Факти за храната. Лавандула

0
361

Ботаническо наименование: Lavandula

Ароматна, красива и гъвкава, лавандулата обикновено се добавя към букети. Тя се използва и за ароматерапия, тъй като пречиства и ободрява. Лавандулата расте във вид на малък храст с прекрасни виолетови цветове и зелени или бледо сиви листа. Тя произлиза от Северна Африка и планинските средиземноморски региони, а днес е разпространена в световен мащаб.

 Ако желаете да отглеждате лавандула, не забравяйте, че това прекрасно растение се нуждае от добре дренирана почва и най-малко шест часа на директна слънчева светлина всеки ден. За най-добри резултати, използвайте почвена смес, която има по-високо съдържание на пясък. Добавянето на мъх около растението – майка, ще го предпази от засушаване в горещите месеци.

Цветовете и листата на лавандулата, пресни или сушени, са годни за консумация и имат леко сладко-горчив привкус.  Лавандулата е чудесен избор за овкусяване на салати, желета, сорбета, десерти, напитки и може да се добави към сосове и маринати. Пресните цветове на лавандулата имат сладък и силен аромат – чудесен за десерти. Сухите цветове, се използват за чай, и пикантни ястия, заради по-наситения си аромат и вкус.

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ ЛАВАНДУЛАТА

Няма нужда да се притеснявате да използвате лавандула, тъй като има само няколко калории в супена лъжица. Съществуват над 100 познати съединения в лавандулата, включително фитохимикали и антиоксиданти. Най-известният от тях е лимонена, който стимулира храносмилателните ензими в черния дроб и помага за детоксикация на тялото. Според изследванията, лимоненът помага за намаляване нарастването на туморните образувания.

Друга съставка на лавандулата е кафеената киселина. Смятана в миналото за канцерогенна, днес е потвърдено, че тя помага за забавяне на развитието и големината на раковите образувания.

От полза са и съединенията, наречени кумарини, отговорни за аромата на лавандулата. Изследванията са установили, че кумарина има множество биологични дейности, които предпазват от ХИВ, туморни образувания, хипертония и остеопороза. Въпреки това, кумаринът е умерено токсичен и не бива да се консумира в количество над 0,1 мг. на ден. В противен случай може да доведе до увреждане на черния дроб и бъбреците.

Лавандулата се използва за лечение на множество заболявания, благодарение на нейния много успокояващ ефект. При консумацията на чай от лавандула се облекчава стреса, тревожността, ревматизма, подуването на корема и безсънието. Добавянето на свежи цветове към водата във ваната помага за отпускане и облекчаване на уморените мускули.

Хранителна стойност за 100 гр. свежа лавандула:

  • Калории: 49
  • Мазнини: 1 гр.
  • Холестерол 0 мг.
  •  Натрий 0 мг.
  • Въглехидрати 11 гр.
  • Диетични фибри 0 гр.
  • Захари 0 гр.
  • Протеини 1 гр.

ИЗСЛЕДВАНИЯ ВЪРХУ ЛАВАНДУЛАТА

Учени от Университета в Коимбра, Португалия установили, че дестилираното лавандулово масло е полезно за организма и помага за унищожаване на кожни патогенни щамове гъби, известни като дерматофити, както и някои видове кандида. Дерматофитите могат да причинят инфекции по кожата, косата и ноктите, докато кандидата предизвиква заболяване, наречено кожно-лигавични кандидози.

Друго проучване, проведено от изследователи в Корея, разкрива, че аромата на лавандула успокоява жените, помага за облекчаване на тяхното безсъние и депресия.

Учени от Кралския  колеж в Лондон са доказали, че аромата на лавандула има ефект върху облекчаването на тревожността при пациентите. Резултатите показват, че лавандулата може да се използва като ефективно средство за намаляване на тревожността в чакалните на медицинските центрове.

Здравословна рецепта с лавандула: Салата с праскови и дресинг с лавандула

Необходими продукти:

  • 3 чаши накъсана маруля
  • 1 глава червен лук, нарязан на кръгчета
  • 2-3 с.л. настъргано сирене тофу
  • 2 праскови, нарязани на парчета

За дресинга:

  • 1 ч.л. свежи цветове от лавандула
  • 5 с.л. зехтин
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • Сокът на половин лимон
  • ½ ч.л. сол
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно

Начин на приготвяне:

  1. Смесете лимоновия сок, солта, лавандулата, горчицата, чесъна и балсамовия оцет в купа. Разбъркайте добре. Бавно добавете зехтина и бъркайте, докато стане еднородна смес.
  2. Добавете лучените кръгчета към дресинга. Това ще помогне да се махне малко от лютивия вкус на лука.
  3. Леко запечете прасковите на грил или в тиган на котлона.
  4. Поставете марулята в плато, след което запечените праскови.
  5. Извадете лука от дресинга и го поставете върху марулята.
  6. Отгоре поръсете с настърганото сирене и няколко клонки лавандула.
  7. Поръсете с дресинга и сервирайте.

ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА ЛАВАНДУЛАТА

Лавандулата отдавна се свързва с владетели и кралици. Говори се, че кралица Елизабет, пиела чай от лавандула всеки ден за облекчаване на мигрената си. Кралица Виктория, заповядвала на слугите си да полират мебелите й с разтвор , базиран на лавандула. Красивата египетска владетелка Клеопатра е използвала парфюм с аромат на лавандула за да съблазни Юлий Цезар и Марк Антоний.

Вижте още една рецепта с лавандула тук

Nasheto_predlojenie

Зехтин био екстра върджин
Зехтин био екстра върджин
БИО оцет Balsamico Modena
БИО оцет Balsamico Modena
Хималайска сол розова фина
Хималайска сол розова фина
Хималайска сол розова, едра
Хималайска сол розова, едра

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име