Уважаеми клиенти, поради извънредната ситуация имаме забавяне на поръчките. Молим да бъдем извинени и благодарим за разбирането.

  • Вход
  • Регистрация

Морков - интересни факти

Морковите са около нас от векове. Срещат се почти в целия свят и съществуват многообразни начини за консумацията им. Историците смятат, че морковите са култивирани от древните гърци и римляни, тъй като се споменават от Плиний Стари и ценени от император Тиберий. В тази статия ще научите какво се се съдържа в един морков и кое го прави толкова полезен?

Черен морков? Да, има такъв

Морковите принадлежат към семейство Сенникоцветни – термин, идващ от съцветията на тази група растения, които наподобяват чадър/сенник. Подобни листа като папрат имат и други от семейството – магданоз, копър, анасон. Цветовете на морковите варират от черно, розово, червено, жълто и бяло, преди да се утвърди най-разпространеният оттенък – оранжевият. Според сведенията това станало след 5-ти век. През Средновековието морковът и пащърнакът изглежда са били взаимозаменяеми, въпреки различията в големината и цвета.

Почти няма ястие, в което да не можеш да добавиш морков

В съвременната кухня един морков може да си намери място в какви ли не ястия – от полезните зеленчукови супи до салатите. Могат също да се изтискват на сокове и да се консумират, нарязани на парчета и сурови. Могат да се режат, настъргват, сотират, пюрират, печени като чипс и какво ли още не. Освен, че са вкусни, те са и невероятно полезни.

Ползи за здравето

Ако децата ви попитат дали е вярно, че морковите са много полезни за зрението, спокойно можете да им отговорите положително, защото те съдържат високи нива на витамин А – изключително важен за зрението нутриент. Всъщност морковите са богати на бета-каротин, който впоследствие се преобразува във витамин А в черния дроб. Тъй като бета-каротините не се произвеждат от тялото, те трябва да бъдат набавяни чрез храната. Не е съвпадение, че „каротин” звучи като carrot (морков). Думата води началото си от 19 в. и е дадено от един немски учен, който изкристализирал компонента каротин от корените на моркова. Бета-каротинът е един от над 600-те каротеноида, които представляват пигменти, даващи цветовете на яйчните жълтъци, доматите, плодовете, листните зеленчуци и някои видове морска храна. Един средно голям морков (около 128 г.) съдържа:
  • Калории – 52
  • Захар – 6 г.
  • Протеини – 1 г.
  • Въглехидрати – 12 г.
  • Фибри – 4 г.
  • Натрий – 88 мг.
лятна разхлаждаща крем-супа от моркови. НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
  • 3 големи нарязани домата
  • 2 супени лъжици зелен лук, нарязан наситно
  • Малка шепа нарязан пресен босилек
  • Месестата част на 1 авокадо
  • Сокът на половин лимон
  • 1/2 чаша пресен сок от моркови
  • 1/3 супена лъжица кимион
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
  • Поставете първите 4 съставки в пасатора и после добавете морковения сок, кимиона и лимоновия сок.
  • Продължете да пасирате, докато се получи гладка кремообразна смес.
Това е! Сервирайте и се наслаждавайте!   

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!

Свързани продукти

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини. Абонирай се сега и вземи 10% отстъпка от първата ти поръчка!