Пълнени сушени чушки с боб и безглутенови галета

364

Пълнените чушки с боб са класическа рецепта за Бъдни вечер. Присъстват на повечето трапези на този светъл семеен празник.

Това е моята идея за рецепта, като съм ползвала оризова галета на Orgran, за да направя плънката гъста и плътна.

Време за приготвяне: 60 минути

  • 10 бр. сушени червени чушки
  • 200-300 гр. смилянски боб
  • 2 – 3 праз лук на ситно
  • 1 бр. кромид лук на малки кубчета
  • 5 – 6 бр. гъби на кубчета
  • ½ ч.л. сушен джоджен
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сладък червен пипер
  • ½ ч.л. пушен червен пипер
  • 2 с.л. оризови или царевични безглутенови галета Оргран + допълнително за овалване
  • Сол и черен пипер на вкус

Предварително накиснете боба за няколко часа или най-добре от предната вечер. Изплакнете го добре. Сварете го до пълна готовност, като е добре първата вода да се смени.

Накиснете сушените чушки за 10-15 минути в гореща вода, за да омекнат. Задушете лука на среден огън в дълбок тиган за около 4 – 5 мин. Разбърквайте често, за да не загори. Добавете подправките за 1 мин. Добавете гъбите за 5 мин. докато пуснат аромат, като разбърквате от време на време. Добавяте готовия боб с малко вода от чушките. Сместа се оставя за 6-7 минути под капак да се задуши добре и да се овкуси боба. Накрая, без капак, разбъркайте галетата и свалете от огъня.

Напълнете чушките добре с плънката. След като напълните чушките, потопете отвора на всяка от тях в чинийка с малко от галетата. Наредете ги в тава. В тавата, в която ще печете чушките, не слагайте никакви течности, освен щедро количество зехтин. Залейте добре и чушките.  Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути.

Николета Колева
Аз съм професионален готвач, специализиран в приготвянето на веган и вегетариански ястия. Интерсът ми към здравословното хранене започва още в гимназията. От престоя ми 5 години в Азия ме насочи към кулинарията като кариера. Работила съм в ресторанти в Тайланд, Малайзия, Индонезия, Тайван и Китай. Сертифицирана съм в "Radiantly Alive's Living Food Chef Certification Course" за гурме сурови ястия и продължавам да преоткривам изкуството на приготвянето на храна. Моята страст е да споделя знанията и уменията си с кулинари-любители и да покажа на хората, че вкусните и здравословни ястия могат да бъдат лесни за приготвяне. В блога на Lifestore ще представя различни рецепти, с които бих искала да вдъхновя читателите да се наслаждават не само на хапването, но и на приготвянето на храната.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име