Факти за храната. Чиа

0
247

Ботаническо наименование: Salvia hispanica L.

Последните години чиата стана много популярна култура в световен мащаб. Чиата има изключителни хранителни качества – понижава риска от инсулт и сърдечносъдови заболявания.

Чиата е едногодишно тревисто растение, отглеждано в безводни райони. Подобно на ментата, чиата е член на семейство „Устноцветни”. Семената чиа са особено популярни в САЩ, Канада, Австралия, Мексико, Чили и Нова Зеландия. Семената се използват в сосове за салати, плодови сокове, мюсли, сладкиши , бисквити и хляб. В суха среда, семената от чиа се съхраняват в продължение на години. Техните естествени антиоксиданти предотвратяват влошаването на важните им етерични масла. Маслата в чиата съдържат естествени репеленти срещу насекомите, затова растенията се отглеждат без допълнителни вредни химикали и пестициди.

ЗДРАВОСЛОВНИ ПОЛЗИ ОТ ЧИАТА

Според диетолозите, семената чиа са изключително полезни за здравето. Чиата има високо съдържание на протеини, Омега-3 мастни киселини и 75% от общото съдържание на семената, представлява полезни масла и не съдържа глутен. Тези малки семена са богати на аминокиселини, антиоксиданти и флавоноиди, включително хлорогенна киселина, кафеена киселина, мирицетин, кверцетин  и кемпферол. Проучванията показват, че кверцетин и кемпферол имат превентивен ефект срещу загуба на костна маса при пост-менопауза.

В проучване, проведено от Института по научно изследване на храните, се отбелязват резултатите, от ползването на черно-белите семена чиа. Според него след консумация на чиа, при диабетиците се намалява гликемичния индекс на хранене. Това означава, че консумацията на чиа с други храни, намалява кръвната захар, час след приемане. Освен това, заради постепенното падане на кръвната захар, се намалява чувството за глад.

Последвалите изследвания при диабетиците показват, че около 40 гр. чиа на ден, значително намалява систоличното кръвно налягане. Значително се намалява С-реактивенят протеин –  кръвен протеин, мярка за хронично възпаление.

Семената чиа не съдържат холестерол или натрий, а големи количества калций (18%*), фосфор (27%*) и манган (30%*). Семената чиа съдържат още ниацин и витамин В, които помагат за намаляването на нивата на „лошия” холестерол в кръвта, предотвратяват нарушенията на нервната система и увеличават мозъчната активност.

В чиата се съдържат големи количества диетични фибри – 42%*. Тези стойности помагат да се почувствате сити по-бързо и допринася за намаляването на теглото. Когато семената от чиа се поставят в течност, те абсорбират част от нея и образуват желеподобна смес. Семената и течността улесняват перисталтиката на червата, като допринасят за необходимата ферментация на храните в дебелото черво. Фибрите подпомагат резорбирането на захарите в храните, което води до стабилизиране нивата на кръвната захар.

*от препоръчителния дневен прием за 100 гр.

Хранителна стойност за 100 гр. сухи семена чиа:

  • Калории: 490
  • Мазнини: 31 гр.
  • Холестерол: 0 мг.
  • Натрий: 19 мг.
  • Въглехидрати: 44 гр.
  • Диетични фибри: 38 гр.
  • Протеини: 16 гр.

ИЗСЛЕДВАНИЯ ВЪРХУ ЧИАТА

Учените изследват безопасността, активните съставки и ползите за здравето на семената чиа. Открити са високи нива на фенолни киселини – 60% Омега-3 алфа-линоленова киселина и 20% Омега-6, които предотвратяват диабет, затлъстяване, сърдечни проблеми и подпомагат да поддържат здравословни нива на серумните липиди. Омега-3 и Омега-6 маслата са необходими, за оптималното здраве и не могат да бъдат произведени в тялото – трябва да се вземат от външен източник.

Канадски учени са изследвали семената чиа, за предимствата им, относно подобряване състоянието на болните от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Докато продължават своите конвенционални терапии за диабет, на 20 пациента са дадени 4 гр. чиа семена в продължение на 12 седмици. Заключението е: дългосрочната употреба на чиа подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система.

Друго изследване също намира емпирични доказателства  и клинични проучвания, че диетите със семена чиа намаляват рисковете на сърдечно-съдовите заболявания и диабет тип 2. Семената проявяват и антитуморна активност.

Здравословна рецепта с чиа: Парфе с чиа

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

  1. Смесете семената чиа, млякото, екстракта от ванилия, меда и оставете в хладилник за най-малко 30 минути или дори за цяла нощ. Семената трябва да абсорбират течността. Тя трябва да стане гъста като пудинг.
  2. Разделете в чаши или купи.
  3. Добавете от любимите си плодове за украса.

ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА СЕМЕНАТА ЧИА

 Думата „чиа”, преведена от езика на маите, означава „сила”. Семената произлизат от Мексико и северна Гватемала, и представлявали една от основните им храни от 3500 година пр. н.е. Семената чиа са използвани от древните народи като лекарство и храна, но са били консумирани от техните воини, за да са силни и издръжливи.

Nasheto_predlojenie

Чиа семена
Чиа семена
Напитка Alpro бадем без захар и сол
Напитка Alpro бадем без захар и сол
БИО кокосово мляко
БИО кокосово мляко
Био Мед Липа
Био Мед Липа

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име