Факти за храната. Орехи

0
284

[fb_button]

 

Често най-обикновените и пренебрегвани храни са най-добри за здравето ни. Такъв е случаят и с орехите. Тези традиционни за България ядки са богати на протеини, ненаситени мазнини, фибри, антиоксиданти и множество витамини и минерали. Някои експерти дори короноват ореха като „царя на ядките”. Ето и причините за това.

Орехи срещу рак

Редовното хапване на орехи може да намали риска от рак на простата и рак на гърдата според скорошно изследване. Резултатите от него сочат, че консумацията на ядки забавя развитието на ракови образувания на простата с 30 до 40% и такива на гърдата – с цели 50%.

Орехи за здраво сърце

В ядката се съдържа аминокиселината l-arginine, която значително подобрява функцията на сърцето. Това прави орехите препоръчителна храна за хора с висок рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

В състава на орехите попада и Омега-3 алфа линоленовата киселина (ALA), която има изявено противовъзпалително действие и може да предотврати формирането на патологични кръвни съсиреци. Според различни изследвания при хората, които редовно си набавят ALA чрез храна рискът от инфаркт е с 50% по-нисък. Само 4 орехови ядки на ден са достатъчни, за да се повишат нивата на алфа линоленовата киселина в кръвта.

Не на последно място, заради високото си наличие на ненаситени мастни киселини, орехите понижават нивата на лошия холестерол и така също спомагат за функцията на сърдечно-съдовата система. Хората, които имат проблеми с появата на херпеси, обаче трябва да подхождат внимателно към тази ядка, тъй като тя може да занижи нивата на амино киселината лизин и така да предизвика появата на херпес.

Орехите като източник на антиоксиданти

Антиоксидантите са ключови за ниските нива на оксидативния стрес и за цялостното ни здраве и виталност. Тяхното наличие в достатъчни количества гарантира, че свободните радикали не могат да нанесат трайни щети на организма ни. Орехите съдържат няколко специфични аминокиселини, които можем да си набавим само чрез консумацията на определен брой храни. Полифенолите, типични за орехите имат способността да предпазват черния дроб от вредното въздействие на множество химикали.

Орехите срещу затлъстяването

Консумацията на ядки, и по-специфично орехи, може да подпомогне свалянето на излишни килограми и задържането на оптимално тегло. Това се дължи на ненаситените мастни киселини, които попадат в състава на ядките и които са изключително важни за здравето на човешки организъм. Според различни проучвания редовното хапване на орехи също удължава чувството на ситост.

Орехи за репродуктивна функция при мъжете

В България орехите се консумират с тази цел от векове насам. Днес учените имат доказателства, че тази ядка наистина подобрява репродуктивната функция, като подобрява виталността, подвижността и морфологията на сперматозоидите. За оптимални резултати експертите препоръчват да се консумира средно по половин чаена чаша орехи на ден.

Орехи за подобрена мозъчна функция

Орехите съдържат неврозащитни съединения, като витамин Е, фолиева киселина, мелатонин, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Изследвания показват, че консумацията на орехи поддържа мозъчната функция, като съществени подобрения се виждат в дедуктивното мислене при подрастващите.

Орехи срещу диабет

Ненаситените мастни киселини, типични за орехите, доказано подобряват метаболитните параметри на хора с диабет тип II. В едно изследване при диабетиците с наднормено тегло, които са консумирали ¼ чаена чаша орехи на ден се е наблюдавал драстичен спад на инсулина в сравнение с тези, чието меню не включвало ядката.

Вкусна рецепта с орехи ще намерите тук.

Източник:

mercola.com

Nasheto_predlojenie

orehov_tahan_m

orehovi_qdki_1 orehovo_maslo

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име