Гхи - Факти за храната
Гхи е един от основните продукти във Ведическа култура. В Индия от хилядолетия Гхи е считано за храна, лекарство, козметика; незаменим елемент от всеки празник, фестивал или богопочитание. Според Аюрведа, гхито е концентрирана, чиста огнена енергия на Слънцето. То не само захранва, пречиства и лекува, но и влияе много позитивно на фино ниво. То носи природно здраве, красота, хармония и щастие.
Гхито е пречистено краве масло, което е типично за аюрведичната кухня. Използва се за сотиране на подправки, за овкусяване на ястия с ориз и месо. С него можете да заместите традиционните зеленчукови мазнини или да обогатите менюто си. Особено подходящо е за тези от нас, които проявяват интерес към кетогенната диета. Добрата новина е, че при термичната обработка на първоначалната суровина от маслото се извличат големи количества казеин и лактоза.
Хранителен профил
Като повечето мазнини, то е с високо съдържание на калории – в една супена лъжица се съдържат 112 такива. В същото количество има 12.7 грама мазнини (от които 7,9 грама наситени), минимални количества протеин и никакви въглехидрати, фибри и захари.
Витамини и минерали
Гхи се получава при затоплянето на краве масло. Термичната обработка отделя млечните протеини от мазнината, което означава, че крайния продукт се съдържа много малко количество калций – едва 1 милиграм на супена лъжица. За сметка на това, гхи е богато на витамин А – една супена лъжица от маслото доставя между 12 и 15% от препоръчителния дневен прием на витамина.
Защита срещу канцерогени
Изследване, публикувано през септември 2012 в “The Indian Journal of Medical Research” съобщава, че гхи в сравнение със соевото олио, намалява активността на ензимите, отговорни за активирането на канцерогени в черния дроб. Проучването показва, че гхито подпомага също и детоксикацията на организма.
Консумация на мазнини
В сравнение с класическото краве масло гхи съдържа значително по-малко вода – едва 0.03 грама на супена лъжица. Това означава, че пречистеното масло има по-дълъг срок на годност и запазва полезните си качества във времето. Ето защо гхи е подходящо за пътувания и съхранение на по-високи температури.