Факти за храната. Кайсия

0
115

Тези сочни, златисти плодове с плътен и мек вкус са близки роднини на прасковите, нектарините и сливите. Понякога пренебрегвана, заради богатия избор от плодове днес, кайсията има какво да ни даде.

Плодът е бил известен на Древните Гърци още 60 г. пр. Хр. Наричали са го „златното яйце на слънцето“ и са търгували с него свободно. Така кайсията намира своя път до Европа. Днешните кайсии обикновено идват от Средиземноморието и Близкия изток, а в по-студените месеци – от Южна Америка и Нова Зеландия. Кайсиите са типични и за нашия климат, което ги прави предпочитани през летните месеци. На пазара днес, освен вкусния плод, можеш да намериш и масло от костилката, което има множество полезни качества.

Здравословни ползи от кайсиите

При свежите плодове една кайсия съдържа 13% от препоръчителния дневен прием на витамин А. Кайсията е богата и на каротени, които освобождават мощни антиоксиданти в тялото. Те, от своя страна, са отговорни за доброто ти зрение, здравето на кожата и мукозната мембрана и имат способността да предпазват от рак на устната кухина и белите дробове.

Кайсиите са добър източник и на витамин С, който е известен с антиоксидантните си и имуностимулиращи качества. Флавоноидите като лутеин и бета криптоксантин са други полезни вещества, които ще откриеш в пресните кайсии. Те намаляват нивата на оксидативния стрес и предпазват организма от болести, свързани с процесите на стареене.

Последно, но не и по важност, плодът предпазва от сърдечно-съдови заболявания, като намалява нивата на лошия холестерол и снабдява организма с важни фибри. Калият пък, регулира кръвното налягане и сърдечния ритъм.

Хранителни стойности на 165 гр свежи кайсии (1 ч.ч.)

  • Калории – 79
  • Мазнини – 1 гр
  • Холестерол – 0 мг
  • Натрий – 2 мг
  • Въглехидрати – 19 гр
    • От които фибри – 3 гр
    • Захари – 15 гр
  • Протеини – 2 гр
  • Витамин А – 64%
  • Калций – 2%
  • Витамин С – 27%
  • Желязо – 4%

Научни изследвания върху кайсиите

В едно изследване са наблюдавани ефектите от японската кайсия (prunus mume) върху клетки, заразени с рак на дебелото черво. Учените установяват, че някои специфични за плода съставки карат болните от рак клетки да се самоунищожават.

Множество изследвания доказват ефективността на плодовете и зеленчуците, богати на каротени в борбата с раковите заболявания. Кайсиите също попадат в този списък. Ефектът се дължи на мощните антиоксидантни свойства на каротените, особено лутеин, ликопе и зеаксантин.

Забавни факти

Митът, че костилките на плода имат анти-раково действие е развенчан от доктор Ърнест Кребс. Той демонстрира, че в ядливата сърцевина се съдържат витамин В17 и цианид, които в големи дози са токсични за човешкия организъм.

Източник:

mercola.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име