Енциклопедия на здравословни храни – Л-Н [поредица]

0
522

Знаете ли от какво са направени вашите любими храни? Четете ли етикетите на различните продукти, които купувате, за да се уверите, че това са здравословни храни?

Малка част от предимствата, които ще спечелите за вас и вашето тяло, ако консумирате здравословни храни, са защита от хронични заболявания и остри инфекции, оптимално работещ метаболизъм и детоксикация на всички органи и системи.

Човешкото тяло е прекалено сложна структура и не можем да препоръчаме пет или десет универсални здравословни храни. За някой, те ще бъдат от полза, докато за друг могат да причинят вреда.

Но в поредицата ни за здравословни храни няма да намерите продукти, които да ви навредят, а само ще ви помогнат да станете по-здрави и жизнени.

Ако искате да започнете в азбучен ред с поредицата, вижте предишните части:

Енциклопедия на здравословни храни – А, Б и В [поредица]

Енциклопедия на здравословни храни – В, Г, Д [поредица]

Енциклопедия на здравословни храни – Е-К [поредица]

А тук продължаваме с пълни сили към един всеобщ любимец:

Здравословни храни: Лимон

Ползите за здравето от лимона се дължат на съдържанието му на витамин С. Лимоните служат за по-лесна загуба на тегло, подобряват храносмилането и действат като освежител на дъха.

Лимоните също помагат при лечение на запек, зъбни проблеми, инфекции в гърлото, повишена температура, вътрешно кървене, ревматизъм, изгаряния, респираторни нарушения и високо кръвно налягане. Известен с терапевтичните си свойства от поколения, лимонът помага за укрепване на имунната ви система, почиства стомаха и се счита за пречиствател на кръвта.

Според националната база данни за хранителните вещества на USDA, лимонът съдържа витамини като витамин С, витамин В6, витамин А, витамин Е, фолат, ниацин, тиамин, рибофлавин, пантотенова киселина. Той е богат и на минерали като калций, желязо, магнезий, калий, цинк и фосфор.

Здравословни храни: Лук

Впечатляващите ползи за здравето от хапването на лук започват с ролята им за предотвратяване на редица заболявания, включително рак, сърдечни заболявания и диабет. Те също така лекуват обикновена настинка, астма, бактериални инфекции, респираторни проблеми, ангина и кашлица.

Лукът също е известен с това, че отблъсква и кръвожадни насекоми. Със сигурност може да се каже, че тези зеленчуци са истински дар на природата, въпреки че ви карат да плачете.

Лукът има много ценни медицински приложения поради съдържанието на хранителни вещества, витамини, минерали и органични съединения. Те включват и наличието на кверцетин. Някои от минералните компоненти в лула са калций, магнезий, натрий, калий, селен и фосфор. Зеленчукът се слави и като добър източник на витамин С, витамин В6 и диетични фибри.

Здравословни храни: Мандарини

Мандарините са едни от най-сладките плодове в портокаловото семейство. Портокаловите мандарини са малко по-малки от стандартния портокал. Една мандарина е с около 50 калории. Състои се от 2 грама фибри, еквивалент на 2 супени лъжици захар и пълната дневна доза витамин С.

Мандарините са ценен източник на флавоноиди като нарингенин, нарингин, хесперитин, витамин А, каротини и други елементи в пъти повече, отколкото  портокалите. Антиоксидантите имат основна роля в защитата на организма от оксидативен стрес и предпазване от заболявания през целия живот.

Здравословни храни: Маруля

Марулята съдържа протеини, мазнини, въглехидрати, диетични фибри и захари. Минералите и витамините, съдържащи се в нея, включват калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий и цинк заедно с витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, витамин В6, С, А, Е и витамин К.

Учудващо много нутриенти за обикновен зеленчук като марулята, нали? Всъщност марулята с латинското наименование Lactuca sativa първо е била култивирана от египтяните преди хиляди години. Те са използвали семената за производство на масло и също така използвали листата на този полезен зеленчук.

Растението също имало културно и религиозно значение в Древен Египет, тъй като се смятало за свещено. По-късно гърците и римляните го култивирали.

Невероятните здравни ползи от похапването на маруля се доказани по-ниски нива на холестерола, предотвратяване на рак, защита на невроните, по-малко възпалителни процеси и постоянно снабдяване с антиоксиданти.

Здравословни храни: Моркови

Ползите за здравето, които ще получите благодарение на морковите, са намален холестерол, по-нисък риск от сърдечни пристъпи, предотвратяване на някои видове рак, подобрено зрение и намалени признаци на преждевременно стареене.

Освен това, морковите имат способността да подобряват състоянието на кожата, да стимулират имунната система, да подобряват храносмилането, да детоксикират организма. Те също осигуряват добър приток на витамини и минерали.

Вкусните хрупкави моркови са богати на антиоксиданти, витамин К, калций, витамин С и витамин В6. Не бива да забравяме и бета-каротенът и завидното количество фибри, което е ключово за добро храносмилане.

Предложения за приготвяне с моркови:

Био крем супа от моркови с кокосов мляко Auga

Безглутенов микс за Морковен кейк Glebe Farm

Здравословни храни: Нахут

Нахутът е чудесен източник на растителен протеин, който помага за предотвратяване на диабет и помага за загуба на тегло.

Някои негови предимства са подобряване на храносмилането, предотвратяване на сърдечни заболявания, стабилизиране нивата на кръвното налягане и намаляване на риска от генетични заболявания.

Използвайки нахут в своите рецепти за салати или варива, ще си доставите антиоксиданти, минерали – желязо, цинк, фолат и други. Освен тях, нахутът изобилства от тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин С, В6, В12 и диетични фибри.

Предложения за приготвяне с нахут:

Био брашно от нахут Биосвят

Нахут Биосвят

Бургери с гъби и нахут Ma Vie Sans Gluten

Здравословни храни: Нектарини

Благодарение на нектарините ще се радвате на по-добро клетъчно функциониране и подобрено сърдечно-съдово и храносмилателно здраве.

Антиоксидантният потенциал на нектарините може да се окаже ефективен в борбата със затлъстяването, макулната дегенерация и ракови образувания. Консумацията на нектарини, богати на хранителни вещества, спомага за укрепване на имунната система, спомага за еластична кожа и е отлична опция за лека закуска по време на бременност.

Нектарините са свеж и доста хранителен нискокалоричен плод. Една нектарина има само 44 калории на 100 грама. Богати на впечатляващ набор от мощни антиоксиданти и фенолни съединения заедно с диетични фибри.

Витаминното богатство на нектарините включва витамин А, витамин В1, витамин В2, витамин В3, пантотенова киселина, витамин В6, фолат, витамин С, витамин Е и витамин К. Нектарините са отлични източници на калий и други минерали като фосфор, магнезий, желязо, цинк и калций.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име