• Вход
  • Регистрация

При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.

Лавандула - Факти за храната

Ароматна, красива и гъвкава, лавандулата обикновено се добавя към букети. Тя се използва и за ароматерапия, тъй като пречиства и ободрява. Растението лавандула расте във вид на малък храст с прекрасни виолетови цветове и зелени или бледо сиви листа. Тя произлиза от Северна Африка и планинските средиземноморски региони, а днес е разпространена в световен мащаб.

 Ако желаете да отглеждате лавандула, не забравяйте, че това прекрасно растение се нуждае от добре дренирана почва и най-малко шест часа на директна слънчева светлина всеки ден. За най-добри резултати, използвайте почвена смес, която има по-високо съдържание на пясък. Добавянето на мъх около растението – майка, ще го предпази от засушаване в горещите месеци.

Лавандула - приложения

Цветовете и листата на лавандулата, пресни или сушени, са годни за консумация и имат леко сладко-горчив привкус.  Лавандулата е чудесен избор за овкусяване на салати, желета, сорбета, десерти, напитки и може да се добави към сосове и маринати. Пресните цветове на лавандулата имат сладък и силен аромат - чудесен за десерти. Сухите цветове, се използват за чай, и пикантни ястия, заради по-наситения си аромат и вкус.

Лавандула и ползите за здравето

Няма нужда да се притеснявате да използвате лавандула, тъй като има само няколко калории в супена лъжица. Съществуват над 100 познати съединения в лавандулата, включително фитохимикали и антиоксиданти. Най-известният от тях е лимонена, който стимулира храносмилателните ензими в черния дроб и помага за детоксикация на тялото. Според изследванията, лимоненът помага за намаляване нарастването на туморните образувания.

Друга съставка на лавандулата е кафеената киселина. Смятана в миналото за канцерогенна, днес е потвърдено, че тя помага за забавяне на развитието и големината на раковите образувания.

От полза са и съединенията, наречени кумарини, отговорни за аромата на лавандулата. Изследванията са установили, че кумарина има множество биологични дейности, които предпазват от ХИВ, туморни образувания, хипертония и остеопороза. Въпреки това, кумаринът е умерено токсичен и не бива да се консумира в количество над 0,1 мг. на ден. В противен случай може да доведе до увреждане на черния дроб и бъбреците.

Какво лекува?

Лавандулата се използва за лечение на множество заболявания, благодарение на нейния много успокояващ ефект. При консумацията на чай от лавандула се облекчава стреса, тревожността, ревматизма, подуването на корема и безсънието. Добавянето на свежи цветове към водата във ваната помага за отпускане и облекчаване на уморените мускули.

Хранителна стойност за 100 гр. свежа лавандула:

  • Калории: 49
  • Мазнини: 1 гр.
  • Холестерол 0 мг.
  •  Натрий 0 мг.
  • Въглехидрати 11 гр.
  • Диетични фибри 0 гр.
  • Захари 0 гр.
  • Протеини 1 гр.

Какво казва науката?

Учени от Университета в Коимбра, Португалия установили, че дестилираното лавандулово масло е полезно за организма и помага за унищожаване на кожни патогенни щамове гъби, известни като дерматофити, както и някои видове кандида. Дерматофитите могат да причинят инфекции по кожата, косата и ноктите, докато кандидата предизвиква заболяване, наречено кожно-лигавични кандидози.

Друго проучване, проведено от изследователи в Корея, разкрива, че аромата на лавандула успокоява жените, помага за облекчаване на тяхното безсъние и депресия.

Учени от Кралския  колеж в Лондон са доказали, че аромата на лавандула има ефект върху облекчаването на тревожността при пациентите. Резултатите показват, че лавандулата може да се използва като ефективно средство за намаляване на тревожността в чакалните на медицинските центрове.

Здравословна рецепта с лавандула: Салата с праскови и дресинг с лавандула

Необходими продукти:
  • 3 чаши накъсана маруля
  • 1 глава червен лук, нарязан на кръгчета
  • 2-3 с.л. настъргано сирене тофу
  • 2 праскови, нарязани на парчета
За дресинга:
  • 1 ч.л. свежи цветове от лавандула
  • 5 с.л. зехтин
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • Сокът на половин лимон
  • ½ ч.л. сол
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
Начин на приготвяне:
  1. Смесете лимоновия сок, солта, лавандулата, горчицата, чесъна и балсамовия оцет в купа. Разбъркайте добре. Бавно добавете зехтина и бъркайте, докато стане еднородна смес.
  2. Добавете лучените кръгчета към дресинга. Това ще помогне да се махне малко от лютивия вкус на лука.
  3. Леко запечете прасковите на грил или в тиган на котлона.
  4. Поставете марулята в плато, след което запечените праскови.
  5. Извадете лука от дресинга и го поставете върху марулята.
  6. Отгоре поръсете с настърганото сирене и няколко клонки лавандула.
  7. Поръсете с дресинга и сервирайте.

ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА ЛАВАНДУЛАТА

Лавандулата отдавна се свързва с владетели и кралици. Говори се, че кралица Елизабет, пиела чай от лавандула всеки ден за облекчаване на мигрената си. Кралица Виктория, заповядвала на слугите си да полират мебелите й с разтвор , базиран на лавандула. Красивата египетска владетелка Клеопатра е използвала парфюм с аромат на лавандула за да съблазни Юлий Цезар и Марк Антоний.

Вижте още една рецепта с лавандула тук

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!

Рейтинг на продукта
напиши отзив
Все още няма отзиви за този продукт...

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини, като се абонираш за седмичния ни бюлетин!