Факти за храната. Карфиол

0
165

[fb_button]

 

Ботаническо наименование: Brassica oleracea

Карфиолът е вид кръстоцветно растение, чието има идва от формата на стеблото му. Срещат се бяла, лилава, зелена и оранжева разновидности, но в България все още най-разпространен е белият карфиол. С този зеленчук могат да се приготвят множество ястия – консумира се суров, ферментирал, сотиран, пържен или печен. Използва се често в безглутенови ястия като заместител на тесто. От карфиол, например, можете да приготвите блат за пица.

Когато купувате това кръстоцветно следете за свежестта на главата. Добре е тя да няма кафеви петна или омекнали жълти цветчета. Преди консумация потопете растението с дръжката нагоре в посолена хладка вода и оставете за 15 мин. По този начин го почиствате от останали в него насекоми и премахвате всички пестициди.

Здравословни ползи от карфиола

Карфиолът е известен със свежия си, почти неутрален вкус и приятната хрупкавост, която придава на ястията. Богат е на витамин С, като снабдява организма със 77% от необходимата дневна доза само след една консумация. Добър източник е и на витамин К, растителен протеин, тиамин, рибофлавин, ниацин, магнезий и фосфор. Чрез него можете да си набавите също фибри, витамин В6, фолиева киселина, калий и манган. Не на последно място, в карфиола се откриват множество фитонутриенти като индол-3-карбинол и сулфорафан, които могат да предпазят тялото от рак на простата, яйчниците и шийката на матката.

Хранителни стойности на карфиола за 100 грама

  • Калории – 25 kcal
  • Мазнини – 0 гр
  • Холестерол – 0 мг
  • Натрий – 30 мг
  • Въглехидрати – 5 гр
    • От тях фибри – 3 гр
    • Захари – 2гр
  • Протеин – 2 гр

Изследвания върху карфиола

През 2012 излизат резултатите от проучване относно способността на карфиола да предпазва от рак на простата, особено когато се консумира в комбинация с куркума. Учените смятат, че тази си способност растението дължи на съдържащия се в него фенилизоцианат. Според проучването ракът на простата е едно от водещите заболявания при мъжете в западния свят. В Индия, от друга страна, процентът болни е много нисък, което се дължи на факта, че комбинацията от карфиол с куркума там е много често срещана.

В допълнение, карфиолът се споменава в някои изследвания като едно от кръстоцветните, което може да намали риска от рак на дебелото черво и белите дробове.

Вкусни рецепти за приготвяне на карфиол ще откриете тук.

Източник:

Mercola.com

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име