Факти за храната. Кейл

0
26

Кейл е зеленолистно, което лесно вирее дори на по-хладен климат и намира множество приложения в кулинарията. Младите светлозелени листа са перфектно допълнение към всяка свежа салата, а тъмните месести части на растението са подходящи за супи, топинги за пица, основни ястия и смутита. Растението бързо губи своята свежест и приятен хрупкав вкус, така че е добре да се сготви до 3 дни след откъсването му.

Ползи от консумирането на кейл

Зеленолистното неслучайно набира популярност в съвременната кулинария. Само по себе си то е природен мултивитамин. В една чаена чаша кейл се съдържат 684% от дневния прием на витамин К, 206% от препоръчителния прием на витамин А и 134% от витамин С.

Някои експерти дори биха нарекли кейл суперхрана. Различни изследвания са наблюдавали ползите от консумацията му и резултатите са впечатляващи. Растението  се отличава с висока антиоксидантна активност, която се дължи на множеството фитонутриенти в състава му. Заради наличието на сулфорафан, кейл предпазва от рак на простата и дебелото черво. Той притежава способността да облекчава белодробни проблеми, подобрява функцията на стомаха, черния дроб и имунната система. Богат е на лутеин и зеаксантин, които предпазват очите от макуларнo дегенериране.

Вегани и вегетарианци сравняват растението с говеждо, заради сходните им количесва на желязо, протеин и калций. Сред всички зеленолистни, познати на хората кейл е ненадминато противовъзпалително, особено що се отнася до предпазване от артрити, сърдечни проблеми и някои автоимунни заболявания.

В допълнение, кейл е прекрасен източник на омега мастни киселини. Те регулират съсирването на кръвта, изграждат защитната мембрана на мозъка и ни предпазват от инфаркт. Една порция кейл съдържа 121 милиграма омега-3 и 92.4 милиграма омега-6 мастни киселини.

Хранителни стойности на 100 гр суров кейл

  • Калории: 50
  • Мазнини: 1 гр
    • От които наситени: 0 гр
  • Холестерол : 0 мг
  • Натрий: 43 мг
  • Въглехидрати: 10 гр
    • От които фибри: 2 гр
    • Захари: 0 гр
  • Протеини: 3 гр
  • Витамин А : 303% (от препоръчителния дневен прием)
  • Витамин С: 200% (от препоръчителния дневен прием)
  • Калций: 14% (от препоръчителния дневен прием)
  • Желязо: 9% (от препоръчителния дневен прием)

Научни изследвания

Според американско проучване от 2012 година сред всички изследвани храни кейл се отличава с най-добри способности да предпазва от рак на пикочния мехур. Нивата на флавоноиди в растението също са впечатляващи. В кейл се срещат 32 фенолни съединения и 3 хидроксиканелени киселини, които контролират нивата на лошия холестерол и извеждат свободните радикали от тялото.

Източник: mercola.com

СПОДЕЛИ
Предишна статияЗдрави Великденски пости
Следваща статияДефицити и сигналите на тялото
LifeStore

Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име