Факти за храната. Морков

0
321

Ботаническо наименование: Daucus carota

Морковите са около нас от векове. Срещат се почти в целия свят и съществуват многообразни начини за консумацията им. Историците смятат, че морковите са култивирани от древните гърци и римляни, тъй като се споменават от Плиний Стари и ценени от император Тиберий.

Морковите принадлежат към семейство Сенникоцветни – термин, идващ от съцветията на тази група растения, които наподобяват чадър/сенник. Подобни листа като папрат имат и други от семейството – магданоз, копър, анасон.

Цветовете на морковите варират от черно, розово, червено, жълто и бяло, преди да се утвърди най-разпространеният оттенък – оранжевият. Според сведенията това станало след 5-ти век. През Средновековието морковът и пащърнакът изглежда са били взаимозаменяеми, въпреки различията в големината и цвета.

В съвременната кухня морковите намират място в какви ли не ястия – от полезните зеленчукови супи до салатите. Могат също да се изтискват на сокове и да се консумират, нарязани на парчета и сурови. Могат да се режат, настъргват, сотират, пюрират, печени като чипс и какво ли още не. Освен, че са вкусни, те са и невероятно полезни.

Ползи за здравето.

Ако децата ви попитат дали е вярно, че морковите са много полезни за зрението, спокойно можете да им отговорите положително, защото те съдържат високи нива на витамин А – изключително важен за зрението нутриент. Всъщност морковите са богати на бета-каротин, който впоследствие се преобразува във витамин А в черния дроб. Тъй като бета-каротините не се произвеждат от тялото, те трябва да бъдат набавяни чрез храната.

Не е съвпадение, че „каротин” звучи като carrot (морков). Думата води началото си от 19 в. и е дадено от един немски учен, който изкристализирал компонента каротин от корените на моркова. Бета-каротинът е един от над 600-те каротеноида, които представляват пигменти, даващи цветовете на яйчните жълтъци, доматите, плодовете, листните зеленчуци и някои видове морска храна.

Морковите са известни също със защитните си свойства срещу ултравиолетовото слънчево лъчение, с ролята си в превенцията на сърдечни заболявания, както и с предотвратяването на инфекции при рани, със способностт си да поддържа кожата млада, със свойствата си да прочиства дебелото черво и да изхвърля токсините от тялото.

Калцият, фосфорът и магнезият в морковите помагат за изграждането на силни кости и здрава нервна система. Калцият е жизнено важен за здравето на сърдечните мускули. Фосфорът – за мека кожа и здрави зъби, коса и кости. А магнезият – за менталното развитие, разграждането на мазнините и усвояването на нутриентите. Любителите на морковите получават също така калий, витамини С и В6, мед, фолиева киселина и тиамин.

Един средно голям морков (около 128 г.) съдържа:

  • Калории – 52
  • Захар – 6 г.
  • Протеини – 1 г.
  • Въглехидрати – 12 г.
  • Фибри – 4 г.
  • Натрий – 88 мг.

Изследвания върху морковите.

Едно изследване от 2011 г. е достигнало до неоспоримия факт, че биоактивните химикали в морковения сок играят роля в лечението на някои видове рак, сред които левкемия и рак на пикочния мехур, благодарение на бета-каротина и антиоксиданта полиацетилен, които съдържа.

Докато всички знаем, че суровите зеленчуци са най-здравословни, изненадващо последните медицински проучвания сочат, че готвенето увеличава полезните свойства на морковите. Учени от университета в Арканзас провели изследване, в което сравнили антиоксидантното действие на суровите моркови и това на сготвените. Резултатите показват, че сварените моркови не само запазили хранителната си стойност, но дори съдържали повече ценни качества, отколкото в сурово състояние. В продължение на 4 седмици било установено, че фенолните киселини и бета-каротините значително увеличили нивата си, след като морковите били изложени на топлинна обработка. Учените стигнали също до заключението, че антиоксидантното им действие се увеличило дори след като били замразени за една седмица. Въпреки че след този период нивата им спаднали, те пак не достигнали толкова ниски стойности, колкото при суровите моркови. Това е от огромна полза, тъй като антиоксидантите се борят със свободните радикали в тялото ни, което в по-дългосрочен план предпазва от заболявания като рак, Алцхаймер, синдром на раздразнените черва и др.

Здравословна рецепта с морков: лятна разхлаждаща крем-супа от моркови.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  • Поставете първите 4 съставки в пасатора и после добавете морковения сок, кимиона и лимоновия сок.
  • Продължете да пасирате, докато се получи гладка кремообразна смес.

Това е! Сервирайте и се наслаждавайте!

Забавни факти за морковите.

Дивите моркови, по-известни с наименованието Queen Anne’s Lace, често могат да бъдат видени по полетата и край пътищата. Издърпайте един див морков от земята и ще откриете дълга фиброзна грудка. Разчупете я и ще усетите познатия аромат на морков.

 

Nasheto_predlojenie

Биотта БИО сок морков 100% лакто - ферментирал
Биотта БИО сок морков 100% лакто – ферментирал
БИО хлорела (водорасли) на прах
Спирулина
Спирулина
ЦинкФорте / ZincForte
ЦинкФорте / ZincForte

СПОДЕЛИ
Предишна статияСмути с авокадо
Следваща статияЗа рибеното масло от А до Я
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име