Факти за храната. Дайкон

0
54
Daikon radishes isolated on white background

Ботаническо име: Raphanus sativus var. Longipinnatus

Дайкон е името на традиционната азиатска ряпа. Тя се отличава с издължената си форма, наподобяваща морков и светлия цвят на кората си. Дайкон е богат на хранителни вещества и пасва прекрасно, както в салати, така и в основни ястия.

Дайкон е известен с много имена – муули, китайска ряпа, ряпа сатсума и японска ряпа. Думата „дайкон“ от японски означава „голям корен“. Въпреки че е типичен зеленчук за азиатските страни, дайкон произлиза от Средиземноморието. Днес растението се отглежда в цял свят не само заради хранителните си качества, но и заради дълбоката си коренова система, която предпазва почвата от корозиране.

Вкусовите му качества го правят предпочитан от хората, които не обичат лютивата нотка на класическата ряпа. Когато е суров, дайкон се отличава със своята сочност. Сготвен, зеленчукът придава на ястието нежна пикатност. Традиционно в азиатските държави дайкон се консумира ферментирал като гарнитура към месно или зеленчуково основно ястие. Въпреки че съвременната кулинария набляга на използването на корена, листата и кълновете на растението също са ядливи и могат да се добавят към салати и сандвичи.

Ползи от консумирането на дайкон

Дайкон се препоръчва като диджестив, заради наличния в него ензим диастаза, който подпомага храносмилането и дори лекува махмурлук. В същото време, изотиоцианатите, които придават на зеленчука лютивия му вкус, подпомагат кръвообращението и предотвратяват образуването на съсиреци.

В традиционната китайска медицина сокът от дайкон се препоръчва при главоболие, треска, подути венци, горещи вълни, както и за цялостно имуностимулиране. Коренът съдържа високи нава на калий, витамин С и фосфор. Листата, от своя страна, са богати на витамини А и С, както и на бета-каротен, натрий, желязо, фосфор и калций.

Дайкон облекачава проблеми с горните дихателни пътища, подобрява храносмилането, подпомага детоксикацията на тялото и успокоява различни възпалителните процеси.

Хранителни стойности на 100 гр дайкон

  • Калории – 10
  • Мазнини – 0 гр
  • Холестерол – 0 мг
  • Натрий – 21 мг
  • Въглехидрати – 4 гр
    • От които фибри – 2 гр
    • Захари – 3 гр
  • Протеини – 1 гр
  • Витамин С – 37% от препоръчителния дневен прием
  • Калций – 3 %
  • Желязо – 2%

Източник: mercola.com

СПОДЕЛИ
Предишна статияПортокалов хляб с куркума [без глутен]
Следваща статияФакти за храната. Розмарин
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име