• Вход
  • Регистрация

Енциклопедия на здравословни храни - А, Б и В [поредица]

За да се храните правилно е нужно да познавате нутриентите, които влизат в състава на различните продукти. Написаното на етикетите обикновено не е достатъчно, за да вземем решение кои са здравословните храни, подходящи от индивидуална гледна точка. Като здравословни храни могат да се категоризират храни, които поддържат здравето на сърцето, мозъка и костите, както и храни, които спомагат за детоксикиране на организма, изхвърляне на токсините и запълване на дефицити на витамини или минерали. В азбучна последователност ще ви представяме кратки и важни факти за различни храни, за да имате винаги под ръка справочник, с който да се посъветвате за макро и микронутриентите, за ролята на различните здравословните храни в доброто хранене и при режими на отслабване или покачване на мускулна маса. Става ли дума за здравословни храни, няма как да не присъстват зеленчуци, суперхрани, семенца, пълнозърнести продукти, ядки и още много. Нека да започваме!

Здравословни храни: Амарант

Поставяме ударно начало с това чудно зрънце на природата. Амарантът е безглутенова храна, а семената са с много високи хранителни стойности. Според сорта му, протеинът може да бъде около 12-18 % от съдържанието, а освен това амарантът е богат на аминокиселини за разлика от други зърнени култури. Ползите от неговото консумиране не са за подценяване – понижаване на лошия холестерол и нивата на триглицериди в кръвта, противовъзпалително действие и богато съдържание на витамини (А, С, Е, К и витамини от В група), както и фолиева киселина, рибофлавин и цинк. Основното предимство на амаранта, което го нарежда сред всички здравословни храни е това, че не съдържа глутен. Това го класифицира като подходящ за хора с глутенова непоносимост и цьолиакия, както и за други хора, които имат стомашно-чревни проблеми. Продукти с амарант: Веган шоколад с пуканки амарант Happy Benjamino Мюсли с амарант и плодове

Здравословни храни: Авокадо

Колкото по-меко, толкова по-добре. Това е максимата, която важи за авокадото – интересен зелен плод. Да, не е зеленчук, както може да си мислите. То е пълно с полезни вещества, включително:
  • Витамин К
  • Витамин С
  • Калий
  • Витамин В5 и В6
  • Витамин Е
  • Магнезий, мед, манган, цинк
  • Омега-6
  • 15 грама полезни мазнини и 7 грама фибри ориентировъчно
  • Нисък гликемичен индекс
Малко са растителните храни, които могат да се сравнят с авокадото по количеството си мононенаситени мазнини. Голяма част от тези мазнини представляват олеична киселина, която се бори с възпалителни процеси. Фибрите са друго основно предимство на авокадото, тъй като много храни не притежават точно тях, а те са важни за по-добро храносмилане, поддържане на кръвната захар и теглото в граници. Зеаксантин и лутеин пък са имената на два антиоксиданта, които се съдържат в авокадото. Мекият вкус, който лесно се комбинира с много други храни, би трябвало да ви спечели. В партньорство с рибено масло в салата или на сандвич с домати, сирене и пълнозърнест хляб, авокадото ще ви докаже своите страхотни страни. Един нетрадиционен начин, по който да си го приготвите, е като сварите няколко яйца, отделите 2 белтъка и ги смесите с авокадото, докато получите пастет. С него запълвате предварително нарязани белтъци и така получавате чисти мазнини и протеини = чиста енергия за организма. Рецепти с авокадо:

Здравословни храни: Броколи

Да посрещнем първия прекрасен зеленчук в поредицата. Броколите са изключително богати на полезни съставки, като в това число влизат витамини и минерали – калий, желязо, фолиева киселина, бета-каротин и други. Заедно с карфиола, те са много добър избор при различни режими на хранене, които включват повече зеленчуци и растителни храни. Когато избирате броколи търсете тъмно зелени със стегнати цветчета и плътни стебла. Важно е да знаете, че броколи е добре да се готвят само на пара, за да се запазят ценните вещества. Ако все пак решите да ги пържите, начупете короната на малки парчета, а стеблата нарежете също на парчета. Трябва внимателно да се грижите за тях и преди да ги използвате. Неотдавна отделихме специално внимание на здравословните зелени храни и по-конкретно – на броколите.

Здравословни храни: Брюкселско зеле

Явно ни е тръгнало на зелена вълна и продължаваме с малко познатото брюкселско зеле. Отличава се с приятен и нежен вкус, докато е още свежо, а това се познава по зелени и твърди листенца и бледо пънче. Също е добре да бъде в хартиен плик и да се съхранява в хладилник, а преди използване се измива много добре, подобно на всички зеленчуци и плодове. Много добри количества желязо се съдържат в брюкселското зеле, както и витамин В2, каротин, калий, натрий и витамин С. А защо е брюкселско? Преди много години започва да се култивира именно в Брюксел, от където идва и името. Може да го приготвяте на пара, на фурна или задушено. Дори на крем супа се получава много приятно и в нея няма да има никакви мазнини благодарение на брюкселското зеле.

Търсене


Получавай актуални оферти:
Абонирай се за нашия бюлетин!
Автор: Тест
Тест

ЕКСПРЕСНА И ЛЕСНА ДОСТАВКА

100% СИГУРНОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ

БЪРЗА ПОРЪЧКА БЕЗ РЕГИСТРАЦИЯ

ГАРАНТИРАНО ТОП КАЧЕСТВО

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА


Получавай актуални оферти, промоции и новини. Абонирай се сега и вземи 5% отстъпка от първата ти поръчка!