Факти за храната. Кокосово масло

0
147

[fb_button]

 

Към днешна дата има над 1500 изследвания, които доказват полезните качества на кокосовото масло. Този популярен продукт е много по-ценен и има много повече употреби, отколкото предполагате.

Кокосовото масло е богато на следните мастни киселини:

  • Каприлова киселина
  • Лауринова киселина
  • Капринова киселина

В допълнение, 91% от състава му са ненаситени мастни киселини, а както вече сме обсъждали, те са изключително важни за организма ни. В допълнение, кокосовото масло е един от най-бързо усвоимите от тялото мастни продукти. То се храносмила бързо, не се съхранява в организма като мазнини около органите и има антибактериален и имуностимулиращ ефект. Ето и едни от най-интересните ползи от редовното използване на кокосово масло.

Има превантивно действие срещи диабет тип II

Когато клетките, поради една или друга причина, загубят чувствителността си към инсулина и спрат да усвояват глюкозата, се развива инсулинова резистентност. Панкреасът трябва да произведе още от хормона, за да се получи желания клетъчен отговор. Целият процес е предпоставка за развиването на диабет от тип II. Мастните киселини в кокосовото масло регулират инсулиновата реакция и подпомагат метаболитните процеси. Те отнемат част от напрежението, което пада върху панкреаса за свръхпроизводството на инсулин, като набавят на организма високи нива на енергия, която не зависи от преноса на глюкоза. Този процес регулира нивата на хормона в кръвта и може да предотврати инсулинова резистентност и диабет от тип II.

Подпомага свалянето на излишни килограми

На пръв поглед идеята, че консумацията на мазнини спомага за свалянето на килограми звучи нелогична. Ключът към разбирането на този феномен се крие в многоизмерните качества на мастните киселини да контролират физиологични процеси от различно естество. Например, изследване на Журнала по токсикология и здравеопазване от 1985 демонстрира, че каприновата киселина има способността да контролира дейността на щитовидната жлеза и на  сърдечно-съдовата система, както и да помага на тялото да преобразува мазнините в енергия. В допълнение, мастните киселини в кокосовото масло не само че контролират килограмите, но и оказват благоприятно въздействие върху процеса на натрупване на мускулна маса.

Третира кандида и гъбични инфекции

Изследване, публикувано в Журнала по антимикробни агенти и химиотерапия отбелязва, че лауриновата и каприновата киселини в кокосовото масло успешно са третирали кандида албиканс и други гъбични инфекции. Това се дължи на силния антибактериален ефект на двете съставки, както и на енергията, която предоставят на тялото. За да се справите успешно с такъв тип проблеми е важно не само да консумирате кокосово масло, но също и да изключите преработените захари и глутена от менюто си, тъй като те са храна за бактериите.

Предпазва от остеопороза

Оксидативният стрес и свободните радикали са два от основните фактора за развиването на остеопороза. Тъй като кокосовото масло е изключително богато на антиоксиданти, то действа като естествено предпазно средство срещу заболяването. В допълнение, маслото увеличава способността на тъканите да усвояват калция от храната, което е важно за ставите.

Наличието свободните радикали са проблем, който засяга цялостното здраве на всеки един от нас. Научете повече по темата тук.

Полезно е за здравето на устната кухина

Последно, но не и по важност, кокосовото масло има способността да избелва зъбите и да пречиства устната кухина от различни бактерии. За да се насладите на полезните му качества, препоръчваме да прилагате техниката на жабурене с коксово масло. Това е процедура, която се прилага от хилядолетия в традиционния индийски метод за лечение аюрведа. Просто загребете чаена лъжичка от маслото и жабурете устата с него в продължение на 15-20 минути. Процедурата се изпълнява сутрин на гладно. Ще забележите, че маслото променя цвета и консистенцията си, което е нормално. След жабуренето изплюйте използваното масло в тоалетната чиния – кокосовото олио се втвърдява бързо на стайна температура и има шанс да запушите мивката си, ако решите да го изхвърлите там.

Разбира се, има още множество ползи от употребата на това прекрасно масло. То се прилага в козметиката и кулинарията, подобрява здравината на косата и придава приятен аромат на ястията. Качествено кокосово масло можете да откриете тук.

Желаем ви здраве.

Източник:

mercola.com

Nasheto_predlojenie

product_5048

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име