Факти за храната. Какао

0
548

Ботаническо наименование: Theobroma cacao

Какаото е едно от най-популярните дървета на планетата, от което произлиза какаото – основна съставна част на любимия ни шоколад. Плодовете на какаовото дърво са шушулки, в които се намират ценните какаови зърна. След ферментацията и изсушаването им, се произвежда какао на прах, какаово масло, шоколад.

Какаовите зърна са високо ценени, заради техните лечебни свойства и затова, че служат като афродизиак. В миналото са се използвали вместо валута в древните цивилизации от Южна Америка.

Най-ранните известни доказателства за обработване на какаото за напитка е около 1,400 година пр.н.е., като тези следи са били оставени по керамични съдове в Хондурас, вероятно някакъв вид ферментирало питие за възрастни от какаова пулпа и люти чушки. Подсладеният вид какаова напитка се появила, когато европейските изследователи пристигнали в Новия свят и изпробвали напитката в комбинация с мед. От 17 век насам този сладък вариант на какаото придобива популярност не само в Европа, но и в цял свят.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Излагането на слънце, цигарен дим, замърсяването и нездравословните храни, освобождават свободни радикали в организма. Освен това, те могат да бъдат произведени от редица фактори, като стрес и увреждане на здрави тъкани. Антиоксидантите в храната, с която се храним, помагат в борбата с болестите, чрез премахване на вредните свободни радикали.

cocoa-beanСуровото какао на прах съдържа повече от 300 различни химични съединения и 20 пъти повече антиоксиданти от сините боровинки. Протеини, калций, каротин, тиамин, рибофлавин, магнезий, сяра, флавоноиди, антиоксиданти и основни мастни киселини – това се съдържа зад неустоимия вкус на какаото. Точната комбинация от тези елементи, позволява да се понижи холестерола, да се подобри сърдечната функция и намалява риска от рак.

Един от най-важните елементи е фенилетиламинът. Големи дози от това съединение се освобождават в мозъка, когато сме привлечени към някого, но невротрансмитери стимулират секрецията на ендорфин, който ни помага да останем фокусирани и съсредоточени.

Проучванията показват, че шоколадът се отразява на емоциите и настроението, чрез повишаване нивата на серотонин, което обяснява, защо хората обичат да си хапват шоколад, когато са тъжни. Също така, в какаото се съдържа и нервотрансмитъра, наречен теобромин, вид лек стимулант, който се използва при лечение на депресия. Той освобождава съединението анандамид, което произвежда уникални еуфорични чувства на спокойствие и доволство.

За тези, които смятат, че какаото е вредно, според изследване в половин чаша сурово какао се съдържат едва 2 грама захар. За жалост високата температура, преработването и рафинирането, използвани за направата на различни напитки или шоколад, уврежда микроелементите в какаовите зърна и намалява ползите му за здравето.

28 гр. сурово какао съдържат:Chocolate-Segments-with-Cocoa-Beans

  • Калории – 120
  • Мазнини – 9 гр.
  • Въглехидрати – 11 гр.
  • Захари – 0 гр.
  • Фибри – 9 гр.
  • Протеини – 5 гр.

ИЗСЛЕДВАНИЯ ВЪРХУ КАКАОТО

Според едно проучване, черният и зеленият чай, червеното вино и какаото са продукти с високо съдържание на фенолни фитохимикали, като теафлавин, епиталокатехин галат, ресвератрол и процианидин. Те са подробно изследвани поради евентуалната им роля, като мощни антиоксиданти. Какаото съдържа най-високи нива на феноли и показва отлична антиоксидантна активност. Тези резултати показват, че то е по-полезно за здравето от червеното вино и зеления и черен чай.

Според друго проучване, ако какаото се консумира с много плодове и зеленчуци, ще се намали риска от коронарна болест или инсулт, заради високото съдържание на полифеноли. Интервенционните изследвания категорично показват, че какаото има няколко благоприятни ефекта върху сърдечно-съдовите заболявания, като например понижава кръвното налягане, подобрява васкуларната функция и глюкозния метаболизъм. Какаото има положителен ефект върху синтеза на азотния оксид, увеличава неговата бионасоченост и има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Здравословна рецепта с какао: сурови какаови бонбониIMG_5576

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

  1. Поставете фурмите в блендер и ги смелете на висока скорост за 10 секунди. Добавете кокосовото масло, меда, кардамона, канелата, сол и ванилията. Мелете за 10 до 20 секунди или докато сместа се комбинира напълно.
  2. Добавете кокосовите стърготини и какаото на прах и смелете за 10 секунди. Преместете в дълбока купа, добавете нарязаните ядки и сушените плодове. Разбъркайте добре.
  3. Използвайте лъжица за сладолед. Поставете ги върху тава с хартия за печене. Изстудете за най-малко 30 минути. Насладете им се!

ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА КАКАОТО

Ацтеките наричали какаото “yollotl eztli”, което означава „сърдечна кръв”. Те сигурно са разбрали за неговата изключителна полза за сърцето, известен факт в наше време.

Nasheto_reshenie

Био кокосово масло
Био кокосово масло
Био канела на прах
Био канела на прах
Какао на прах
Какао на прах
БИО кокосови стърготини
БИО кокосови стърготини

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име