По скалата от 1 до 10 колко добре бихте казали, че се храните? Ако отговорът ви е 6 или по-малко, значи е време за промяна. Не, няма да ви караме да спирате сладкото, хляба и кашкавала още днес. Подобен избор трябва да е добре основан и обмислен и да се случи в точния момент. Това, което ви предлагаме обаче, е да интегрирате една проста стъпка, която може да промени много. Готови ли сте да узнаете тайната на здравето?
Включете в менюто си един зеленчуков сок. Това е всичко. Да, не е толкова просто, колкото звучи, но е много по-лесно, отколкото смятате.
Защо да пия зеленчуков сок?
Ползите от джусинга са много и в различни източници ще срещнете голямо разнообразие от полезни ефекти, които различни хора са наблюдавали. Разбира се, приемът на зеленчукови сокове се отразява различно на всеки организъм, но има няколко основни причини да включите подобна напитка в деня си.
Соковете спомагат за усвояването на хранителните вещества от зеленчуците. Лошите хранителни навици, които много от нас са развили оказват пряко влияние върху състоянието на чревния тракт. Ако хапваме основно пакетирани храни (каквато е действителността за повечето от нас), за организма е по-трудно да усвои нутриентите от натуралните такива. При соковете всички хранителни вещества вече са изведени от зеленчуците, което ги прави много по-лесни за усвояване от тялото.
Соковете спомагат за по-ефективното усвояване на зеленчуците. Повечето от нас се хранят с недостатъчно и еднообразни зеленчуци, което предразполага към развиването на резистенции и алергии. Джусингът ни позволява да приемаме много по-голямо количество зеленчуци и да ги усвояваме по-качествено. Защо да влагаме в менюто си повече жива храна, отколкото можем да изядем? Хранителните стойности на много от зеленчуците са намалели драстично в последните 70 години. Качеството на живата храна зависи основно от околната среда (почва, въздух, вода). Съвременното земеделие, което залага на различни химикали и пестициди за добиването на повече реколта, унищожава въпросната околна среда. В резултат, зеленчуците, които ядем днес нямат същите хранителни стойности като тези, които бабите и дядовците ни са консумирали. За да си набавим същото количество желязо, което се е съдържало в една ябълка през 1950, трябва да изядем 36 ябълки. Соковете са като интравенозна инжекция на витамини, минерали, ензими, които директно се усвояват от тялото.
Чрез сокове можем да си набавим по-голямо разнообразие от зеленчуци. Ротационното хранене е в основата на доброто здраве. Менюто, богато на различни видове жива храна ни предпазва от множество алергии, с които съвременният човек се сблъсква. Един от най-лесните и приятни начини да опитате нови зеленчуци е именно да ги добавите в състава на сок.
Зеленчуковите сокове стимулират имунната система. Замисляли ли сте се някога защо зеленчуците са толкова полезни за организма? Основната причина те да са толкова ценни е, че са богати на фитохимикали – биологичните субстанции, които придават цвета, мириса и естествената защита на растенията от заболявания. С други думи, можем да гледаме на соковете като на концентрати на фитохимикали, чието пиене ни снабдява с биологичната защита на растенията и така стимулира нашия собствен имунитет. Снимки на зеленчукови сокове с Кирлеанова фотография, от друга страна, показват, че тези живи течности са богати на т.нар. биофотонна енергия. Биофотониката е все още млада наука, но експерти в областта вече изследват взаимодействието на светлината с биологичните тъкани и резултатите са повече от интересни. Български специалисти също имат
голям принос в развитието на биофотониката и прилагането й в сферата на медицината и диагностиката.
Зеленчуковите сокове ни снабдяват с повече енергия. Когато тялото има достатъчно нутриенти и нивата на pH са добре балансирани, това естествено води до повече енергия. Тъй като соковете се усвояват много бързо, резултатите могат да се наблюдават съвсем скоро след прием. С други думи, спокойно можете да замените следобедната закуска с чаша зеленчуков сок.
Зеленчуковите сокове набавят на тялото структурирана вода. Те са един от най-чистите източници на качествена структурирана вода. Това, което отличава зеленчуковата е химичния й състав. Тя всъщност се състои от Н3О2, вместо Н2О молекули. Причината за съществената разлика е способността на зеленчуците да преработват слънчевите лъчи –процесът на обработка на светлинната енергия е това, което структурира водата.
Зеленчуковите сокове могат да помогнат при сваляне на килограми. Съвсем умишлено оставихме тази точка за финал. Има много начини да се освободите от излишните килограми и приемът на зеленчукови сокове е само един от тях. Хората, които редовно пият зеленчукови сокове лесно свалят тегло основно защото изключват от менюто си значително количество преработена храна. Бъдете осъзнати за храната, която приемате и не подлагайте тялото си на непосилни диети и програми.
Защо зеленчукови сокове?
Сами забелязвате, че в информацията, изложена до тук, говорим само за зеленчукови сокове. Причината за това е, че плодовите такива (колкото и високо да е качеството им) са твърде богати на захар под формата на фруктоза. Проблемът с нея е, че преработването й изисква повече енергия, отколкото самият плод може да достави на организма. От друга страна, прекалено високите нива на фруктоза могат да натоварят гликогеновите депа на черния дроб и тя да се отложи като телесна мазнина. Това не значи, че трябва да изключим напълно плодовете от менюто си, но е добре пресните сокове да съдържат минимум 80% зеленчуци в състава си.
Конвенционалните сокове от пастьоризирани плодове и зеленчуци съвсем не бихме могли да квалифицираме като полезни. Не само заради високите им нива на захар, но и заради всички оцветители и консерванти, които съдържат.
Кой е най-добрият метод на извличане на соковете, както и с какви зеленчуци да започнете, четете следващата седмица.