Факти за храната. Бадеми

0
103

[fb_button]

 

Вкусни и полезни, бадемите са предпочитана храна от много хора. Те се добавят в различни десерти, брашното от тях може да се използва в направата на безглутенови изделия, а млякото им е едно от най-предпочитаните ядкови заместители на кравето. Ето какви са ползите от консумирането на бадеми.

На първо място, бадемите са богати на мононенаситени мастни киселини, които са изключително важни за здравето на организма ни. Те имат способността да понижават нивата на лошия холестерол. В допълнение, подобряват усвояването на инсулин и въздействат добре на кръвната захар, което ги прави подходящи за хора с диабет тип II. Не на последно място, ненаситените мазнини понижават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Бадемовите ядки са богати на протеини, което ги прави прекрасна храна за всички вегетарианци. Редовната им консумация подпомага развитието на мускулите и тъканите в тялото. Освен върху физическата ни издръжливост, ядките оказват благоприятно въздействие и върху когнитивната функция. Това се дължи на богатото им съдържание на фенилаланин – съставка, за която е известно, че стимулира мозъчната дейност.

Консумацията на тази ядка може да въздейства добре и при хора с високо кръвно налягане. Тези от нас, чийто хранителен режим включва високо съдържание на натрий страдат от недостиг на калций и калий и са изложени на по-висок риск от развитие на високо кръвно налягане. Бадемите могат ефективно да намалят или да предотвратят високо кръвно налягане, тъй като снабдяват организма с необходимите му калций и калий.

Фибрите в тази храна, пък подпомагат дейността на храносмилателната система. Известно е, че повечето съвременни хора не приемат достатъчно фибри с храната си. В комбинация с уседналия начин на живот, това често води до затруднена перисталтика и запек. Ядките, и в частност бадемите, са лесен начин да подобрим здравето на стомашно-чревния тракт.

Не на последно място, бадемите имат нисък глекимичен индекс и се разграждат по-бавно от организма. Това създава по-продължително чувство на ситост у нас и не причинява колебания в нивата на кръвната захар и инсулина.

Не забравяйте, че най-добрият начин да консумирате ядки е след накисване. Избирайте само сурови бадеми и ги оставете в хладка вода за поне 4 часа преди хапване.

Желаем ви здраве.

Nasheto_predlojenie

biosviat-bademovo-brashno thumb4_rnik7z extra_large-alpro_drink_almond_orginal_250ml_s_fin_uk_cz_hu_pt_pl_vs2_1 product_4711

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име