Енциклопедия на здравословни храни – В, Г, Д [поредица]

0
481
Enciklopediq_zdravoslvni_hrani

В първата част на поредицата от статии за здравословни храни ви разказахме защо са специални:

  • Авокадото
  • Амарантът
  • Броколите
  • Брюкселското зеле

А сега е ред на следващите нови здравословни храни, които са толкова разнообразни, че нямаме търпение да ви ги представим.

Здравословни храни: Вишни

Симпатичните червени плодчета са изненадващо полезни и здравословни. Познати са ни около 300 сорта вишни, като разликите са във вкуса, сладостта и аромата им.

Съвсем скоро, през април-май месец вишните започват да цъфтят и узряват доста по-рано от други дръвчета.

Богати на минерални вещества, вишните са полезни за хора с анемия и рахит, а сокът от вишни може да се използва като отхрачващо средство при възпаление на дихателните пътища.

Плодчетата могат да помогнат за понижаване на температурата, както и при епилепсия. Във вишните се съдържат и пектинови вещества, подобно на ябълките, които улесняват отделянето на токсини от организма.

Колко малки, а колко ценни са всъщност, вишните съдържат още фитонутриенти, антиоксиданти и витамин C.

Здравословни храни: Горчица

Екзотична, популярна и винаги изненадваща с вкуса си – това е горчицата. Получава се чрез стриване на семена от синап и смесването им, при което се освобождават масла и ензими. Те придават характерния пикантен вкус, който не може да се сбърка.

Известни са още дижонска горчица, пикантна кафява, суха, креолска, медена, сладка и още много неподозирани вкусове. Класическата жълта горчица, например, е с най-мек вкус и е много популярна в САЩ, а дижонската горчица е класическа френска горчица и е най-известната в света.

Предимствата на този вид подправка не са за подценяване. Горчицата не съдържа мазнини и холестерол, ускорява метаболитните процеси, насърчава по-добра циркулация на кръвта в тялото и е богата на:

  • Витамин А, В1, В2, В3, В6, С, Е, D
  • Бета-каротин
  • Калий
  • Калций
  • Натрий
  • Магнезий
  • Мед
  • Цинк

Здравословни храни: Гхи

Съставено от средноверижни мастни киселини, пречистеното масло гхи определено ще се загнезди в съзнанието ви.

Но защо?

Защото според Аюрведа – най-древната индийска наука за здравето, гхи е един от най-полезните продукти, подходящ за всеки човек.

Гхи се приготвя по специален метод, с който се отделят парите от водата и остават само белтъците. По този начин маслото вече не съдържа холестерин.

Добър източник на витамин А, D, E и линолеова киселина, гхи е устойчива мазнина за готвене и е подходящ за хора с непоносимост към лактоза или казеин.

Подходящ е за готвене, пържене, приготвяне на печива и сладкарски изделия.

Здравословни храни: Дафинов лист

Сигурно не подозирате какви сили има дафиновият лист, иначе обикновено зелено растение. Както много други зелени растения, и това има своите суперсили.

Дафиновият лист може да действа като диуретик или еметик (средство за предизвикване на повръщане). Той има много голям ефект върху стомашно-чревната система и може да стимулира уринирането или повръщане в зависимост от състоянието.

С дафинов лист могат да се борят и възпаления, тъй като той съдържа фитонутриента пархенолид. Рутинът (витамин Р) и кафеевата киселина са други по-малко известни съединения, които могат да се открият в листата на дафина, а антиоксидантите могат да се борят със свободните радикали.

Катехини, фитонутриенти, парфенолид и други – това са още от достойнствата на дафиновия лист. А може и да го използвате за направата на чай, който е полезен при диабет и болки в ставите.

Здравословни храни: Джинджифил

Лютичкият приятел със странното име обикновено се свързва с лечение на възпаления или като част от някое модерно смути.

Джинджър, както още го наричаме, има широко приложение – добавя се към супи, сосове, маринати и други ястия. Той е бил предпочитана стока за търгуване и купуване през Средновековието и е струвал доста.

Най-доброто от джинджифила може да се извлече, ако не го белите много. Той е отличен източник на витамин С, калий, мед, манган, магнезий и може да придаде ексцентричен вкус на обикновения чай, който пиете сутрин.

Известно е, че джинджифилът е добър чревен спазмолитик и успокоява чревния тракт. Може би от последното са се вдъхновили и производителите на джинджифилова бира, която е била абсолютен хит в Америка, но после се появява Кока Кола.

Чарът на този корен се крие в неговата скромност, зад която стоят много различни терапевтични ползи от приема му.

Да преговорим:

  • Стимулира метаболизма
  • Има противовъзпалителни свойства
  • Бори се с мигренозни болки и пристъпи
  • Подобрява разширяването на бронхите
  • Има защитен ефект срещу усложненията на диабета

И според много източници, джинджифилът може да се използва в борбата с рака на простатата – все по-често срещано заболяване при мъжете.

С това приключва и втора част от поредицата за здравословни храни. Ако публикацията ви е харесала, ще се радваме да ни дадете Like или да я споделите, за да научат и приятелите ви за новите здравословни храни.

Бъдете здрави!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име