Факти за храната. Куркума

0
55

Куркумата принадлежи към семейството на джинджифила и се използва в Индия и Близкия Изток от хилядолетия. В наши дни това е една от най-ценените подправки. Не е ясно дали традиционно се е използвала първо като лекарство или като храна. Факт е обаче, че куркумата има отявлени противовъзпалителни свойства и лекува проблеми като менструални болки, кръв в урината, хемороиди, зъбобол, подуване и колики, както и кожни наранявания.

Името на куркумата идва от древен персийски и е свързано с жълто-оранжевия оттенък на подправката, която се е използвала и като оцветител. До наши дни Индия си остава най-големият производител и износител на куркума, следвана от Индонезия, Филипините, Китай, Тайван, Ямайка и Хаити.

Здравословни ползи от куркумата

1 унция куркума (около 28 грама) съдържа цели 26% от препоръчителния дневен прием на манган и 16% от необходимото желязо. Подправката е добър източник на фибри, витамин В6, калий, витамин С и магнезий.

Въпреки че е невъзможно да се изяде такова количество от подправката наведнъж, редовната консумация на куркума е прекрасен начин да извлечем ползите от нея. Здравословните ползи от използването на куркума са пряко свързани с лечението на кожни проблеми като акне, псориазис и екземи.

Подправката се използва като противовъзпалително в Индия и Китай от хилядолетия насам. Куркуминът – основният фармакологичен агент в куркумата е отговорен за това нейно свойство. Той често е сравняван по ефективност с различни медикаменти и лесно може да се превърне в техен заместител. Разликата е в това, че куркуминът не произвежда токсичния ефект, който се наблюдава при някои лекарства.

Други здравословни ползи от куркумата включват успокояване на ставни възпаления, лечение на подувания в ставите и цялостна подобрена подвижност. Някои изследвания показват, че куркумата може да бъде успешна в лечението на стомашни възпаления, да понижава холестерола, да предпазва сърцето и да подобрява дейността на черния дроб. Предпазването от рак на гърдата, дебелото черво, простата и белите дробове също попада в този списък.

Хранителни стойности на 7 гр куркума на прах (1с.л.)

  • Калории – 24
  • Мазнини – 1 гр
  • Холестерол – 0 мг
  • Натрий – 3 мг
  • Въглехидрати – 4 гр
    • От които фибри – 1 гр
    • Захари – 1 гр
  • Протеини – 1 гр
  • Витамин С – 3%
  • Желязо – 16%
  • Калций – 1%

Научни изследвания върху куркумата

Едно изследване отбелязва, че куркуминът има множество терапевтични ефекти, между които и подтискането развитието на ракови клетки. В друго изследване екстрактът от куркума ефективно подобрява кожното здраве. Експерименти с кожа, увредена на UV лъчи показва, че есктрактът от подправката подобрява хидратацията и увеличава задържането на себум в засегнатия участък.

Забавни факти

Едно от традиционните имена на подправката е „индийски шафран“, заради наситения й жълто-оранжев цвят. Куркумата е основна съставка в аюрведа – класическата индийска медицина, която датира до 500 г пр. Хр.

Източник:

mercola.com

СПОДЕЛИ
Предишна статияСлънцето и калцият – какво е важно да знаеш
Следваща статияБоровинков сладолед с бял шоколад [веган, без глутен]
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име