Чиа – Факти за храната

0
270
Чиа

Последните години семената от чиа станаха много популярна култура в световен мащаб. Чиата има изключителни хранителни качества – понижава риска от инсулт и сърдечносъдови заболявания.

Чиата е едногодишно тревисто растение, отглеждано в безводни райони. Подобно на ментата, чиата е член на семейство „Устноцветни”. Семената са особено популярни в САЩ, Канада, Австралия, Мексико, Чили и Нова Зеландия. Семената се използват в сосове за салати, плодови сокове, мюсли, сладкиши , бисквити и хляб. В суха среда, семената се съхраняват в продължение на години. Техните естествени антиоксиданти предотвратяват влошаването на важните им етерични масла. Маслата в чиата съдържат естествени репеленти срещу насекомите, затова растенията се отглеждат без допълнителни вредни химикали и пестициди.

Чиа – здравословни ползи

Според диетолозите, семената са изключително полезни за здравето. Чиата има високо съдържание на протеини, Омега-3 мастни киселини и 75% от общото съдържание на семената, представлява полезни масла и не съдържа глутен. Тези малки семена са богати на аминокиселини, антиоксиданти и флавоноиди, включително хлорогенна киселина, кафеена киселина, мирицетин, кверцетин  и кемпферол. Проучванията показват, че кверцетин и кемпферол имат превентивен ефект срещу загуба на костна маса при пост-менопауза.

В проучване, проведено от Института по научно изследване на храните, се отбелязват резултатите, от ползването на черно-белите семена чиа. Според него след консумация на чиа, при диабетиците се намалява гликемичния индекс на хранене. Това означава, че консумацията на чиа с други храни, намалява кръвната захар, час след приемане. Освен това, заради постепенното падане на кръвната захар, се намалява чувството за глад.

И това не е всичко…

Последвалите изследвания при диабетиците показват, че около 40 гр. на ден, значително намалява систоличното кръвно налягане. Значително се намалява С-реактивенят протеин –  кръвен протеин, мярка за хронично възпаление.

Семената чиа не съдържат холестерол или натрий, а големи количества калций (18%*), фосфор (27%*) и манган (30%*). Семената чиа съдържат още ниацин и витамин В, които помагат за намаляването на нивата на „лошия” холестерол в кръвта, предотвратяват нарушенията на нервната система и увеличават мозъчната активност.

В чиата се съдържат големи количества диетични фибри – 42%*. Тези стойности помагат да се почувствате сити по-бързо и допринася за намаляването на теглото. Когато семената се поставят в течност, те абсорбират част от нея и образуват желеподобна смес. Семената и течността улесняват перисталтиката на червата, като допринасят за необходимата ферментация на храните в дебелото черво. Фибрите подпомагат резорбирането на захарите в храните, което води до стабилизиране нивата на кръвната захар.

*от препоръчителния дневен прием за 100 гр.

Хранителна стойност за 100 гр. сухи семена чиа:

  • Калории: 490
  • Мазнини: 31 гр.
  • Холестерол: 0 мг.
  • Натрий: 19 мг.
  • Въглехидрати: 44 гр.
  • Диетични фибри: 38 гр.
  • Протеини: 16 гр.

Какво казва науката

Учените изследват безопасността, активните съставки и ползите за здравето на семената. Открити са високи нива на фенолни киселини – 60% Омега-3 алфа-линоленова киселина и 20% Омега-6, които предотвратяват диабет, затлъстяване, сърдечни проблеми и подпомагат да поддържат здравословни нива на серумните липиди. Омега-3 и Омега-6 маслата са необходими, за оптималното здраве и не могат да бъдат произведени в тялото – трябва да се вземат от външен източник.

Канадски учени са изследвали семената чиа, за предимствата им, относно подобряване състоянието на болните от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Докато продължават своите конвенционални терапии за диабет, на 20 пациента са дадени 4 гр. семена в продължение на 12 седмици. Заключението е: дългосрочната употреба на чиа подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система.

Друго изследване също намира емпирични доказателства  и клинични проучвания, че диетите със семена чиа намаляват рисковете на сърдечно-съдовите заболявания и диабет тип 2. Семената проявяват и антитуморна активност.

Здравословна рецепта с чиа: Парфе

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

  1. Смесете семената, млякото, екстракта от ванилия, меда и оставете в хладилник за най-малко 30 минути или дори за цяла нощ. Семената трябва да абсорбират течността. Тя трябва да стане гъста като пудинг.
  2. Разделете в чаши или купи.
  3. Добавете от любимите си плодове за украса.

ЗАБАВНИ ФАКТИ ЗА СЕМЕНАТА ЧИА

 Думата „чиа”, преведена от езика на маите, означава „сила”. Семената произлизат от Мексико и северна Гватемала, и представлявали една от основните им храни от 3500 година пр. н.е. Семената чиа са използвани от древните народи като лекарство и храна, но са били консумирани от техните воини, за да са силни и издръжливи.

Nasheto_predlojenie

Чиа семена
Чиа семена
Напитка Alpro бадем без захар и сол
Напитка Alpro бадем без захар и сол
БИО кокосово мляко
БИО кокосово мляко
Био Мед Липа
Био Мед Липа

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име