Факти за храната. Мед

0
164

[fb_button]

 

Медът е бил ценен като подсладител много преди захарта да добие популярност през 16 век. Добивът на мед e бил процъфтяващ бизнес още в Древна Гърция и Рим. Тази забележителна субстанция е смес от захар, ензими, минерали, витамини и аминокиселини, което я прави уникална по рода си храна. Въпреки че медът е богат на фруктоза, полезните му свойства са неизброими.

Как се прави мед

Нужни са около 60 000 пчели, които общо изминават близо 90 000 км и опрашват над 2 милиона цветя, за да се събере достатъчно нектар за половин килограм мед. Когато пчелата събере нектар, тя го съхранява във втория си стомах, където той се смесва с различни ензими. Обработената субстанция се предава на друга пчела, която продължава процеса. След като се събере достатъчно количество нектар, той се съхранява в медената пита. На този етап пчелите изпаряват водата от продукта с помощта на крилете си и така създават това, което наричаме мед.

Има над 300 вида мед всеки от които притежава уникален цвят и вкус. Тези с по-светъл цвят, като акациевия например, са нежни и неутрални на небцето, докато тъмните кехлибарени нюанси гарантират плътен, ароматен и богат вкус.

5 факта за меда

Медът е прекрасно лекарство за кашлица

Специалистите твърдят, че медът има успокояващ ефект върху раздразненото гърло. В допълнение, подсладителят създава защитен филм около лигавицата, което спомага за по-бързото възстановяване. Проучвания доказват, че медът е естествен източник на декстрометорфан – съставка, която често се среща в сиропите за кашлица и която има способността да облекчи не само възпалено гърло, но и проблеми със съня.

Медът лекува рани

До началото на 20 век медът е бил конвенционално терапевтично средство за лечение на инфекции. Сега, заради доказаните си антибактериални, противогъбични и антиоксидантни качества,  сладкият продукт възвръща статута си на мехлем за кожни рани и раздразнения. При контакт с кожата медът освобождава водороден пероксид, което обяснява  антисептичните му свойства.

Медът подобрява здравето на скалпа

Разтворен в малко топла вода и нанесен на скалпа, медът значително облекчава себореен дерматит – състояние, което е съпроводено с неприятен сърбеж и пърхот. Разтворът се нанася през ден в рамките на 4 седмици за оптимални резултати.

Медът повишава нивата на енергия

Най-добрата рецепта за добър тонус е добрият хранителен режим в комбинация с достатъчно сън. Всеки обаче има дни, в които не е в топ кондиция. Медът е подходяща храна за такива момент, в които имаме нужда от бърз енергиен рестарт. Тъй като продуктът е богат на аминокиселини, това важи с особена сила за редовно спортуващите.

Медът намалява симптомите на сезонни алергии

Медът, който е събран от местни растения съдържа спори на полени, типични за дадения регион. Когато в менюто ни присъства такъв мед, той вкарва малки количества алергени в организма ни. Това активира имунната система да изгради антитела. Важно тук е да се спазва препоръчителната доза от една чаена лъжица мед на ден.

За да бъдете сигурни, че консумирате най-висококачествен мед, избирайте локални продукти, които не са преминали през термична обработка.

Източници:

Mercola.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име