Факти за храната. Патладжан

0
206

Ботаническо наименование: Solanum melongena

Ако ви помолят да опишете един патладжан, вие най-вероятно ще кажете, че той е тъмно лилав зеленчук, под формата на голяма сълза,  с лъскава кожа. Индия се смята за родина на тези странно изглеждащи зеленчуци. Патладжаните имат много разновидности. Едните са малки, бели и приличат на яйца, други са дълги продълговати като боб, а сортът „Тога”, пък, е жълто-оранжев, със зелени ивици.

Когато избирате патладжани, те трябва да са твърди и не много големи по размер. По-малките патладжани е по-малко вероятно да бъдат горчиви и имат по-малко семена. ( Ако добавите малко сол към резенчетата патладжан, изцедите сока им и ги измиете, те вече няма да горчат. )

Патладжаните, обикновено, се сервират печени, и по-рядко сурови или варени, както в някои национални кухни.

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ ПАТЛАДЖАНИТЕ

Патладжаните съдържат впечатляващо количество витамини и минерали, като фибри, фолиева киселина, калий и магнезий. Други ценни съставки са витамин С, К и В6, фосфор, мед, тиамин, ниацин, магнезий и пантотенова киселина.

Проучванията показват, че патладжаните имат редица ползи за здравето. Понякога листата и корените се варят, за да се направи сироп за гърло и стомашни проблеми, астма, кожни заболявания, ревматизъм, възпаления, чревни кръвоизливи, болки в краката, кашлица, анорексия, зъбобол или като общ стимулант.

Учените, тествали патладжани, са установили, че сортът „Черна магия” съдържа почти три пъти повече феноли от другите патладжани. Фенолите са едни от най-мощните елементи, които поглъщат свободните радикали. Те пречат на развитието на ракови и сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантните феноли придават на патладжана, този така познат, леко горчив вкус.

Друго проучване изследва  фитонутриентите в кожата на патладжана, особено насунин. Той е мощен антиоксидант, който защитава от свободните радикали и предпазва липидите в мембраните на мозъчните клетки от повреда.

Един интересен факт за патладжаните е, че са част от растително семейство „Картофови”, заедно с доматите, картофите и чушките. Много диетолози предупреждават, че прекалената консумация на патладжани, предизвиква проблеми в тялото. В действителност древните хора от Средиземноморието са наричали патладжана „луда ябълка”. Те смятали, че ако човек яде патладжани всеки ден в продължение на един месец, това може да го доведе до лудост.

Хранителна стойност за 100 гр. суров патладжан:

  • Калории: 24
  • Мазнини: 0 гр.
  • Холестерол: 0 мг.
  • Натрий: 2 мг.
  • Въглехидрати: 6 гр.
  • Протеини: 1 гр.

ИЗСЛЕДВАНИЯ ВЪРХУ ПАТЛАДЖАНИТЕ

Патладжаните, картофите и доматите са многократно изследвани и е установено, че имат антипролиферативни свойства ( забавят растежа на раковите образувания ), които предпазват от ракови образувания в дебелото черво и черния дроб. Според друго проучване, екстрактите от патладжан имат инхибиращ ефект върху човешкия фибросарком ( свързванията на меките тъкани ).

Естествено срещащото се съединение делфинидин в екстракта от патладжан, е установено, че отговаря за инхибирането на секрети от фиброкарцинома.

Здравословна рецепта с патладжан: Сандвичи с патладжан

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете всеки патладжан надлъжно на около 1,5 см. дебелина. Вземете най-големите осем филийки и ги поставете върху тава за печене. Поръсете ги със сол и ги оставете за 20 минути.
  2. Добре изплакнете филийките патладжан и ги подсушете.
  3. Загрейте голям тиган на умерена температура. Добавете кокосовото масло и го оставете да се разтопи. Поставете 2 филийки патладжан. Гответе до златисто, около 3 минути от всяка страна. Извадете ги от тигана, оставете ги върху кърпа, за да се отцедят. Поръсете със сол и черен пипер.
  4. Изпечете чушките на добре загрята скара или грил тиган. Подредете целите чушки върху скарата и ги печете докато се запече кожата им, за около 5 минути от всяка страна. Поставете чушките в торбичка. Това позволява на кожата да се отстрани по-лесно. Оставете да се охладят в торбата за 20 минути. Махнете кожата с пръсти или с нож. Махнете дръжката и семената. Нарежете ги на ивици.
  5. Нарежете на ивици сушените домати.
  6. Направете сандвич, като поставите филийка патладжан в чиния за сервиране. Намажете от сиренето, поставете парчета печени чушки, сушени домати и босилек. За да завършите сандвича, поставете друга филийка патладжан най-отгоре.

ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА ПАТЛАДЖАНИТЕ

Патладжаните датират от около 200 години и са описани в древните индийски надписи. В древната индийска литература, зеленчукът има повече от 30 санскритски имена. Най-голямата колекция от семена на патладжани се намира в щата Джорджия, САЩ. Там има повече от 770 различни сорта патладжани, събирани от цял свят.

Nasheto_predlojenie

БИО кокосово масло 100%
БИО кокосово масло 100%
БИО Черен пипер (смлян)
БИО Черен пипер (смлян)
ВЕГАН сирене за мазане
ВЕГАН сирене за мазане
БИО сушени домати с ароматни билки
БИО сушени домати с ароматни билки

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име