Факти за храната. Чили

0
86

[fb_button]

 

Чили е малък многогодишен храст, който достига до метър височина. Родината му е Централна Америка, където се използва като основна подправка във вкусовата палитра на мексиканската кухня. Чили пристига в Европа през 16 и 17 век заедно с испанските и португалски мореплаватели. Днес подправката се използва по цял свят. Ето как нейното консумиране влияе на здравето.

Чили чушките съдържат богатство от нутриенти, които подобряват здравето. Богати са на алкалоидното съединение каспаицин, което им придава специфичния лют вкус. Лабораторни изследвания демонстрират, че капсаицинът има антибактериално, антиканцерогенно, аналгетично и противодиабетно въздействие. В допълнение, той регулира нивата на лошия холестерол при хора с наднормено тегло.

Прясното чили е богат източник на витамин С. 100 грама свежи чушки съдържат 143,7 милиграма от витамина или 240% от препоръчителния дневен прием. Както знаем, витамин С е мощен водно разтворим антиоксидант, който е необходим на тялото за синтеза на колаген. Ето защо редовното консумиране на чили подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите, както и на ставите.

Чили съдържа също и минерали като манган, желязо, магнезий и калий. Последният играе ключова роля при контролирането на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Манганът, от своя страна, се използва от тялото като кофактор на антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза.

Последно, но не и по важност, чили е богато на витамини от В-групата като ниацин, пиридоксин, рибофлавин и тиамин. Тях организмът може да си набави само от храната, ето защо е важно да консумираме плодове и зеленчуци, богати на В витамини.

Хранителна стойност на 100 гр чили чушки (в % от препоръчителния дневен прием)

  • 240% витамин С
  • 39% витамин В-6
  • 32% витамин А
  • 13% желязо
  • 14% мед
  • 7% калий
  • Никакъв холестерол

Заради специфичния си лют вкус, чилито трябва да се консумира внимателно. При контакт с лигавицата, чили предизвиква възпаление, което може да бъде изразено под формата на сълзене, парене, подуване. Този неприятен ефект лесно се отстранява със студено кисело мляко, тъй като то разтваря капсаицинът – съставката, придаваща лютия вкус на чили.

След допир до чили избягвайте контакт с очите. Ако това се случи, изплакнете обилно със студена вода. Консумирането на чили не се препоръчва на хора с гастроезофагеален рефлукс.

Чили можете да добавяте в малки количества към основни ястия, супи и салати, както и към десерти с шоколад, за да им придадете пикантен и екзотичен вкус.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име