БРОЙ ПРОДУКТИ | {{cart.qty}} |
ОБЩО | {{cart.subtotal| number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{discount.name}} | -{{discount.attributes.price| number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{cart.message}}
|
|
{{cart.total| number: 2 | currency:'лв':false}} |
При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.
Какаото е едно от най-популярните дървета на планетата, от което произлиза любимото на всички какао – основна съставна част на шоколада. Плодовете на какаовото дърво са шушулки, в които се намират ценните какаови зърна. След ферментацията и изсушаването им, се произвежда какао на прах, какаово масло, шоколад.
Какаовите зърна са високо ценени, заради техните лечебни свойства и затова, че служат като афродизиак. В миналото са се използвали вместо валута в древните цивилизации от Южна Америка.
Най-ранните известни доказателства за обработване на какаото за напитка е около 1,400 година пр.н.е., като тези следи са били оставени по керамични съдове в Хондурас, вероятно някакъв вид ферментирало питие за възрастни от какаова пулпа и люти чушки. Подсладеният вид какаова напитка се появила, когато европейските изследователи пристигнали в Новия свят и изпробвали напитката в комбинация с мед. От 17 век насам този сладък вариант на какаото придобива популярност не само в Европа, но и в цял свят.
Суровото какао на прах съдържа повече от 300 различни химични съединения и 20 пъти повече антиоксиданти от сините боровинки. Протеини, калций, каротин, тиамин, рибофлавин, магнезий, сяра, флавоноиди, антиоксиданти и основни мастни киселини – това се съдържа зад неустоимия вкус на какаото. Точната комбинация от тези елементи, позволява да се понижи холестерола, да се подобри сърдечната функция и намалява риска от рак.
Проучванията показват, че шоколадът се отразява на емоциите и настроението, чрез повишаване нивата на серотонин, което обяснява, защо хората обичат да си хапват шоколад, когато са тъжни. Също така, в какаото се съдържа и нервотрансмитъра, наречен теобромин, вид лек стимулант, който се използва при лечение на депресия. Той освобождава съединението анандамид, което произвежда уникални еуфорични чувства на спокойствие и доволство.
Според едно проучване, черният и зеленият чай, червеното вино и какаото са продукти с високо съдържание на фенолни фитохимикали, като теафлавин, епиталокатехин галат, ресвератрол и процианидин. Те са подробно изследвани поради евентуалната им роля, като мощни антиоксиданти. Какаото съдържа най-високи нива на феноли и показва отлична антиоксидантна активност. Тези резултати показват, че то е по-полезно за здравето от червеното вино и зеления и черен чай.
Интервенционните изследвания категорично показват, че какаото има няколко благоприятни ефекта върху сърдечно-съдовите заболявания, като например понижава кръвното налягане, подобрява васкуларната функция и глюкозния метаболизъм. Какаото има положителен ефект върху синтеза на азотния оксид, увеличава неговата бионасоченост и има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Здравословна рецепта с какао: сурови какаови бонбони
Необходими продукти:
Ацтеките наричали какаото "yollotl eztli”, което означава „сърдечна кръв”. Те сигурно са разбрали за неговата изключителна полза за сърцето, известен факт в наше време.
Био, натурални и здравословни храни, добавки, напитки и продукти за живот.
Имейл: office@lifestore.bg
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта на ОРС