Факти за храната. Авокадо

0
289

Ботаническо наименование: Persea Americana

Един от първите артефакти за авокадото, оставени от испанските конквистадори, датира от 1519 година в Мексико. Този интересен плод, обаче е красил района на Централна и Южна Америка, може би 10 хиляди години. Тези сведения са направени, съответно от артефакти и чертежи, намерени при разкопките на селища, вероятно на древните ацтеки.

През 1871 година, съдия от Санта Барбара внася първото авокадово дръвче в Калифорния, където сега растат около 6,000 дръвчета.

За да се насладите на едно авокадо, трябва първо да разрежете откъм дългата страна на плода, чак до костилката с голям нож. Завъртете горната половина все едно е капачка на буркан. Натиснете острието на ножа към центъра на костилката няколко пъти. Завъртете ножа и готово–перфектно разрязано авокадо. Внимателно отстранете кората на авокадото или като го обелите, или чрез лъжица.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Когато става дума за хранене, авокадото предлага голям брой ползи за здравето. Заредено с фибри, едно авокадо съдържа следните количества витамини и минерали, съответстващи на дневния прием: 36% витамин К, 30% фолиева киселина, 20% пантотенова киселина ( витамин В5, необходим за разграждането на въглехидратите ). В него присъстват и витамин В6, витамин С и калий-два пъти повече от бананите. Нивата на витамин Е, ниацин и рибофлавин са също отлични за този прекрасен зелен плод. В комбинация с други храни, тялото ви по-добре ще абсорбира хранителните вещества, като например алфа и бета каротин и лутеин.

Едно обелено авокадо съдържа:

  • Калории – 227
  • Мазнини – 18 г
  • Наситени мазнини – 3 г
  • Въглехидрати – 12 г
  • Фибри – 9 г
  • Натрий – 3 г

ИЗСЛЕДВАНИЯ ВЪРХУ АВОКАДОТО

Мастните киселини, представляват липиди, които се намират и в авокадото. Учените открили преди 40 години, че те не са прости градивни елементи, но изпълняват и сложни задачи за регулиране на клетките, на молекулярно ниво, като някои хормони, например. Едно от изследванията върху авокадото, се свързва с това, дали плодовете съдържат повече липиди, в сравнение с други плодове и зеленчуци. Изследователите установили, че добавянето на авокадо към салата или салса, може значително да подобри способността на организма, да абсорбира каротиноидите. Извлечените липиди от авокадо, могат да окажат защитна функция  срещу вредните радиационни въздействия, като вредни слънчеви лъчи, възпаление и дори рак на кожата, ако авокадото се приеме преди излагане на слънце.

Жълто-зеленият цвят на авокадото, довежда до друго изследване. То индикира, че плодът има голям брой каротеноиди и други „биоактивни” действия, които помагат в борбата с раковите образования. Доказва се, че мононенаситените мазнини в авокадото, могат да помогнат на организма да абсорбира важни биоактивни каротеноиди в комбинация с други плодове и зеленчуци. По този начин значително се намалява риска от рак.

Здравословна рецепта с авокадо: Свежа и хрупкава зелена салата

Необходими продукти:

  • 1 червена или зелена маруля
  • 1 авокадо, нарязано на парчета
  • 1 ч.ч. кълнове от слънчогледово семе
  • 1 среден домат, нарязан на малки парчета
  • 1 средна краставица
  • ¼ ч.ч. печени кедрови ядки

За дресинга:

Начин на приготвяне:

  1. Накъсайте или нарежете марулята и я поставете в голяма купа.
  2. Нарежете всички останали зеленчуци и ги добавете към нея.
  3. Запечете кедровите ядки в ненамаслен тиган на средна температура за 4-5 мин., докато станат светлокафяви.
  4. Смесете заедно зехтина, оцета и горчицата и добавете към тях счукания чесън. Залейте с дресинга зеленчуците и сервирайте веднага.

Забавни факти за авокадото

Древните ацтеки, свързвали авокадото с плодовитостта, а маите ги използвали, като афродизиак. След 19 век, земеделските производители започнали кампания, за да убедят потребителите, че могат свободно да консумират авокадо.

Nasheto_predlojenie

Био кедрови ядки
Био кедрови ядки
БИО зехтин екстра върджин
БИО зехтин екстра върджин
БИО оцет Balsamico Modena
БИО оцет Balsamico Modena
Домашна горчица 300 г.
Домашна горчица 300 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име