Супер лесна и бърза рецепта за доматено песто, защото понякога имаме нужда от ефективни и бързи рецепти и това в никакъв случай не трябва да е причина да омаловажаваме вкуса и качеството. В моя хладилник винаги има поне по един сос и често този сос е домашен. Когато съм много заета, когато цял ден съм била навън, когато просто нямам възможност да се впускам в сериозни кулинарни приключения, един хубав сос спасява положението, било като част от основното ястие или малка добавка, която да вдигне вкусовото ниво.
Тази рецепта е подобрена версия на рецепта, която разработих в Малайзия. Работих на остров, който има голямо яхтено пристанище. Моята шефка искаше да произвежда продукти, които са подходящи за хора, пътуващи дълго по море. Това беше първият продукт, който направихме с тази цел. Цял ден с екипа консервирахме буркани доматено песто. Тогава ми дойдоха на помощ знанията от приготвянето на зимнина.
За Сушените домати:
За разлика от много италиански сосове, пестото отнема много малко време за правене с минимална термична обработка. Правя го доста гъсто, за да мога да го ползвам по много начини. Не слагам сол, защото сушените домати обикновено са солени. Ако ползвате сушени домати в буркан със зехтин, гледайте нетното количество на доматите. Ако имате сушени домати, без да са в мазнина, важното е да са меки. Накиснете ги в зехтин за поне 24 часа – за лесно обработване и по-добър вкус. Останалия зехтин после ползвайте за овкусяването на салати.
За Пастата:
По отношение на пастата е много важно формата да подхожда на соса. Пенето и фусилите са идеални за тази рецепта, защото сосът се закача по тях. Добрата паста е също толкова важна, колкото добрия сос. За тази рецепта съм ползвала
безглутеново пене „ Super Trio” (какво яко име само!) на бранда „Organ”. Основният състав е кафяв ориз, киноа и кейл – все прекрасни съставки, с високо съдържание на фибри и протеини. На някои хора може малко да им нагарча, но когато се комбинира с леко сладникавия вкус на сушените домати, според мен, става чудесно.
Рецепта За Пестото:
- 100 гр. сушени домати
- 50 гр. зехтин
- 40 гр. кедрови ядки или орехи (леко запечени)
- 2 скилидка чесън, нарязан на едро
- 2 с.л. лимон
- 1/3 ч.л. черен пипер
- 10 бр или 15 гр. пресен босилек
Блендирайте всичко заедно, без листата босилек, с пасатор или блендер. Когато стане с консистенция на гъсто пюре, пулсирайте няколко пъти заедно с листата босилек. Проверете на вкус дали има нужда от още сол, пипер или лимон.
Трайност 1 седмица
Рецепта За Пастата с Пестото:
Сварете пастата според указанието и желаната порция. За добре сготвена паста е важно да се вари в много вода и самата вода да е добре посолена, така пастата ще поема достатъчно и не е необходимо допълнително посоляване. За 2 л. вода слагам 1 ч.л. сол с връх. Пригответе я леко ал денете, тоест минималният брой минути варене.
Когато се свари, изцедете от водата, като оставите малко от нея 2 – 3 сл. Когато се съединява пастата със соса, водата на сварената паста улеснява готвенето на соса и леко го разрежда, без да се разводнява вкуса.
Сложете готовата паста с водата в тиган на средно висока температура. Добавете 2 – 3 с.л. от пестото, в зависимост от количеството паста. Разбъркайте леко за 4 – 5 мин., докато добре се разнесе соса и леко се сгъсти.
Сервирайте и се насладете, докато пастата е топла.
Гарнирайте с листа босилек и чери домати.