Факти за храната. Копър

0
98

Копърът е една от най-широко разпространените подправки. Той с лекота обогатява всякакви ястия – от супи, през яйца и картофи, до риба и пилешко месо. Разбира се, киселите краставички нямаше да са същите без наличието на няколко стръка копър. Можем да продължим този списък до безкрай. Вместо това днес ще те запознаем с полезните качества на подправката.

Копърът, като много други подправки, произлиза от Средиземноморието. Той е част от семейството на морковите и е едногодишно растение. Отглеждането му не изисква много усилия. Семената покълват бързо и нямат нужда от пресаждане. Необходими са 6 до 8 часа дневна слънчева светлина и място, защитено от вятър, за да може растението да се развива нормално.

Здравословни ползи от копъра

Копърът е една от древните билки, която се споменва в Библията, както и в стари египетски текстове, датирани 5000 г преди новата ера. Няколко чаени лъжици от сушената подправка, запарени в чаша вода успокояват коликите при новородени, въздействат добре на нервната система и подпомагат съня. Хората от древността са дъвчели стръкове копър, за да подобряват здравето на устната си кухина. Дирекната консумация на билката облекчава менструални болки и увеличава кърмата.

В 30 грама копър се съдържат 43% от препоръчителния дневен прием на витамин А и 40% от необходимия витамин С.  От това количество получаваме също и 18% от мангана, 11% от фолиевата киселина и 10% от желязото, които са ни нужни.

Копърът е много богат и на калций – в една супена лъжица се съдържа същото количество от нутриента, колкото в 1/3 ч.ч. прясно мляко. Полезното растение е богати също и на фибри, ниацин, фосфор, мед, рибофлавин, витамин Б6, магнезий и калий.

Едно от основните качества на копъра е способността на етеричните му масла да убиват вредните за тялото бактерии. В допълнение, те предпазват и от рак. Ензимът глутатион-S-трансфераза помага за закачането на молекулите глутатион към други богати на кислород молекули, като така ги превръща в антиоксиданти. Маслото от копър се слави като противораково, защото неутрализира голяма част от карценогенните вещества, с които се сблъскваме ежедневно – цигарен дим, замърсен въздух, газови изпарения.

Хранителни стойности на 100 гр пресен копър

  • Калории – 43
  • Мазнини – 1 гр
  • Холестерол – 0 мг
  • Натрий – 61 мг
  • Въглехидрати – 7 гр
    • От които фибри – 2 гр
    • Захари – 0 гр
  • Протеини – 3 гр
  • Витамин А – 154%
  • Калций – 21%
  • Витамин С – 142%
  • Желязо – 37%

Научни изследвания върху копъра

Три монотерпена – карвон, лимонен и анетофуран са „виновниците“ за антираковото действие на копъра. Тези съединения индуцират детоксикиращия ензим глутатион-S-трансфераза.

Етеричното масло, което се извлича от семената на копъра е доказано противогъбично средство. То оказва пряко влияние върху плазмената мембрана, като намалява пропускливостта й и така подпомага организма в борбата му с гъбични инфекции.

Забавни факти

Легендите разказват че, Шарл Велики е предлагал копър на гостите си, които са прекалили с алкохола или храната, а Хипократ имал разработена рецепта за орална хигиена, чиято основна съставка била копър.

Източник:

mercola.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име