Факти за храната. Манго

0
156

[fb_button]

 

 

Ботаническо наименование: Mangifera Indica

Мангото е популярно в много части на света и е от семейството на шамфъстъка и кашуто. Плодът е с овална форма, дължина около 13 см. и има една голяма костилка в средата, която ако се засее може да прорасне в растение.

Мангото има жълто-златист цвят, когато узрее. Плодът е сочен, сладък и свеж, с лека нотка на тръпчивост. Тези характеристики правят мангото чудесна съставка за маринати и всякакъв вид месо.

Мангото за първи път е култивирано в Индия преди няколко века. Плодовете са разпространени в световен мащаб, но се отглеждат най-вече в Мексико, Еквадор, Перу, Бразилия, Гватемала и Хаити.

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ МАНГОТО

Една чаша нарязано манго, съдържа 100 калории и осигурява 100% от дневния препоръчителен прием на витамин С. Витамин С подпомага функционирането на имунната система и образуването на колаген. Съдържа също 35% витамин А, важен за зрението, растежа на костите и поддържането на здрави лигавици и кожа. Според клиничните изследвания, витамин А подпомага защитата на тялото от белодробни и устни ракови образувания.

Освен че има повече от 20 различни витамина и минерала, мангото съдържа флавоноиди, като бета-каротин, алфакаротин и бета-криптоксантин, които имат антиоксидантни свойства и също поддържат здрави лигавиците и кожата.

Консумацията на естествени плодове, богати на каротини, като мангото, защитава организма от ракови образувания в белите дробове и устната кухина. Калият в мангото е важен компонент в клетките и телесните течности. Той подпомага контрола на сърдечната честота и кръвното налягане. Витамин В6 ( пиридоксин ) е необходим за хормоналната продукция в рамките на мозъка. Пиридоксинът контролира нивата на хомоцистеин в кръвта. Хомоцистеинът в големи дози е вреден за кръвоносните съдове и предизвиква инсулт. Медът в мангото е необходим за производството на червени кръвни клетки. Медът е и кофактор ( небелтъчна част на ензимите, която е необходима при катализа ) за много жизнени ензими, включително цитохром с-оксидаза и супероксид дисмутаза.

Една чаша манго осигурява 12% от дневния прием на диетични фибри, които помагат да се запази отделителната система. Фибрите скъсяват времето на преминаване на храната през дебелото черво и намаляват риска от ракови образувания в него. Според клинични изследвания, плодовете манго са показали значителни качества при защита срещу ракови заболявания на дебелото черво, гърдата и простатата, както и при левкимия. В частност,  полифенолните антиоксидантни съединения в мангото са тези, които повишават защитните свойства на тялото в борбата с ракови образувания на гърдата и дебелото черво.

Хранителна стойност за 100 гр. манго:

  • Калории: 65
  • Мазнини: 0 гр.
  • Холестерол: 0 мг.
  • Натрий: 2 мг.
  • Въглехидрати: 17 гр.
  • Диетични фибри: 2 гр.
  • Протеини: 1 гр.

ИЗСЛЕДВАНИЯ ВЪРХУ МАНГОТО

Учените, изследвали мангото са открили, че плодът предотвратява или спира развитието на ракови образувания на дебелото черво или гърдата. Мангото показва известно влияние върху раковите заболявания на белите дробове, простатата и левкимията, но най-видният ефект е срещу туморните образувания на гърдата и дебелото черво. Там предизвиква апоптоза или програмирана клетъчна смърт. Полифенолите в мангото не вредят на нормалните клетки..

Здравословна рецепта с манго: Кокосови скариди със сос от манго и джинджифил

Необходими продукти:

За скаридите:

За соса:

  • 1 голямо манго, обелено и без костилка
  • 2 с.л. оризов оцет
  • 2 с.л. мед
  • 1 ч.л. настърган пресен джинджифил

Начин на приготвяне:

  1. Пюрирайте мангото, оцета, меда и джинджифила с блендер. Оставете настрана.
  2. Загрейте фурната на 200°С и намажете една тава за печене с мазнина.
  3. Изплакнете скаридите и ги подсушете в кърпа, докато поизсъхнат.
  4. В средна по размер купа, разбъркайте меда, соевия сос и чили олио.
  5. Поставете скаридите в чили сместа и после в кокоса, като натискате, за да полепне добре. Поставете в тавата и поръсете с още кокос. Печете за 6-8 минути или докато скаридите са готови, а кокосът златист.
  6. Внимателно ги махнете от тавата с помощта на шпатула. Пренесете ги в голяма чиния или плато. Сервирайте със сос от манго.

ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА МАНГОТО

Популярните индийски мотиви ( Paisley pattern ) за вдъхновени от формата на мангото.

Nasheto_predlojenie

Био Мед Акация
Био Мед Акация
Соев сос Tamari
Соев сос Tamari
Кокосови стърготини
Кокосови стърготини
Био Мед Слънчоглед
Био Мед Слънчоглед

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име