Факти за храната. Киви

0
91

Известно в древен Китай като янг тао, кивито получава почетно място в тази култура не само заради отличния си вкус, но и поради множеството си здравословни ползи.

Донесено от мисионери в Нова Зеландия в началото на 20 век, а в САЩ едва през 60-те години, кивито е било наричано „китайско цариградско грозде“. По очевидни причини това име не се задържало. Сегашното наименование плодът получава в чест на новозеландската птица. Днес Италия, Франция, Япония и САЩ са най-големите износители на двете най-популярни разновидности киви – зелелно и златно.

Здравословни ползи от кивито

Кой друг плод може да се похвали, че снабдява тялото с 273% от препоръчителния дневен прием на витамин С? Киви е също прекрасен източник на витамин К, който участва в кръвната  коагулация.

Плодът съдържа и значително количество витамини А и Е, както и калий, който балансира електролитите в тялото и облекчава високото кръвно налягане. Медта в кивито е особено важна за подрастващите, защото подпомага пълноценното развитие на организма (най-вече растежа на костите и мозъчната дейност).

Киви е един от малкото плодове, богати на витамин В6, който подпомага имунната система. В6 е изключително важен за бременните и кърмачките. Фолиевата киселина в кивито предотвратява родилни дефекти, сърдечни заболявания и ракови образувания при новородените. Здравословният прием на фибри пък, подпомага дейността на храносмилателната система. Последно, но не и по важност, антиоскидантите в плода неутрализират свободните радикали, които увреждат клетките и са най-честият причинител на възпаления.

Киви е богато на фруктоза, за това трябва да го консумираме в умерени дози.

Хранителни стойности на 100 гр сурово киви

  • Калории – 61
  • Мазнини – 1гр
  • Холестерол – 0 мг
  • Натрий – 3 мг
  • Въглехидрати – 15 гр
    • От които фибри – 3 гр
    • Захари – 9 гр
  • Протеини – 1 гр
  • Витамин А – 2%
  • Витамин С – 155%
  • Калций – 3%
  • Желязо – 2%

Научни изследвания

Семките на плода са прекрасен източник на омега-3 мастни киселини, както показват различни изследвания. Омега-3 киселините намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт и предпазват децата от развитие на ADHD и аутизум.

Други изследвания проследяват благоприятни ефект, който киви оказва върху респираторни проблеми и астма. Един доклад индикира, че при децата, клоито ядат до 7 порции киви седмично се наблюдава до 44%  по-малък риск от развиване на респираторни заболявания. Дори тези, които консумират плода само веднъж или два пъти седмично се повлияват добре.

Експерти са наблюдавали ефективността на киви срещу свободните радикали. Техните проучвания показват, че антиоксидантите в този плод са много по-мощни от тези, които се среща в портокалите и грейпфрута. Изводът е, че консумацията на киви намалява риска от заболявания, свързани с оксидативния стрес.

Забавни факти

Поставянето на плода в кафява хартиена торба за 4 до 6 дни подпомага узряването му. За още по-бързо узряване, в плика можем да добавим ябълка, банан или круша.

Източник:

Mercola.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име