Патладжан – Факти за храната

374
Патладжан

Ако ви помолят да опишете един патладжан, вие най-вероятно ще кажете, че той е тъмно лилав зеленчук, под формата на голяма сълза,  с лъскава кожа. Индия се смята за родина на тези странно изглеждащи зеленчуци. Патладжаните имат много разновидности. Едните са малки, бели и приличат на яйца, други са дълги продълговати като боб, а сортът „Тога”, пък, е жълто-оранжев, със зелени ивици.

Когато избирате патладжани, те трябва да са твърди и не много големи по размер. По-малките патладжани е по-малко вероятно да бъдат горчиви и имат по-малко семена. ( Ако добавите малко сол към резенчетата патладжан, изцедите сока им и ги измиете, те вече няма да горчат. )

Патладжаните, обикновено, се сервират печени, и по-рядко сурови или варени, както в някои национални кухни.

Патладжан – здравословни ползи 

Патладжаните съдържат впечатляващо количество витамини и минерали, като фибри, фолиева киселина, калий и магнезий. Други ценни съставки са витамин С, К и В6, фосфор, мед, тиамин, ниацин, магнезий и пантотенова киселина.

Проучванията показват, че патладжаните имат редица ползи за здравето. Понякога листата и корените се варят, за да се направи сироп за гърло и стомашни проблеми, астма, кожни заболявания, ревматизъм, възпаления, чревни кръвоизливи, болки в краката, кашлица, анорексия, зъбобол или като общ стимулант.

Изследвания за ползите от консумацията на патладжан

Учените, тествали патладжани, са установили, че сортът „Черна магия” съдържа почти три пъти повече феноли от другите патладжани. Фенолите са едни от най-мощните елементи, които поглъщат свободните радикали. Те пречат на развитието на ракови и сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантните феноли придават на патладжана, този така познат, леко горчив вкус.

Друго проучване изследва  фитонутриентите в кожата на патладжана, особено насунин. Той е мощен антиоксидант, който защитава от свободните радикали и предпазва липидите в мембраните на мозъчните клетки от повреда.

Един интересен факт за патладжаните е, че са част от растително семейство „Картофови”, заедно с доматите, картофите и чушките. Много диетолози предупреждават, че прекалената консумация на патладжани, предизвиква проблеми в тялото. В действителност древните хора от Средиземноморието са наричали патладжана „луда ябълка”. Те смятали, че ако човек яде патладжани всеки ден в продължение на един месец, това може да го доведе до лудост.

Хранителна стойност за 100 гр. суров патладжан:

  • Калории: 24
  • Мазнини: 0 гр.
  • Холестерол: 0 мг.
  • Натрий: 2 мг.
  • Въглехидрати: 6 гр.
  • Протеини: 1 гр.

Патладжаните, картофите и доматите са многократно изследвани и е установено, че имат антипролиферативни свойства ( забавят растежа на раковите образувания ), които предпазват от ракови образувания в дебелото черво и черния дроб. Според друго проучване, екстрактите от патладжан имат инхибиращ ефект върху човешкия фибросарком ( свързванията на меките тъкани ).

Естествено срещащото се съединение делфинидин в екстракта от патладжан, е установено, че отговаря за инхибирането на секрети от фиброкарцинома.

Здравословна рецепта с патладжан: Сандвичи с патладжан

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете всеки патладжан надлъжно на около 1,5 см. дебелина. Вземете най-големите осем филийки и ги поставете върху тава за печене. Поръсете ги със сол и ги оставете за 20 минути.
  2. Добре изплакнете филийките патладжан и ги подсушете.
  3. Загрейте голям тиган на умерена температура. Добавете кокосовото масло и го оставете да се разтопи. Поставете 2 филийки патладжан. Гответе до златисто, около 3 минути от всяка страна. Извадете ги от тигана, оставете ги върху кърпа, за да се отцедят. Поръсете със сол и черен пипер.
  4. Изпечете чушките на добре загрята скара или грил тиган. Подредете целите чушки върху скарата и ги печете докато се запече кожата им, за около 5 минути от всяка страна. Поставете чушките в торбичка. Това позволява на кожата да се отстрани по-лесно. Оставете да се охладят в торбата за 20 минути. Махнете кожата с пръсти или с нож. Махнете дръжката и семената. Нарежете ги на ивици.
  5. Нарежете на ивици сушените домати.
  6. Направете сандвич, като поставите филийка патладжан в чиния за сервиране. Намажете от сиренето, поставете парчета печени чушки, сушени домати и босилек. За да завършите сандвича, поставете друга филийка патладжан най-отгоре.

ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА ПАТЛАДЖАНИТЕ

Патладжаните датират от около 200 години и са описани в древните индийски надписи. В древната индийска литература, зеленчукът има повече от 30 санскритски имена. Най-голямата колекция от семена на патладжани се намира в щата Джорджия, САЩ. Там има повече от 770 различни сорта патладжани, събирани от цял свят.

Nasheto_predlojenie

БИО кокосово масло 100%
БИО кокосово масло 100%
БИО Черен пипер (смлян)
БИО Черен пипер (смлян)
ВЕГАН сирене за мазане
ВЕГАН сирене за мазане
БИО сушени домати с ароматни билки
БИО сушени домати с ароматни билки

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име