Факти за храната. Нахут

0
145

[fb_button]

 

Ботаническо наименование: Cicer arietinum

Нахутът е познат в Близкия изток от почти седем хилядолетия. Започва да се култивира преди 3000 години и стига до Европа през 16 век, когато испанските колонизатори го популяризират.

Днес Индия, Пакистан, Турция, Етиопия и Мексико са най-големите производители, както и най-големите консуматори на зърнената култура.

Има два основни вида нахут. Единият е с едри, кръгли зърна с кремав цвят, познати като”кабули”, а другият е с по-малки и по-тъмни зрънца и се нарича „деси”. И двата вида са полезни за организма, но от гледна точка на хранителни стойности, специалистите препоръчват втората разновидност „деси”.

Приготвянето на нахут е изкуство, което изисква търпение и се отдава на малко хора. Първата и най-важна стъпка е накисването на зърната – залейте нахута с три пъти повече чиста вода и варете за две минути. Свалете от огъня, покрийте съда и оставете зърната във водата за 4 часа преди действителното готвене. Този процес на накисване намалява нивата на олигозахаридите в нахута и минимизира шанса от подуване и стомашни неразположения.

Здравословни ползи от нахута

Тази зърнена култура е с ниско съдържание на наситени мастни киселини, холестерол и натрий. За сметка на това, е богата на фолиева киселина, манган, мед, фосфор, желязо и магнезии. Не на последно място, нахутът е един от най-добрите начини да си набавим неживотински протеин. Фибрите, тиаминът, цинкът и витамин В6, които също влизат в състава му го правят перфектно допълнение към всяко добре балансирано меню.

Едно от най-интригуващите изследвания относно ползите от нахута гласи, че редовното му хапване намалява апетита за консумация на междинни хранения и снаксове. В допълнение, две чаши сварен нахут набавят на организма необходимите му нива на триглицериди и по този начин оптимизират кръвната захар. Нахутът е богат и на антиоксидантни фитонутриенти, което го прави добър защитник срещу свободните радикали.

Хранителни стойности на нахута за 100 грама

  • Калории – 164 kcal
  • Мазнини – 3 гр
  • Холестерол – 0 гр
  • Натрий – 27 гр
  • Въглехидрати – 27
    • Диетични фибри – 8 гр
    • Захари – 5 гр
  • Протеини – 9 гр

Изследвания за нахута

12-седмично изследване с 45 здрави възрастни проучва ефектите от консумацията на 728 грама нахут седмично. Наблюдавани са нивата на фибрите, полиненаситените и наситените мастни киселини при изследваните, както и инсулина и лошия холестерол.

Анализът на резултатите показва, че фибрите оказват най-голям ефект върху намаляне нивата на холестерола. Полиненаситените и наситените мастни киселини, от своя страна, са въздействали благоприятно върху производството на инсулин.

Забавни факти за нахута

За хрупкав снакс опитайте да изпечете вече сварения нахут във фурната с малко зехтин и подправки по ваш вкус.

Nasheto_predlojenie

biosviat-nahutnahut1 mvsg_5727_galette_champignons_pois_chiches_2012-1

СПОДЕЛИ
Предишна статияФакти за храната. Бадеми
Следваща статияВеган фалафел пица [без глутен]
LifeStore

Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име