Енциклопедия на здравословни храни – О-С [поредица]

990

Когато сте били малки деца и всичко ви е било много интересно вероятно сте се питали защо чушките са червени, зелени и жълти, защо лукът има люспи или как се прави хляб. В резултат на тази наша вечна любознателност за света се появи и поредицата „Енциклопедия на здравословни храни“, в която описваме по азбучен ред различни храни и техните предимства.

Сега дойде ред на храни, започващи с рядката буква О и така, докато стигнем до С. Сигурни сме, че след прочитане на която и да е от статиите в поредицата ще обогатите познанията си за различните храни, които ни се предлагат всеки ден в магазините.

Знаейки повече ще можете да вземате по-мъдри решения не само за вас, а и за хората, които обичате. Последвайте ни в това пътешествие към по-здрав живот!

Здравословни храни: Овес и овесени ядки

Овесът е сред най-здравословните зърнени култури, които познаваме. Те са безглутенови пълноценни зърнени храни и чудесен източник на важни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Проучванията показват, че овесът и овесените ядки имат много ползи за здравето. Загуба на тегло, понижаване на нивата на кръвната захар и намален риск от сърдечни заболявания са част от благоприятните ефекти, които овесените ядки могат да донесат.

Употребата на овес е изключително съсредоточена в закуски и бисквити и това е напълно нормално. Овесът засища за дълго време и освобождава енергия с часове напред, тъй като съдържа бавни въглехидрати.

Вижте още:

Кратки факти за вкусните овесени ядки + идеи за приготвяне

Вкусен хляб от овесени ядки и банан – Orgran

Здравословни храни: Патладжан

Eggplant, Aubergine, Brinjal – това са само част от различните имена на патладжана в различните страни. Патладжаните са интересна храна, която може да бъде доста гъвкава що се отнася до кулинарни приложения.

Знаете ли, че патладжанът може да бъде и лилав на бели ленти, както и зелен? Всъщност патладжанът е в семейството на доматите и подобно на тях трябва да се съхранява на студено.

По своята същност, патладжанът се класифицира като плод, но се приготвя като зеленчук. Той не се бели предварително, а е нужно да се измие добре и може да се пристъпи към нарязването му.

Може да акцентирате на патладжана в рецепти за обяд или вечеря, като започнете с отрязване на края му (където е зелената дръжка).

Патладжаните имат кратко време за приготвяне и се препоръчва да не ги консумирате сурови.

  • Печени: 8-10 минути;
  • Микровълнова печка: 5-7 минути;
  • На грил: 4-5 минути;
  • На пара: 3-5 минути;
  • Печени: 10-12 минути;
  • Добавени към яхния: 10-15 минути.

Сред здравословните ползи, които патладжанът ще ви донесе, са отлично количество витамин В1, В6 и калий. Богат на антиоксиданти и магнезий, патладжанът е вкусна храна с малък брой калорий – около 25 на 100 грама тегло.

Здравословни храни: Портокал

Няма да е точно да кажем „портокалът“, защото семейството се състои от различни видове портокали. Вкусните и сочни оранжеви плодове съдържат впечатляващ списък от основни хранителни вещества, витамини, минерали за здравословен растеж и развитие на организма. Ботанически погледнато, портокалът е цитрусов плод, принадлежащ към семейството Rutaceae от рода Citrus. Семейството включва и други свързани видове портокали като помело, мандарина, лимон и грейпфрут.

Хранителните вещества в портокалите са изобилни и разнообразни. Плодът е с ниско съдържание на калории, не съдържа наситени мазнини или холестерол, но е богат на диетични фибри и пектин.

Пектинът, благодарение на качествата си на лаксативно вещество, спомага за защита на лигавицата на дебелото черво, като намалява времето за експозиция на токсични вещества, както и като се свързва с химикалите, причиняващи рак в дебелото черво.

Портокалите, подобно на другите цитрусови плодове, са отличен източник на витамин С. Той е мощен естествен антиоксидант необходим изключително през есента и зимата. Консумацията на храни, богати на витамин С, помага на човешкото тяло да развие устойчивост срещу инфекциозни агенти и да изчисти вредните свободни радикали от кръвта.

Здравословни храни: Репички

Репичките са добър източник на витамин С. Само 1/2 чаша предлага около 14% от препоръчителната дневна доза. Дори да не са най-често срещани на вашата трапеза, репичките си заслужават мястото на нея.

Със своите само 16 калории на 100 грама, репичките са чудесна здравословна храна за всеки режим. Те чудесно се вписват в салатите за обяд или вечеря, имат отличителен вкус и са приятно хрупкави.

Не е изненадващо, че репичките съдържат фибри, които поддържат вашата чревна система в добро състояние. Фолат, фибри, рибофлавин и калий, както и добри количества мед, витамин В6, магнезий и калций са по-малки като количества, но все пак се съдържат и в репичките.

Здравословни храни: Сладък картоф

Това са малко по-различен вид картофи, които не могат да бъдат сбъркани заради характерния им вкус. За някои хора те може да са изключително сладки, докато за други са поносими.

Най-хубави и вкусни стават на фурна, като може да се сготвят и без подправки. Наричани още „батати“, те са още по-ценна храна от нутриционистична гледна точка, тъй като съдържат отлични количества фибри, витамини и минерали – желязо, калций, селен.

Една от ключовите хранителни ползи на сладкия картоф е, че те са богати на антиоксидант, известен като бета-каротин. Той се превръща във витамин А след консумацията му.

Все по-често ще ги срещате в рецептите за здравословно хранене, тъй като те са подходяща храна за спортисти. В един средно голям картоф има само 105 калории, около 4 грама диетични фибри и 35% от дневната доза витамин С.

Здравословни храни: Спанак

За спанака каквото и да кажем няма да е достатъчно, защото той е един от най-здравословните зеленолистни зеленчуци. Неговото широко приложение го прави още по-предпочитан, а хранителният му профил затвърждава значението му за доброто здраве.

Освен доброто количество желязо, с което е известен, спанакът е богат на калий, фосфор, цинк, фолиева киселина и витамини от В група.

Използвайте спанака, за да приготвите засищащи салати с козе сирене и специален дресинг или го комбинирайте с други зеленчуци и сирена.

Вижте и предишните части от поредицата:

Енциклопедия на здравословни храни – А, Б и В [поредица]

Енциклопедия на здравословни храни – В, Г, Д [поредица]

Енциклопедия на здравословни храни – Е-К [поредица]

Енциклопедия на здравословни храни – Л-Н [поредица]

LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име