Факти за храната. Банани

0
280

Ботаническо наименование: Musa acuminata colla

Бананите са изключително популярен плод, любим на малки и големи, заради чудесният си сладък вкус и кремообразна сърцевина. Те могат да се употребяват, както като самостоятелен десерт, така и в комбинация с други плодове.

Банановите растения представляват вид палма, чиято височина е между 2 и 6 метра, в зависимост от сорта на плодовете. Те могат да бъдат с различен размер, цвят, грамаж, вкус и най – често растат от 5 до 10 банана на едно стебло.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Специалистите, определят бананите, като отлични за здравето защото:

  1. Те са богат източник на витамин С, А, Е и К и фибриниацин, пантотенова киселина; високо съдържание на витамин В6, полезен при неврит и анемия;
  2. Съдържат лутеин, бета и алфа каротин, които се борят със свободните радикали;
  3. Достатъчни количества минерали, като мед, магнезий, манган, желязо, фосфор, селен и цинк;
  4. 100 гр. плод дават 350 мг. калий, достатъчен за ежедневният прием на всеки човек.

Съдържание в 100гр. сурови банани:

  • Калории – 99
  • Мазнини – 0,33
  • Въглехидрати – 22,84
  • Фибри – 2,60
  • Протеин – 1,09
  • Захари – 12

ИЗСЛЕДВАНИЯ ВЪРХУ БАНАНИТЕ

Бананите спомагат за редица подобрения, заради своите полезни съставки. Според данни от изследване, редовната консумация на плодовете, значително намалява риска от рак на бъбреците. Друго проучване, показва, че плодовете могат да предпазят от хронични заболявания, като диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак. Това се дължи на голямото количество полезни витамини и в частност витамин А.

Проучванията върху храните през последните години, твърди, че бананите, съдържащи високи нива на калий, магнезий и фибри, намаляват риска от инсулт.

Здравословна рецепта с банани: Бананови мъфини

 Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса. Поставете орехите върху хартия за печене и ги запечете за 10 минути, извадете от фурната и оставете да се охладят. Когато се охладят, нарежете на дребно.
  2. В средно голяма купа смесете брашното, солта, бакпулвера и орехите.
  3. В малка купа смесете маслото и медът, докато станат еднородна смес. Добавете бананите и разбитите яйца.
  4. Смесете всичко заедно, докато стане гладка смес. Слагайте по една супена лъжица в намаслени форми за мъфини.
  5. Печете 35 – 40 минути.

Забавни съставки за бананите:

Най – вероятната родина на бананите е Малайзия. През 6-ти век пр. н.е. са били пренесени в Индия, където в будистките писания са описват чудните характеристики на плодовете. След като пробва плода в Индия, самият Александър Велики го пренася в Европа, за да запознае приближените си с екзотичния банан.

Използвани източници:

  1. http://foodfacts.mercola.com/banana.html
  2. http://www.nutrition-and-you.com/banana-fruit.html
  3. http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1846/2

 

Nasheto_predlojenie

Гхий (био краве масло)
Гхий (био краве масло)
Хумасио (сол от сусам) с водорасли
Хумасио (сол от сусам) с водорасли
Орехови ядки
Орехови ядки
Био Мед Липа
Био Мед Липа

СПОДЕЛИ
Предишна статияСвежа и хрупкава зелена салата
Следваща статияФакти за храната. Авокадо
LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име