Факти за храната. Домати

0
399

Ботаническо наименование: Lycopersicon esculentum P. Miller

IMG_1520

Има стотици сортове домати – от малки, колкото грозде, сливи или череши, за лека и здравословна закуска, дребничкият сорт „Рома” – отлични за готвене, до едрото “биволско сърце”. Цветовете могат да варират от бледорозови и жълти, през класическите червени, до лилави, даже черни. Хранителните продукти, които могат да се направят от доматите са безкрайни: сушени на слънце, пържени зелени домати, яхния, сос, паста, кетчуп, сок, брускети, вегетарианска супа, пица, салса, салата…

Един съвет: при доматите, съхранявани в хладилник, спира процеса на зреене, намалява се аромата им и бързо загниват. Затова не ги дръжте там. За да узреят по-бързо, ги поставете в хартиена торбичка заедно с банан или ябълка и нека етиленовият газ, които те отделят, да подпомогне този процес.

tomato-hands

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Доматите съдържат голямо разнообразие от хранителни вещества… Предоставят на организма нужните количества фибри, Витамин А, Витамин С и Витамин К, калий и манган. Освен това в състава си имат още Витамин Е, тиамин, ниацин, Витамин В6, фолиева киселина, магнезий, фосфор, мед и други.

Измерено в дневни стойности, доматите осигуряват 38% от нужните за организма количества Витамин С, 30% Витамин А и 18% Витамин К, освен това  не съдържат мазнини и холестерол.

Бисфенол А (БФА) е тема, която се засяга значително често последните години. Тук става дума за консервираните храни, в това число и доматите. Това е вид съставка, която се съдържа в епоксидната смола, използвана като вътрешно покритие на металаната консерва, с цел предотвратяването на корозия. За съжаление, бисфенол А се отделя и в храната. При попадането му в организма, той може неблагоприятно да повлияе мозъка, поведението и начина, по който естрогена се синтезира. При бременни, консумираният Бисфенол А води до проблеми в развитието на фетуса, а при кърмачки, навлизайки и в майчиното мляко, до проблеми в развитието на бебето..

Забележка: за да контролирате приема си на Бисфенол А, гледайте на етикетите на консервираните храни да пише, че не съдържат БФА.

Една чаша сурови, нарязани домати, съдържат:

  • Калории – 32
  • Въглехидрати – 7гр.
  • Захари – 5гр.
  • Фибри – 2гр.
  • Протеини – 2гр.

ИЗСЛЕДВАНИЯ ВЪРХУ ДОМАТИТЕ

cherry-tomatoes-iowa-organic

Тестовете показват, че доматите могат да се използват, като превантивна мярка срещу рака на простата, особено ако се консумират по-големи количества. Сигурно сте чували много за флавоноидите и антиоксидантите, които са в състояние да неутрализират вредните свободни радикали в организма. При доматите става дума за ликопен. Този флавоноид-антиоксидант има способността да защитава клетките, като предпазва кожата от ултравиолетови увреждания и рак на кожата.

Друг виден фитонутриент в доматите е зеаксантин, който филтрира ултравиолетовите лъчи и предпазва очите от дегенерация на макулата.

Ликопенът в доматите намалява оксидативния стрес и риска от остеопороза. Учените провеждат допълнителни проучвания, за да  определят ефектите от спирането на приемането му, като за целта са били изследвани 23 жени след менопауза, в продължение на месец. Резултатите показват, че не само намаляват нивата на ликопен, а и на лутеин, зеаксантин, каротин, каталаза и глутатион пероксидаза в организма им.Тези резултати, показват, че ликопенът поддържа плътността на костите и намалява остеопорозата.

Здравословна рецепта с домати: Свежо Гаспачо

Необходими продукти:

  • 3 ч.ч. нарязани домати;
  • 1 ч.ч. нарязана краставица, обелена и без месестата част;Gazpacho-Soup-with-Mango-MainPhoto
  • 2/3 ч.ч. ситно нарязан жълт лук;
  • ½ ч.ч. нарязана червена чушка;
  • ½ ч.ч. нарязана жълта чушка;
  • ½ нарязана целина;
  • 2 ч.л. зехтин;
  • 2 ч.л. хрян;
  • 2 ч.л. балсамов оцет;
  • 2 ч.л. оризов оцет;
  • ¼ ч.л. сол;
  • 2 ч.ч. доматен сок;
  • ¼ ч.л. черен пипер;
  • 1 глава чесън, намачкана;

За гарниране:

  • ¼ ч.ч. нарязан пресен кориандър;
  • ½ авокадо, нарязано;

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа смесете всички съставки, без тези за гарнитурата.
  2. Покрийте и поставете в хладилник за най-малко 2 часа или една нощ.
  3.  Сервирайте в охладени купи и върху всяка порция, поставете 1 с.л. кориандър и няколко парчета авокадо.

ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА ДОМАТИТЕ

През Средновековието, заможните хора, често са яли от калаени прибори, но храни с високо съдържание на киселина, като доматите, водили до натравяне с олово и последваща смърт. Заради тази случайност, следващите 400 години, доматите били смятани за токсични.

Nasheto_predlojenie

zehtin_3
Зехтин био екстра върджин
БИО оцет Balsamico Modena
БИО оцет Balsamico Modena
БИО Черен пипер (смлян)
БИО Черен пипер (смлян)
Хималайска сол розова фина
Хималайска сол розова фина

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име