Кокос – какво трябва да знаем за него

0
402
Кокос

За почти една трета от световното население, плодовете от кокос са част от ежедневното меню, докато в западния свят ги смятаме за екзотика. Експертите го описват не само като плод, но и като ядка и като костилка. Има три пласта – външният се нарича екзокарп. В него се намира влакнестата обвивка или мезокарпа, а тънкият, приличащ на дървесина пласт, който обвива месото на плода, е ендокарпът.

История

Кокосовите орехи съществуват, откакто човечеството се помни. Те се използват от населението на Азия и Тихоокеанските острови не само за храна. Използват се и за гориво (топливо), за направата на музикални инструменти, както и като лекарство. С него от векове се лекува гадене, обриви, треска, болки в ушите, възпалено гърло, бронхит, камъни в бъбреците. Също язва, астма, сифилис, воднянка, зъбобол, натъртвания, при появата на въшки. И това е само краткият списък. Млякото от кокос е чудесната основа на тайландските ястия, а кокосовото масло става все по-употребявано в целия свят заради полезните си свойства.

Ползи за здравето от консумацията на кокос:

Модерната медицина също признава хранителните ползи от яденето на кокос, защото:

  1. Съдържа натурално стерилни електролити, които подхранват вашето рН и мускулните функции.
  2. Има високо съдържание на фибри, които ви засищат за по-дълго време и помагат да се контролира елиминацията.
  3. Богат е на лауринова киселина, която се трансформира в монолаурин. Той е компонент, който се съдържа в кърмата и подсилва имунитета на бебето. Тази средноверижна мастна киселина всъщност разрушава липидните мембрани на атакуващите микроорганизми.
  4. Съдържа високи нива на манган, калий, фосфор, Омега-6 мастни киселини, фитостероли, електролити и др.

Съдържание в 28 г. суров кокос:

  • Калории – 99
  • Мазнини – 8 г.
  • Въглехидрати – 4 г.
  • Фибри – 3 г.
  • Захар – 2 г.
  • Протеини – 1 г.
  • Натрий – 6 млг.

Мазнините и маслата в кокоса, както и тези, добити от други източници, са съставени от молекули, наречени мастни киселини. Има два начина за класифицирането им: според тяхната наситеност (мононаситени и полинаситени) и според молекулярната дължина на тяхната въглеродна верига.

Всяка мастна киселина се състои от дълги вериги въглеродни атоми с прикрепени към тях водородни атоми. Има късоверижни, средноверижни и дълговерижни мастни киселини.

Олио от кокос

Кокосовото олио се състои предимно от средноверижни мастни киселини или средноверижни триглицериди. Близо 98% от мазнините, които консумираме са дълговерижни, а те имат негативен ефект върху нивото на холестерола. За разлика от средноверижните, които се съдържат в кокоса и които имат силни антибактериални и антивирусни свойства. Тези качества са рядкост и това е една от причините кокосът да е толкова търсен и предпочитан. Ползите от него е трудно да бъдат надминати, както и обяснени. Учените все още изследват този великолепен плод.

Кокос – забавни факти

„Коко”, което означава „маймунско лице”, е името, дадено на този тропически плод от испанските пътешественици заради трите вдлъбнатини на дъното му. Същите тези вдлъбнатини са ключът към успешното „отваряне” на кокоса. Най-меката вдлъбнатина се пробива с остър предмет и течността се излива в съд. След това със здрав нож (от рода на сатър или друг подобен здрав и твърд предмет) започва силно да се удря черупката по „екватора” на кокоса, като се прави кръг около целия плод няколко пъти, докато се счупи на две половини. Воала!

 

Nasheto_predlojenie

Био кокосово масло
Био кокосово масло
Кокосово масло
Кокосово масло
Кокосова захар
Кокосова захар
Кокосова сметана за готвене
Кокосова сметана за готвене

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име