Бадеми – Факти за храната

0
139

Вкусни и полезни, бадемите са предпочитана храна от много хора. Те се добавят в различни десерти, брашното от тях може да се използва в направата на безглутенови изделия, а млякото им е едно от най-предпочитаните ядкови заместители на кравето. Ето какви са ползите от консумирането на бадеми.

Бадеми и здравословни ползи

На първо място, бадемите са богати на мононенаситени мастни киселини, които са изключително важни за здравето на организма ни. Те имат способността да понижават нивата на лошия холестерол. В допълнение, подобряват усвояването на инсулин и въздействат добре на кръвната захар, което ги прави подходящи за хора с диабет тип II. Не на последно място, ненаситените мазнини понижават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Бадемовите ядки са богати на протеини, което ги прави прекрасна храна за всички вегетарианци. Редовната им консумация подпомага развитието на мускулите и тъканите в тялото. Освен върху физическата ни издръжливост, ядките оказват благоприятно въздействие и върху когнитивната функция. Това се дължи на богатото им съдържание на фенилаланин – съставка, за която е известно, че стимулира мозъчната дейност.

Кога се препоръчва да включите повече бадеми в менюто си

Консумацията на тази ядка може да въздейства добре и при хора с високо кръвно налягане. Тези от нас, чийто хранителен режим включва високо съдържание на натрий страдат от недостиг на калций и калий и са изложени на по-висок риск от развитие на високо кръвно налягане. Бадемите могат ефективно да намалят или да предотвратят високо кръвно налягане, тъй като снабдяват организма с необходимите му калций и калий.

Фибрите в тази храна, пък подпомагат дейността на храносмилателната система. Известно е, че повечето съвременни хора не приемат достатъчно фибри с храната си. В комбинация с уседналия начин на живот, това често води до затруднена перисталтика и запек. Ядките, и в частност бадемите, са лесен начин да подобрим здравето на стомашно-чревния тракт.

И още…

Не на последно място, бадемите имат нисък глекимичен индекс и се разграждат по-бавно от организма. Това създава по-продължително чувство на ситост у нас и не причинява колебания в нивата на кръвната захар и инсулина.

Не забравяйте, че най-добрият начин да консумирате ядки е след накисване. Избирайте само сурови бадеми и ги оставете в хладка вода за поне 4 часа преди хапване.

Желаем ви здраве.

Nasheto_predlojenie

biosviat-bademovo-brashno thumb4_rnik7z extra_large-alpro_drink_almond_orginal_250ml_s_fin_uk_cz_hu_pt_pl_vs2_1 product_4711

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име