Джусинг: как и защо да включим сокове в менюто си [част 2]

0
214

[fb_button]

 

След като миналата седмица ви представихме ползите от джусинга, днес ще ви дадем няколко полезни съвета за приготвянето на зеленчукови сокове в домашни условия.

Как да си направя зеленчуков сок?

За да извлечете максимални ползи от соковете, добре е да си ги приготвяте сами. Първото важно условие за качеството на крайния продукт са зеленчуците. Ако имате достъп до градинските такива, които не са обработвани с химикали, заложете на тях. Ако ви се налага да купувате зеленчуците от местния супермаркет, измивайте ги добре и белете тези, които го позволяват.

Вторият важен фактор в приготвянето е сокоизстисквачката. Изберете едно- или двувалова такава и избягвайте центрофужни машини, тъй като те не изстискват добре зеленчуците (особено зеленолистните) и окисляват сока.

Последно, но не и по важност е съхранението на крайния продукт. Най-добрият вариант е да изпиете готовия сок веднага след приготвянето му. Ако това не е възможно, съхранявайте го в стъклен, плътно затварящ се съд. Пълнете съда до горе – важно е да не остава въздух в него, защото това ще подпомогне процеса на оксидиране на сока. Съхранявайте в хладилник и пийте до 24 часа след изстискването (при сокове, направени с центрофужна сокоизстисквачка срокът на годност е 5-7 часа).

Какви зеленчуци да използвам?

Изборът ви на зеленчуци ще варира в зависимост от индивидуалните ви нужди и предишен опит с джусинга. Ако сте напълно начинаещи, започнете с лесни за храносмилане зеленчуци, като целина, фенел, краставици (за препоръчване, предварително обелени). В последствие може да добавите зеленолистни от типа на маруля (всички разновидности) и спанак. Когато организмът свикне с тях, експериментирайте и с подправки, които като цяло се храносмилат по-трудно. Ако вече сте специалисти в джусинга и се чувствате добре с приема на сокове, опитайте да включите в състава им зеле, сарепска горчица и глухарчета.

В началото вкусът на соковете може да ви е странен, дори неприятен. За да го освежите и подобрите, използвайте:

  • Лимон или лайм – сокът на ¼ до цял плод придава свеж цитрусов вкус на сока
  • Червени боровинки – имат 5 пъти повече антиоксиданти от броколите, защитават от рак, инфаркт, сърдечни болести. Предпазват жените от инфекции на пикочополовата система.
  • Пресен джинджифил – освен че придава свеж вкус на сока, подобрява здравето на сърдечносъдовата система и предпазва от атеросклероза.

Как да пия зеленчуковия сок?

Би могло да се каже, че пиенето на готовия продукт е още по-голямо изкуство от направата му. Сокът изисква от нас да спрем за момент и да му се насладим. За да извлечете максимума от джусинга, най-важното е да дъвчете соковете. По този начин ще стимулирате производството на стомашни сокове и ще можете да усвоите всички хранителните вещества от напитката. В противен случай, ще изгълтате сока на няколко глътки, ще почувствате тежест от голямото количество течност в стомаха си и съвсем скоро отново ще бъдете гладни.

Тъй като соковете не са богати на фибри, добре е да си ги набавяте по друг начин. Приемът на чиа или хуск е лесен метод да са снабдите с тях. Не забравяйте също, че сокът не съдържа в себе си протеини. За да си ги набавите, можете да заложите на:

  • Конопен протеин –  съдържа всички осем незаменими аминокиселини от които тялото се нуждае, както и значителни количества Омега 3 ,6 и растителени влакна.
  • Протеин от грахови зърна – лесно се комбинира както със сладки, така и със солени вкусове. Богат е на аминокиселини
  • Бадемов протеин – придава приятен ядков вкус на сока
  • Моринга – този прах, извлечен от листата на индийското дърво със същото име  е добър източник на протеини, витамини, бета-каротин, аминокиселини и феноли. Моринга помага за понижаване кръвното налягане, стимулира метаболизма, подпомага изхвърлянето на токсини и укрепва имунната система.
  • Хлорела – едноклетъчното водорасло също е много богато на протеини, но ползите от него не се изчерпват с това. Хлорела стимулира добрите чревни бактерии и спомага за алкализирането на организма. Една чаена лъжица в готовия сок е напълно достатъчна, за да се насладите на ползите от това вълшебно растение.

Има обаче хора, които не могат да свикнат с вкуса на хлорелата. За щастие, тя се предлага и под формата на таблетки, които значително улесняват приема й. Друго водорасло, което можете да прибавите към менюто си е спирулината. Тя е известна като най-богатия източник на бета-каротин и желязо в света. Съдържа 7 пъти повече калций от млякото и 6 пъти повече протеин от яйцата. Богата е на антиоксиданти , които са жизненоважни за добрата детоксикация на организма. Не на последно място, лесен начин да овкусите готовия сок и да обогатите състава му, е като добавите в него готов микс от суперхрани.

Детокс с джусинг или сокове всеки ден?

Завършваме днешната статия с тема, която провокира много дебати, а именно дали джусингът е добър детокс план и колко време можем да се храним само със сокове. Мненията по въпроса са различни, но специалистите са единодушни в едно – джусингът е препоръчителен само при хора, които не страдат от сериозни здравословни проблеми. Ако имате желание да преминете през по-продължителна детокс програма на сокове (3 или повече дни), добре е предварително да се посъветвате със специалист.

Тъй като соковете са богати на някои хранителни вещества, но в състава им липсват други, оптималният вариант е да ги приемате като част от дневното си меню – вместо сутрешна или следобедна закуска, например. Не забравяйте, че всеки хранителен режим е препоръчителен и резултатите от него са строго индивидуални. Грижете се за себе си и наблюдавайте как се чувствате, когато интегрирате нови елементи или навици в ежедневието си.

Източници:

Benefits of Juicing: Your Keys to Radiant Health

Juicing May Be the Answer to Many of Your Chronic Health Problems

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име