• Вход
  • Регистрация

При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.

Факти за храната. Банани

Ботаническо наименование: Musa acuminata colla Бананите са изключително популярен плод, любим на малки и големи, заради чудесният си сладък вкус и кремообразна сърцевина. Те могат да се употребяват, както като самостоятелен десерт, така и в комбинация с други плодове. Банановите растения представляват вид палма, чиято височина е между 2 и 6 метра, в зависимост от сорта на плодовете. Те могат да бъдат с различен размер, цвят, грамаж, вкус и най – често растат от 5 до 10 банана на едно стебло.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО Специалистите, определят бананите, като отлични за здравето защото:

  1. Те са богат източник на витамин С, А, Е и К и фибриниацин, пантотенова киселина; високо съдържание на витамин В6, полезен при неврит и анемия;
  2. Съдържат лутеин, бета и алфа каротин, които се борят със свободните радикали;
  3. Достатъчни количества минерали, като мед, магнезий, манган, желязо, фосфор, селен и цинк;
  4. 100 гр. плод дават 350 мг. калий, достатъчен за ежедневният прием на всеки човек.
Съдържание в 100 гр. сурови банани:
  • Калории - 99
  • Мазнини – 0,33
  • Въглехидрати – 22,84
  • Фибри – 2,60
  • Протеин – 1,09
  • Захари – 12
ИЗСЛЕДВАНИЯ ВЪРХУ БАНАНИТЕ

Бананите спомагат за редица подобрения, заради своите полезни съставки. Според данни от изследване, редовната консумация на плодовете, значително намалява риска от рак на бъбреците. Друго проучване, показва, че плодовете могат да предпазят от хронични заболявания, като диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак. Това се дължи на голямото количество полезни витамини и в частност витамин А.

Проучванията върху храните през последните години, твърди, че бананите, съдържащи високи нива на калий, магнезий и фибри, намаляват риска от инсулт.

Здравословна рецепта с банани: Бананови мъфини
  • 1 ½ ч.ч. оризово брашно
  • ¼ ч.л. сол
  • 1 ½ ч.л. бакпулвер
  • ¼ ч. орехи
  • 225 грама меко масло
  • 1/3 ч.ч мед
  • 1 ½ ч.ч. намачкани банани
  • 2 яйца, разбъркани
 Начин на приготвяне:
  1. Загрейте фурната на 180 градуса. Поставете орехите върху хартия за печене и ги запечете за 10 минути, извадете от фурната и оставете да се охладят. Когато се охладят, нарежете на дребно.
  2. В средно голяма купа смесете брашното, солта, бакпулвера и орехите.
  3. В малка купа смесете маслото и медът, докато станат еднородна смес. Добавете бананите и разбитите яйца.
  4. Смесете всичко заедно, докато стане гладка смес. Слагайте по една супена лъжица в намаслени форми за мъфини.
  5. Печете 35 – 40 минути.
Забавни съставки за бананите: Най – вероятната родина на бананите е Малайзия. През 6-ти век пр. н.е. са били пренесени в Индия, където в будистките писания са описват чудните характеристики на плодовете. След като пробва плода в Индия, самият Александър Велики го пренася в Европа, за да запознае приближените си с екзотичния банан.

Използвани източници:

  1. http://foodfacts.mercola.com/banana.html
  2. http://www.nutrition-and-you.com/banana-fruit.html
  3. http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1846/2
  

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!

Продукти в рецепта

Lifestore
28/05/2018 00:00
В Lifestore работят доказани професионалисти в областта на алтернативната медицина, нутриционистиката, диетологията и здравословната кухня. Рецептите, които пишем, са изпробвани, диетите - безопасни, а статиите на тема здраве и храни са базирани на научно обосновани факти. За всичко, което ви интересува, можете да ни питате в коментар под статиите или в чата - ние сме насреща!

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини, като се абонираш за седмичния ни бюлетин!