Факти за храната. Канела

0
243

Ботаническо наименование: Cinnamomum cassia, Cinnamomum zeylanicum

Сладкият, дървесен аромат на канела е известен от векове, тъй като е един от най-топлите и най-успокояващи аромати на планетата. Канелата е била използвана в продължение на хилядолетия, като подправка, лекарство и изключително ценна търговска стока. Има два вида канела: Цейлонска, произведена в Шри Ланка, Индия, Мадагаскар, Бразилия и Карибите, и Касия, разпространена основно в Китай, Виетнам и Индонезия.

Канелата обикновено е под формата на пръчици или смляна на прах. И в двата варианта, най-добрият начин за запазването на аромата й е в стъклен съд на хладно, тъмно място.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Според проучване, дори половин чаена лъжичка канела на ден има невероятни ползи за здравето, затова не бива да се смята само за ароматна кулинарна подправка, а и за природен лек.

Канелата осигурява големи количества калций и фибри. Една чаена лъжичка съдържа невероятните 22% от дневната препоръчителна доза манган. Манганът е минерал, който помага за формирането на здрави кости, съединителна тъкан, полови хормони и коагулира кръвта в организма. Помага за метаболизма на мазнините и въглехидратите, регулира кръвната захар, абсорбира калция и е от съществено значение за оптимизиране функциите на мозъка и невроните.

Друго предимство на канелата е антимикробната й активност. Тази нейна функция е била известна още на древните египтяни, които са я използвали в техните ритуали за мумифициране.

Само ароматът на канела или дъвченето на дъвка с канелен вкус е достатъчно, за да се даде тласък на мозъчната активност. След проучване, резултатите показали увеличаване на визуалната памет и моторно двигателната активност. Това е очевидно при лица, които са мирисали канела, в сравнение с хората, които предпочели аромата на жасмин, мента или други.

Хранителни стойности за 1 с.л. канела:

  • Калории: 19
  • Мазнини: 0 гр.
  • Холестерол: 0 мг.
  • Натрий: 1 мг.
  • Въглехидрати: 6 гр.
  • Фибри: 4 гр.
  • Захар: 0 гр.
  • Протеини: 0 гр.

ИЗСЛЕДВАНИЯ ВЪРХУ КАНЕЛАТА

Според едно проучване, канелата намалява концентрацията на кръвната захар и подобрява инсулиновата чувствителност при хората с нормално тегло. Хората с наднормено тегло изпитват инсулинова резистентност, което води до увеличаване на чувството на глад след хранене, както и увеличаване на кръвната захар и нивата на инсулин. Добавянето на канела към сутрешната закуска, води до значително намаляване на нивата на кръвна захар. Изследователите заключават, че канелата може да бъде ефективна за нормализиране нивата на глюкозата при нормално или наднормено тегло.

Учените също съобщават, че канелата може да се използва, като мощно лекарство при рак на маточната шийка. Тя е едно от най-широко използваните билкови лекарства, които имат разнообразни биологични активности, като инхибира туморния растеж. Заключението на доклада е, че екстракта от канела, индуцира намаляване на раковите клетки.

ЗДРАВОСЛОВНА РЕЦЕПТА С КАНЕЛА: Ленено семе с канела

Необходими продукти:
77b36eff231b310ade8a1b7dde465109

Начин на приготвяне:

  1. Смелете лененото семе в кафемелачка.
  2. Добавете канелата.
  3. Покрийте плодовете с микса от канела и ленено семе.

Съвет: Използвайте банани и зелени ябълки, които не са напълно узрели и съдържат по-малко захар.

Забавни факти за канелата:

Библейски препратки показват, че древните търговци носели азиатска канела (Касия) по целия път от Цейлон до Палестина – 24 часово пътуване, дори преди да бъдат построени пирамидите. Най-древният източник на канела е бил проследен до Шри Ланка, която през 1536 година е била нападната от португалците, които искали 50,000 кг. канела годишно от техния владетел. Когато холандците завладели Шри Ланка век по-късно, създали система за култивиране на канелата, която и до днес е в употреба.

Nasheto_predlojenie

Био канела на прах
Био канела на прах
Златно ленено семе
Златно ленено семе
БИО канела на прах
БИО канела на прах
БИО ленено семе кафяво
БИО ленено семе кафяво

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име