• Вход
  • Регистрация

Какво трябва да знаем за него него величество Кокоса

За почти една трета от световното население, плодовете от кокос са част от ежедневното меню, докато в западния свят ги смятаме за екзотика. Експертите го описват не само като плод, но и като ядка и като костилка. Има три пласта – външният се нарича екзокарп. В него се намира влакнестата обвивка или мезокарпа, а тънкият, приличащ на дървесина пласт, който обвива месото на плода, е ендокарпът.

История

Кокосовите орехи съществуват, откакто човечеството се помни. Те се използват от населението на Азия и Тихоокеанските острови не само за храна. Използват се и за гориво (топливо), за направата на музикални инструменти, както и като лекарство. С него от векове се лекува гадене, обриви, треска, болки в ушите, възпалено гърло, бронхит, камъни в бъбреците. Също язва, астма, сифилис, воднянка, зъбобол, натъртвания, при появата на въшки. И това е само краткият списък. Млякото от кокос е чудесната основа на тайландските ястия, а кокосовото масло става все по-употребявано в целия свят заради полезните си свойства.

Ползи за здравето от консумацията на кокос:

Модерната медицина също признава хранителните ползи от яденето на кокос, защото:
  1. Съдържа натурално стерилни електролити, които подхранват вашето рН и мускулните функции.
  2. Има високо съдържание на фибри, които ви засищат за по-дълго време и помагат да се контролира елиминацията.
  3. Богат е на лауринова киселина, която се трансформира в монолаурин. Той е компонент, който се съдържа в кърмата и подсилва имунитета на бебето. Тази средноверижна мастна киселина всъщност разрушава липидните мембрани на атакуващите микроорганизми.
  4. Съдържа високи нива на манган, калий, фосфор, Омега-6 мастни киселини, фитостероли, електролити и др.

Кокосовите орехи съдържат значителни количества мазнини, но за разлика от други ядки, те осигуряват мазнини, които най-вече са под формата на наситени мастни киселини със средна верига (MCFAs), наречени лауринова киселина. Лауриновата киселина се превръща в организма във високо полезно съединение, наречено монолаурин - антивирусен, противогъбичен и антибактериален агент, който унищожава голямо разнообразие от болестотворни организми. Ето защо се смята, че консумацията на кокосово мляко и други храни, получени от кокосови орехи, може да помогне за защитата на организма от инфекции и вируси.

Кокосовото мляко е важен източник както на калций, така и на витамин D, особено когато се обогатяват търговски продукти с него. Количествата му варират сред различните производители, като средно се определят дневните стойности  от 45 процента калций и 25 процента витамин D. Калцият и витамин D са най-важният тандем за укрепване на костите, които трябва да си набавяте. Те  насърчават и укрепват костната плътност и структура. Ценното съдържание на фосфор и манган в кокосовото мляко допълнително подпомага костния метаболизъм, който с времето има нужда от допълнителна грижа.


Съдържание в 28 г. суров кокос:

  • Калории – 99
  • Мазнини – 8 г.
  • Въглехидрати – 4 г.
  • Фибри – 3 г.
  • Захар – 2 г.
  • Протеини – 1 г.
  • Натрий – 6 млг.
Мазнините и маслата в кокоса, както и тези, добити от други източници, са съставени от молекули, наречени мастни киселини. Има два начина за класифицирането им: според тяхната наситеност (мононаситени и полинаситени) и според молекулярната дължина на тяхната въглеродна верига. Всяка мастна киселина се състои от дълги вериги въглеродни атоми с прикрепени към тях водородни атоми. Има късоверижни, средноверижни и дълговерижни мастни киселини.

Олио от кокос

Кокосовото олио се състои предимно от средноверижни мастни киселини или средноверижни триглицериди. Близо 98% от мазнините, които консумираме са дълговерижни, а те имат негативен ефект върху нивото на холестерола. За разлика от средноверижните, които се съдържат в кокоса и които имат силни антибактериални и антивирусни свойства. Тези качества са рядкост и това е една от причините кокосът да е толкова търсен и предпочитан. Ползите от него е трудно да бъдат надминати, както и обяснени. Учените все още изследват този великолепен плод.

Кокос - забавни факти

„Коко”, което означава „маймунско лице”, е името, дадено на този тропически плод от испанските пътешественици заради трите вдлъбнатини на дъното му. Същите тези вдлъбнатини са ключът към успешното „отваряне” на кокоса. Най-меката вдлъбнатина се пробива с остър предмет и течността се излива в съд. След това със здрав нож (от рода на сатър или друг подобен здрав и твърд предмет) започва силно да се удря черупката по „екватора” на кокоса, като се прави кръг около целия плод няколко пъти, докато се счупи на две половини. Воала!   

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини. Абонирай се сега и вземи 10% отстъпка от първата ти поръчка!