Дивият чесън – непознатата подправка

0
859

Дивият чесън (Allium Ursinum) е широко разпространен в нашата страна, расте в почти всички широколистни гори в България до 1200 м надморска височина. В различните краища на страната ни е познат още с наименованията левурда, сибирски лук и дори мечи лук, тъй като според народния фолклор това е храната, която мечките ядат, за да пречистят стомаха, червата и кръвта си след зимен сън.

barlauchДивият чесън е богат на етерични масла, витамин C и фитонутриенти. Пресният див чесън е изключително богат на магнезий, манган, желязо и серни съединения, дори повече в сравнение с обикновения чесън. Освен пресен и замразен, той може да се използва като подправка и в изсушен вид. През зимата е най-добре да се съхранява замразен във фризер, но с настъпването на пролетта може да се яде в салати в пресен вид или да се добавя към супи и разядки.

Младите му листа се берат през април и май, а красивите му луковици, които могат да се използват подобно на обикновения градински чесън, се берат през есента. Тъй като е от рода на кокичетата, дивият чесън може да бъде сбъркан с отровната момина сълза или с блатното кокиче. При потъркване на листо от див чесън, то трябва да отдели специфичен аромат, подобен на чесън.

Като храна се съчетава добре с всички зърнени култури и зеленчуци. С него могат да се овкусят всички видове дипове и сосове, супи и картофени блюда. Обикновено се реже на ситно и се комбинира добре с магданоз.

Изключително полезен е за сваляне на холестерола и нормализиране на високото кървно налягане, за регулиране на сърдечния ритъм. Помага при атеросклероза и всякакви сърдечносъдови проблеми. Има антибактериално действие, подобно на градинския чесън, повишава имунитета и се бори с причинителите на различни инфекциозни заболявания.

Билката се използва също при нарушен метаболизъм, запек и разстройство. Помага за отхрачване на секрети и въпреки че има повече серни съединения от обикновения чесън, не оставя подобна силна миризма след консумация.

Чаят от див чесън е също добре познат в народната медицина, а сокът от суровите листа се използва при трудно зарастващи кървящи и гнойни рани. Добавянето на листа от див чесън в сокове и смутита ще увеличи тяхното съдържание на витамини и важни минерали като калций и магнезий, а екстрактът от растението се използва срещу отравяния с тежки метали.

[fb_button]

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име