Факти за храната. Амарант

0
149

 

Амарантът е тревисто растение, което се отглежда заради вкусните си ядливи семена от хилядолетия. Ацтеките дори са включвали амарант в религиозните си ритуали. В нашето съвремие той се слави като една от по-екзотичните, но много лесни за приготвяне здравословни храни. Ето какви са ползите от редовното му консумиране.

На първо място, амарантът не съдържа глутен, тъй като в действителност не е зърнена култура. Това го прави перфектен за хора с глутенова непоносимост и цьолиакия. Брашното от амарант можете спокойно да влагате в безглутенови хлябове и други печива. В допълнение, тези малки семенца са богати на мазнини и фитостероли, които понижават нивата на лошия холестерол и триглицеридите.

Амарантът се слави и с противовъзпалителните си качества, които се дължат на пептидите в него. Той оказва благоприятно въздействие върху състояния като диабет, сърдечни проблеми, акне и хорнична преумора. Проблемите със сърдечно-съдовата система се подобряват значително и от наличните в амаранта фибри и фитонутриенти, които понижават кръвното налягане.

Тези малки зрънца са предпочитани от вегани и вегетарианци, заради високите нива на протеини в тях. Според различни изследвания протеинът в амаранта е значително по-лесен за преработка от оргнизма в сравнение с други семена и ядки. Някои експерти дори сравняват усвояемостта му с тази на млечните белтъчини. Това се дължи на наличния в семенцета лизин – аминокиселина, която не е типична за растителните видове, но е изключително важна за абсорбцията на калций, изграждането на мускулна маса  и генерирането на енергия.

Не на последно място, в амаранта се срещат множество важни витамини и минерали – от витамини А, С, Е, К, В5 и В6, през фолиева киселина, ниацин и рибофлавин, до цинк, натрий и фосфор. Всички те не просто подпомагат дейността на организма, но и участват активно в процеса  на освобождаване от свободните радикали, като така занижават нивата на оксидативния стрес. Именно поради тази причина се смята, че амарантът има свойството да предотвратява преждревременно побеляване на косата. Тъй като оксидативния стрес често подкопава  дейността на имунната система, специалистите смятат, че редовното консумиране на амарант има свойството да повишава имунитета.

Амарант можете да добавяте в различни салати, супи, основни ястия и дори десерти. За вкусна и забавана следобедна закуска, поставете семената в сух, горещ тиган и си направете мини пуканки. Приготвят се бързо, засищат добре и са атракция за малки и големи.

Като повечето семена и ядки, и това растение съдържа значително количество фитинова киселина, която се свързва с различни нутриенти в тялото и възпрепядства пълноценното им усвояване. За да избегнете това, е добре да накисвате или покълвате семената преди тяхната консумация.

Nasheto_predlojenie

amarant product_1482product_4021

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име