Енциклопедия на здравословни храни – Е-К [поредица]

0
481
Здравословни храни

Преди няколко месеца поставихме началото на тази интересна поредица с Енциклопедия на здравословни храни – А, Б и В. Малко по-късно се появи и Енциклопедия на здравословни храни – В, Г, Д, като продължаваме да ви показваме най-интересното за различни храни, подредени по азбучен ред.

Храните, които включваме в тази колекция от статии, определено могат да се нарекат „здравословни“. Всъщност това е идеята – да ви представим полезни факти за състава и произхода на храните. По този начин можете лесно да прецените кои храни са подходящи за вашия режим на хранене и ежедневие и по всяко време може да намерите нови предложения за разнообразяване.

Здравословни храни: Едамаме

Представляват неузрели соеви зърна, които много често присъстват в азиатската кухня. Буквалният превод на името му е „боб на клонка“. Едамаме са известни с това, че съдържат добри количества антиоксиданти и изофлавони. Освен тях, едамаме доставят известни количества витамин В и С, както и фолиева киселина.

Относно приготвянето му е важно да знаете, че трябва да се свари и замрази максимално бързо. Едамаме може да се консумират в период на отслабване, тъй като няма много калории и същевременно са богати на фибри.

За подхранване на кожата и нейната мекота също може да се разчита на едамаме. Зрънцата съдържат витамин А, калций, тиамин, рибофлавин, магнезий и други елементи.

Когато избирате едамаме търсете такава без ГМО и по възможност органична. Така ще избегнете риска от модифицирана соя, която често нарушава функциите на ендокринната система и може да повлияе на репродуктивните способности.

Здравословни храни: Елда

Все по-често срещана в рецептите подобно на киноата, елдата е чудесна храна в комбинация със зеленчуци. Тя е подходяща храна за вегетарианци, тъй като съдържа оптимално количество желязо.

Тези толкова малки зрънца са богати още на цинк и йод, а почти не съдържат мазнини. Лесно усвоимите белтъчини в елдата я правят подходяща храна за активно спортуващи хора.

Освен всичко това, елдата не съдържа глутен и това я прави позволена храна за хора с безглутенов режим на хранене.

Тези зрънца, както някои други, трябва да се сварят, като съотношението за елда е 1:2 (елда:вода) . Като универсален хранителен продукт, елда е подходяща за солени ястия, веган рецепти, като допълнение към салати, а защо не и към закуската.

При нас ще намерите много различни продукти с елда:

Здравословни храни: Зеле

Сигурно първото нещо, за което се сещате, е киселото зеле. Да, в процес на ферментация зелето придобива чудни способности – то е добър източник на калий, желязо, цинк и витамин С.

В нормалния си вид като зеленчук, зелето подпомага функциите на щитовидната жлеза. То действа противовъзпалително и повлиява състоянието на кожата и косата благодарение на серните съединения, които съдържа.

Ниската му калоричност го прави подходяща храна за приготвяне на салати, ако целта ви е да отслабнете или да поддържате определено тегло. Зелето има много предимства и още едно от тях е, че е изключително достъпно. Не на последно място, в него се съдържат и фибри, които често се пренебрегват в хранителния състав.

Здравословни храни: Индийско орехче

Дали под формата на сушена кора или смляно, индийското орехче определено има свой чар. Познато като една екзотична подправка, индийското орехче е едно нежно и ароматно допълнение към ястия и десерти.

В индийското орехче се съдържат манган, цинк, калий и магнезий, както и антиоксиданти. Можете ли да повярвате, че в толкова малка подправка има и масла – камфен, сафрол, пинен и още много?

Има изследвания, които доказват въздействието на индийското орехче върху левкемични клетки, което доказва, че това не е просто подправка, а и лечебно средство.

Нашата препоръка е да избирате цели зърна пред смляната форма, за да може да съхранявате по-дълго тази ценна подправка. Трябва да се оставя на стайна температура без директна слънчева светлина и далеч от влага.

Здравословни храни: Канела

Върви ни на подправки и ето, че ви представяме удивителната канела!

Тя често присъства в готварските рецепти за десерти, но може да бъде част и от сутрешния ритуал за кафе. Много често канелата се препоръчва за отслабване, тъй като има подобрява инсулиновата чувствителност.

Канелата служи още като противовъзпалително средство благодарение на антиоксидантите в нея. Освен уникалния и неподражаем вкус, канелата се използва и за терапия при диабет от тип II, тъй като тя въздейства добре върху нивата на кръвна захар.

Здравословни храни: Куркума

Това многогодишно растение е поредната подправка, която може да ви изуми. Основната ѝ действаща съставка – куркумин, е известна с противовъзпалителното си действие. Така се казва и нашата специална добавка – Куркумин Ц3 Комплекс, която съдържа стандартизиран екстракт от корен на куркума.

Тази подправка е с подчертано антисептично действие, като успешно може да се прилага за дезинфекция и при прорезни рани. Тя често се използва в лечение или за терапия в комбинация с противовъзпалителни медикаменти.

Известно е, че куркумата се прилага за облекчаване на артритните болки, които често са много остри.

Здравословни храни: Карфиол

Представителят на семейство Кръстоцветни изобилства от В-комплекс, С и Е витамини. На второ място, магнезий, калций и растителни протеини са неговите преимущества, които го правят подходящ за вегетарианци и вегани.

Потенциалът на карфиола не свършва дотук – витамин К в него действа противовъзпалително, а фибрите помагат за по-добра работа на храносмилателната система. Малко известен факт е, че карфиолът съдържа сулфаран, който защитава ретината, а заедно с витамин С предпазва от увреждане на макулата.

Всичко това го издига на почит, а дори не сме споменали, че фосфорът в него има принос за възстановяване на клетъчни мембрани. Невероятните ползи му отреждат място в рецепти за супи, запеканки, бъркани яйца, с картофи и още много.

За кулинарни вдъхновения посетете секция „Рецепти“ в блога ни. Там можете да филтрирате рецептите по вид ястие или според това дали е веган или без глутен и други опции.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име