Диета на Аткинс в 4 фази за енергично начало на новата година

2257

Диетата на Аткинс е известна диета с ниско съдържание на въглехидрати, която обикновено се препоръчва за отслабване. Привържениците на тази диета твърдят, че можете да отслабнете, докато ядете толкова протеини и мазнини, колкото искате, стига да избягвате храни с високо съдържание на въглехидрати.

През последните 12 години повече от 20 проучвания показват, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати без необходимост от преброяване на калориите са ефективни за отслабване и могат да доведат до различни подобрения в здравето.

Диетата на Аткинс първоначално е популяризирана от д-р Робърт С. Аткинс, който е написал най-продаваната книга за режима през 1972 година.

Какво представлява диетата на Аткинс?

Д-р Аткинс е бил кардиолог, който съставя диетата с конкретна цел – да се намали значително приема на въглехидрати, за да се постигне отслабване. Диетата на Аткинс има четири основни принципа. Те гласят, че който се подложи на нея, ще:

  • Отслабне колкото желае;
  • Ще задържи постигнатите килограми;
  • Ще постигне добро здраве;
  • Ще положи здрави и трайни основи за превенция на заболявания.

Според д-р Аткинс, основната причина за напълняване е консумацията на рафинирани въглехидрати, особено захар, глюкозо-фруктозен царевичен сироп и брашно.

Как работи диетата

Когато се подложите на диета Аткинс, метаболизмът на тялото превключва към изгаряне на глюкоза или захар като гориво за изгаряне на собствените си мазнини. Това превключване се нарича кетоза.

Диетата на Аткинс изисква да се избягват храни с висок гликемичен индекс. Когато нивата на глюкоза са ниски, нивата на инсулин също са ниски. В този момент настъпва кетоза. С други думи, когато нивата на глюкозата са ниски, тялото преминава към използване на собствени запаси от мазнини като източник на енергия. Преди ядене нивата на глюкозата на човек са ниски, така че нивата на инсулин също са ниски. Когато човек яде, нивата им на глюкоза се повишават. Това води до повишаване на нивата на инсулин. От тук може да си направите и извода, че колкото по-често хапвате по нещо и в движение, толкова по-чести ще са скоковете на инсулина.

Гликемичният индекс е скала, която класира въглехидратите от 0 до 100, въз основа на това колко бързо те повишават нивата на кръвната захар след хранене и с колко. Рафинираните въглехидрати, като бял хляб и сладки, съдържат високи нива на глюкоза. Те се наричат ​​храни с висок гликемичен индекс. Въглехидратите влизат в кръвта бързо и причиняват бързо покачване на нивата на инсулина.

Други видове въглехидрати, като овес, не влияят толкова бързо или толкова силно на нивата на кръвната захар. Те имат нисък гликемичен товар и се намират по-ниско в скалата на гликемичния индекс.

Според д-р Аткинс най-добрите въглехидрати са тези с нисък гликемичен индекс. За да компенсира липсата на храни, богати на витамини, диетата насърчава последователите ѝ да използват витамини и минерали под формата на добавки. Например, Магне Марин – Натурален Морски Магнезий / Magne Marine – Natural Marine, Акти B12 (хидроксокобаламин) / Acti B12 (hydroxocobalamin) 1000, Sunny Vit Oil / Съни Вит Ойл – Витамин D3 2000 IU и други витамини и минерали.

За кого е подходяща диета на Аткинс

Може да изберете да изпробвате режима на Аткинс, защото:

  • Харесвате видовете и количествата храна, включени в диетата;
  • Искате диета, която ограничава някои въглехидрати, за да ви помогне да отслабнете;
  • Искате да промените общите си хранителни навици, които до момента са по-нездравословни;
  • Имате медицинско състояние (диабет, инсулинова чувствителност и други), които смятате, че диетата може да повлияе в добра посока.

Използване на мазнините в тялото при диетата на Аткинс

Както вече стана ясно, ако в организма няма глюкоза, ще настъпи кетоза. По време на кетоза, тялото ще прехвърли част от мастните депа в мастните клетки в кръвта, за да се използват като енергия.

Рибите, месото и нисковъглехидратните зеленчуци са подходящи за диета Аткинс.. Д-р Аткинс предполага, че приемът на наситени мазнини трябва да се запази до максимум 20% от всички консумирани калории.

За хора с диабет тип 2 или метаболитен синдром, диетата на Аткинс вероятно може да постигне елиминиране на нуждата от лекарства. Въпреки това специалистите по диабет предупреждават, че въпреки характера си на нисковъглехидратна диета, тя не е единственото решение за диабета.

Фази на диета Аткинс

Фаза 1: Въвеждане

Потреблението на калории от въглехидрати е ограничено до по-малко от 20 грама всеки ден. Въглехидратите трябва да бъдат главно от салати и зеленчуци, които са с ниско съдържание на нишесте.

Консумират се храни с високо съдържание на добри мазнини, високо протеинова храна с нисковъглехидратни зеленчуци, като например листни зеленчуци.

Фаза 2: Уравновесяване

Богати на фибри храни и на ценни хранителни вещества се добавят като допълнителни източници на въглехидрати. Това може да бъдат ядки, нисковъглехидратни зеленчуци и малки количества плодове.

Те се добавят постепенно: 25 грама се добавят през първата седмица от фаза 2, 30 грама през втората седмица и всяка следваща седмица, докато престанете да губите тегло. Когато теглото спре да намалява, дневният прием на въглехидрати също се редуцира с 5 грама, докато бавно не започне отслабване отново.

Фаза 3: Фина настройка

Увеличава се приема на въглехидрати с 10 грама всяка седмица, докато започнете да отслабвате много бавно.

Фаза 4: Поддръжка през целия живот

Вече спокойно може да се добавя по-широка гама от източници на въглехидрати, като внимателно следите теглото си, за да се уверите, че няма рязка промяна.

Храни, които трябва да се избягват

Относително изчерпателен, в този списък са храните, които трябва да забравите по време на диетата:

  • Захар: Безалкохолни напитки, плодови сокове, сладкиши, бонбони, сладоледи;
  • Зърнени храни: Пшеница, лимец, ръж, ечемик, ориз;
  • Растителни масла: Соево масло, царевично масло, памучно масло, рапично масло;
  • Транс мазнини: Обикновено се намират в преработени храни и ще ги познаете още като “хидрогенирани” в списъка на съставките;
  • “Диетични” и “нискомаслени” храни: Те обикновено са много високо съдържание на захар или друг подсладител;
  • Висококалорични зеленчуци: моркови, ряпа;
  • Плодове с високо съдържание на въглехидрати и захар: банани, ябълки, портокали, круши, грозде;
  • Нишесте: Картофи, сладки картофи;
  • Бобови растения: Леща, боб, нахут и други.

LifeStore
Всички ние, от екипа на LifeStore, всеки ден полагаме усилия да открием най-висококачествените био и натурални добавки, храни, напитки и продукти за живот, които да са не само с гарантиран произход, но и с отлично качество! Продукти, които да отговарят на високите ни изисквания, и които да направим достъпни за всички вас – ценители на здравето!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име