БРОЙ ПРОДУКТИ | {{cart.qty}} |
ОБЩО | {{cart.subtotal| number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{discount.name}} | -{{discount.attributes.price| number: 2 | currency:'лв':false}} |
{{cart.message}}
|
|
{{cart.total| number: 2 | currency:'лв':false}} |
При всяка поръчка над 100 лв. избери безплатен продукт.
Един от първите артефакти за суперхраната авокадо, оставени от испанските конквистадори, датира от 1519 година в Мексико. Този интересен плод обаче е красил района на Централна и Южна Америка може би 10 хиляди години. Тези сведения са направени съответно от артефакти и чертежи, намерени при разкопките на селища, вероятно на древните ацтеки.
През 1871 година съдия от Санта Барбара внася първото авокадово дръвче в Калифорния, където сега растат около 6,000 дръвчета.
За да се насладите на едно авокадо трябва първо да разрежете откъм дългата страна на плода, чак до костилката с голям нож. Завъртете горната половина все едно е капачка на буркан. Натиснете острието на ножа към центъра на костилката няколко пъти. Завъртете ножа и готово–перфектно разрязано авокадо. Внимателно отстранете кората на авокадото или като го обелите, или чрез лъжица.
Когато става дума за хранене, авокадото предлага голям брой ползи за здравето. Заредено с фибри, едно авокадо съдържа следните количества витамини и минерали, съответстващи на дневния прием: 36% витамин К, 30% фолиева киселина, 20% пантотенова киселина ( витамин В5, необходим за разграждането на въглехидратите ). В него присъстват и витамин В6, витамин С и калий-два пъти повече от бананите. Нивата на витамин Е, ниацин и рибофлавин са също отлични за този прекрасен зелен плод. В комбинация с други храни, тялото ви по-добре ще абсорбира хранителните вещества, като например алфа и бета каротен и лутеин.
Мастните киселини, представляват липиди, които се намират и в авокадото. Учените открили преди 40 години, че те не са прости градивни елементи, но изпълняват и сложни задачи за регулиране на клетките, на молекулярно ниво, като някои хормони, например. Едно от изследванията върху авокадото, се свързва с това, дали плодовете съдържат повече липиди, в сравнение с други плодове и зеленчуци. Изследователите установили, че добавянето на авокадо към салата или салса, може значително да подобри способността на организма, да абсорбира каротиноидите. Извлечените липиди от авокадо, могат да окажат защитна функция срещу вредните радиационни въздействия, като вредни слънчеви лъчи, възпаление и дори рак на кожата, ако авокадото се приеме преди излагане на слънце.
Жълто-зеленият цвят на авокадото, довежда до друго изследване. То индикира, че плодът има голям брой каротеноиди и други „биоактивни” действия, които помагат в борбата с раковите образования. Доказва се, че мононенаситените мазнини в авокадото, могат да помогнат на организма да абсорбира важни биоактивни каротеноиди в комбинация с други плодове и зеленчуци. По този начин значително се намалява риска от рак.
Необходими продукти:
За дресинга:
Начин на приготвяне:
Забавни факти за авокадото
Древните ацтеки свързвали авокадото с плодовитостта, а маите ги използвали като афродизиак. След 19 век земеделските производители започнали кампания, за да убедят потребителите, че могат свободно да консумират авокадо.
Био, натурални и здравословни храни, добавки, напитки и продукти за живот.
Имейл: office@lifestore.bg
При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта на ОРС