Има стотици сортове домати – от малки, колкото грозде, сливи или череши, за лека и здравословна закуска, дребничкият сорт „Рома” - отлични за готвене, до едрото “биволско сърце”. Цветовете могат да варират от бледорозови и жълти, през класическите червени, до лилави, даже черни. Хранителните продукти, които могат да се направят от доматите са безкрайни: сушени на слънце, пържени зелени домати, яхния, сос, паста, кетчуп, сок, брускети, вегетарианска супа, пица, салса, салата…
Един съвет: при доматите, съхранявани в хладилник, спира процеса на зреене, намалява се аромата им и бързо загниват. Затова не ги дръжте там. За да узреят по-бързо, ги поставете в хартиена торбичка заедно с банан или ябълка и нека етиленовият газ, които те отделят, да подпомогне този процес.

Домати - ползи за здравето
Доматите съдържат голямо разнообразие от хранителни вещества... Предоставят на организма нужните количества фибри,
Витамин А, Витамин С и Витамин К, калий и манган. Освен това в състава си имат още Витамин Е, тиамин, ниацин, Витамин В6, фолиева киселина, магнезий, фосфор, мед и други.
Измерено в дневни стойности, доматите осигуряват 38% от нужните за организма количества Витамин С, 30% Витамин А и 18% Витамин К, освен това не съдържат мазнини и холестерол.
Бисфенол А
Бисфенол А (БФА) е тема, която се засяга значително често последните години. Тук става дума за консервираните храни, в това число и доматите. Това е вид съставка, която се съдържа в епоксидната смола, използвана като вътрешно покритие на металаната консерва, с цел предотвратяването на корозия. За съжаление, бисфенол А се отделя и в храната. При попадането му в организма, той може неблагоприятно да повлияе мозъка, поведението и начина, по който естрогена се синтезира. При бременни, консумираният Бисфенол А води до проблеми в развитието на фетуса, а при кърмачки, навлизайки и в майчиното мляко, до проблеми в развитието на бебето..
Забележка: за да контролирате приема си на Бисфенол А, гледайте на етикетите на консервираните храни да пише, че не съдържат БФА.
Една чаша сурови, нарязани домати съдържат:
- Калории – 32
- Въглехидрати – 7гр.
- Захари – 5гр.
- Фибри – 2гр.
- Протеини – 2гр.
Какво казва науката за консумацията на домати

Сигурно сте чували много за
флавоноидите и
антиоксидантите, които са в състояние да неутрализират вредните свободни радикали в организма. При доматите става дума за
ликопен. Този
флавоноид-антиоксидант има способността да защитава клетките, като предпазва кожата от ултравиолетови увреждания и рак на кожата.
Друг виден фитонутриент в доматите е
зеаксантин, който филтрира ултравиолетовите лъчи и предпазва очите от дегенерация на макулата.
Ликопенът в доматите намалява оксидативния стрес и риска от остеопороза. Доматите не само намаляват нивата на
ликопен, а и на
лутеин,
зеаксантин,
каротин,
каталаза и
глутатион пероксидаза в организма им. Според редица изследвания,
ликопенът поддържа плътността на костите и намалява остеопорозата.
Здравословна рецепта с домати: Свежо Гаспачо
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. нарязани домати;
- 1 ч.ч. нарязана краставица, обелена и без месестата част;

- 2/3 ч.ч. ситно нарязан жълт лук;
- ½ ч.ч. нарязана червена чушка;
- ½ ч.ч. нарязана жълта чушка;
- ½ нарязана целина;
- 2 ч.л. зехтин;
- 2 ч.л. хрян;
- 2 ч.л. балсамов оцет;
- 2 ч.л. оризов оцет;
- ¼ ч.л. сол;
- 2 ч.ч. доматен сок;
- ¼ ч.л. черен пипер;
- 1 глава чесън, намачкана;
За гарниране:
- ¼ ч.ч. нарязан пресен кориандър;
- ½ авокадо, нарязано;
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете всички съставки, без тези за гарнитурата.
- Покрийте и поставете в хладилник за най-малко 2 часа или една нощ.
- Сервирайте в охладени купи и върху всяка порция, поставете 1 с.л. кориандър и няколко парчета авокадо.
ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА ДОМАТИТЕ
През Средновековието, заможните хора, често са яли от калаени прибори, но храни с високо съдържание на киселина, като доматите, водили до натравяне с олово и последваща смърт. Заради тази случайност, следващите 400 години, доматите били смятани за токсични.