Факти за храната. Маслини

0
87

Един от най-често задаваните въпроси е каква е разликата между зелените и черните маслини. Най-просто казано, зелените просто се берат преди да са напълно узрели, докато черните са зрелия вариант. Процесът на обработване включва различни етапи – осоляване, киснене в саламура, вода, олио или силно алкален разтвор. Техтурата на крайния продукт зависи най-вече от периода на обработване, докато вкусът се определя от подправките и използвания метод.

Типични за Средиземноморието, маслиновите дървета могат да живеят стотици години, особено в планинските региони на Испания, Италия и Гърция.

Зелените маслини са честа добавка към класически питиета (мартини), докато черните обикновено се използват в салати, дипове и пасти.

Здравословни ползи от маслините

Маслините са богати на антиоксиданти, които са ключови за намаляването на оксидативния стрес в тялото. В тях се среща също и витамин Е (съществен за здравето на кожата), както и цинк и селен. Интересна е взаимовръзката между витамин Е и нивата на антиоксиданти в маслините. Наблюдения показват, че в ранните етапи на зреене витаминът е с по-високи нива, докато при напълно зрелия плод антиоксидантите надделяват.

Основен фитонутриент, които се среща в маслините е хидрокситирозолът, който е ключов за предотвратяванрто на остеопороза. Заради него консумацията на маслини и зехтин намалавя вътрешните възпаления в тялото и облекчава болката, свързана с тях. Проучвания демонстрират антихистаминовите качества на маслините на клетъчно ниво – хистаминът е молекула, която участва пряко в появата на възпаленя и алергии.

Маслините не съдържат нивкаква захар, но заради процеса на обработка една маслина съдържа средно 39 мг натрий. На пръв поглед това звучи плашещо, но много от храните, които ядем са по-богати на сол. В една порция корнфлейкс, например, се съдържа същото количество сол, колкото в пет маслини.

Последно, но не и по важност, маслините са богати на мазнини. Вече няколко пъти сме обсъждали колко са важни мазнините за тялото. Тяхната консумация вкарва организма в режим на кетоза – много по-ефективен начин за производство на енергия. Ето защо мазнините заемат все по-важно място в хранителния режим. Маслините, които са богати на олеинова киселина (вид мононенаситена киселина), намаляват кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Хранителни стойности на 100 гр маслини (зелени, в саламура)

  • Калории – 145
    • Калории от мазнини – 128
  • Мазнини – 15 гр
    • От които наситени – 2гр
  • Холестерол – 0 мг
  • Натрий – 1556 мг
  • Въглехидрати – 4 гр
    • От които фибри – 3 гр
    • Захари – 1 гр
  • Протеини – 1 гр
  • Витамин А – 8%
  • Калций – 5%
  • Желязо – 3%

Научни изследвания върху маслините

В изследване, целящо да демонстрира как хранителните навици се отразяват на оксидативния стрес са наблюдавани 2 групи жени с метаболитен синдром (висок риск от диабет и сърдечни заболявания). Едната група е поставена на т.нар. Средиземноморска диета, в която се консумират зърнени култури, много свежи продукти, ядки и зехтин. На другата група е предложена нискомазнинна диета.

След една година са измерени нивата на оксидативния стрес на двете групи и резултатите са категорични – жените, които са били на Средиземноморски режим имат 2 пъти по-малко свободни радикали в телата си. Това дава на учените основание да препоръчват Средиземноморската диета с фокус върху мазнините.

Забавни факти

Испания все още е най-големият производител на маслини – 6 милиона тона на година. Следва Италия с 3.5 милиона тона, Гърция, Турция и Сирия. Само в района на Средиземноморието се отглеждат 800 милиона маслинови дървета, като 90% от техните плодове се използват за направата на зехтин.

Източник:

mercola.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име