Факти за храната. Кашу

0
243

Идващо от слънчева Бразилия, кашуто е ядка с форма на полумесец, която има сладък вкус и множество употреби в кулинарията. Това е третата най-консумирана ядка в света, която се съчетава добре със стафиди, сушени боровинки, кокосови стърготини и други семена. Таханът от кашу е предпочитан за приготвянето на някои традиционни азиатски ястия, заради мекия вкус, който придава.

Към днешната дата кашу се отглежда в над 30 страни. Ядката изисква горещ, влажен климат. Ето защо Индия, Бразилия, Мозамбик, Танзания и Нигерия са най-големите износители на кашу в света.

Растението започва да произвежда ядки едва 3 до 5 години след засаждането си. Самата ядка се крие в плътна обвивка, която се нарича кашу ябълка – вид фалшив плод, който се използва за направата на индустриални лакове и инсектициди. Тъй като въпросната обвивка е силно токсична, тя трябва внимателно да се отделя от ядливата ядка.

Здравословни ползи от кашуто

Кашуто е чудесен източник на минерали. В 100 грама от ядката се съдържат 31% от препоръчителния дневен прием на мед, 23% от нужния манган, 20% от магнезия и 17% от фосфора, необходими на тялото. В допълнение, кашуто е прекрасен източник на витамин К – в 100 се съдържат цели 12% от препоръчителния дневен прием.

Какво означава това за тялото? Различни изследвания показват, че магнезият намалява честотата на мигрени, подобрява умствената дейност и понижава кръвното налягане. Медта съдържа важни антиоксиданти, които „обезоръжават“ свободните радикали. Ниските нива на свободни радикали означават по-малък риск от сърдечни и ракови заболявания. Ензимни компоненти като тирозиназа синтезират от пигмента мелатонин, който предпазва кожата от вредните UV лъчи. Магнезият в комбинация с медта поддържа костите здрави, докато меланинът и еластанът подобряват гъвкавостта на ставите.

Друга съществена съставка, която се среща в кашуто са проантоцианидините – тези съединения прекъсват развитието на раковите клетки и драстично намаляват риска от рак на дебелото черво.

Хранителни стойности на 100 гр сурово кашу

  • Калории – 553
    • Калории от мазнини – 367
  • Мазнини – 44 гр
    • От които наситени – 8 гр
    • Транс мазнини – 0 гр
  • Холестерол – 0 мг
  • Натрий – 12 мг
  • Въглехидрати – 33 гр
    • От които фибри – 3 гр
    • Захари – 6 гр
  • Протеини – 18 гр
  • Витамин С – 1%
  • Калций – 4%
  • Желязо – 37%

Научни изследвания

Някои от най-съществените изследвания върху ползата от магнезия показват, че неговият недостиг може да доведе до атеросклероза, високо кръвно налягане, бъбречни проблеми, предменструални проблеми, дори психически неразположения.

Наред с множеството ползи от консумацията на ядки, учените отчитат понижен риск от сърдечно-съдови заболявания. Изследване, проведено сред 80718 жени отчита, че тези, които консумират средно по 30 гр ядки на седмица 25% по-малък риск от образуването на камъни в жлъчката.

Забавни факти за кашуто

При откриването на Америките, местното население вече използвало кашу. Племенните народи знаели как да обелят и изпекат ядката. Португалците са първите, които донесли кашу в Стария континент. През 16 век всеки човек, който отглеждал кашу се смятал за богат и знатен.

Веганска алтернатива подквасено кашу
Веганска алтернатива подквасено кашу
Веган сирене от кашу Сире-НЕКА
Веган сирене от кашу Сире-НЕКА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име