Чревна пропускливост и автоимунни заболявания – каква е връзката

0
2056

Пропускливият храносмилателен тракт е разпространен бич на съвремието ни, обусловен от различни фактори. Може да се твърди със сигурност, че има два основни фактора, определящи дали е възможно да пострадате от чревна пропускливост или не – това са състоянието на чревната микрофлора и чревната бариера.

Когато в храносмилателния тракт постъпят вещества, той се активизира, за да ги обработи и разгради. Ако този процес бъде нарушен или възпрепятстван поради възпаление, то може да се говори за чревна пропускливост.

Но нека да обясним по-подробно какво е чревна пропускливост, защото в над 10 000 изследвания се говори за нея. Едва ли е състояние, което може да се пренебрегне или излекува без разбиране на проблема.

Какво представлява чревната пропускливост – същност и симптоми

Официалната дефиниция за синдром на пропускливи черва звучи така:

LGS представлява увеличаване на пропускливостта на чревната лигавица за антигени, токсини и макромолекули, свързано с възпалителни, дегенеративни или атрофични процеси на чревната мукоза. Този синдром е функционален и е възможна причина за различни нарушения, които засягат различни органи и системи.

На по-разбираем и немедицински език – синдром на чревна пропускливост съществува тогава, когато има необичаен пробив на чревната лигавица, който води до по-висока чревна пропускливост вследствие на увредена мрежа на храносмилателния тракт. Това предразполага пропускането на вещества и субстанции, които обикновено при здрава чревна лигавица не биха могли да преминат и да ви навредят. Такива вещества са токсични вещества и глутен, неразградени частици от храна и други, но за тях малко по-късно.

Мукозната (чревна) бариера служи за блокиране на алергени, микроби, токсични вещества, които се опитват да проникнат. Чревната лигавица се населява от бактерии, които са полезни и не толкова полезни. Важните междуклетъчни връзки имат ролята да допускат само полезни бактерии, но когато те са увредени трайно и продължително се стига до развитие на чревна пропускливост. Тя се появява в подлигавицата и лигавицата, които имат общото наименование „мукозна бариера“ и са последните два от общо 4-те слоя на чревната стена.

Някои от най-сигурните симптоми за такава пропускливост са следните:

  • Подуване на корема, метеоризъм и други
  • Чувствителност към някои храни като млечни, ядки
  • Обща умора
  • Болки в ставите
  • Често главоболие
  • Кожни проблеми – акне, псориазис и други
  • Покачване на телесно тегло
  • Дисфункция на щитовидната жлеза

Какво причинява чревна пропускливост и връзка с автоимунните заболявания

Не е изненадващо да отбележим, че хроничният стрес е сред основните причинители на синдрома на пропускливи черва. Заедно с приема на медикаменти като НСПВС и антибиотици положението се влошава още повече. Диети с ниско съдържание на фибри и протеини също допринасят за лошото състояние на храносмилателната система, а ако е налице хранителна чувствителност или непоносимост рискът от възникване на по-висока чревна пропускливост нараства.

Специално място сред причинителите на висока чревна пропускливост заемат хормоналния дисбаланс, нарушената микрофлора и затлъстяването. Тези три фактора обуславят и появата на други болестни състояния или предразполагат към развитието на автоимунни заболявания. Това в комбинация с нарушена чревна пропускливост може значително да влоши здравето, защото пречи на основния ви източник на живот – храната, да бъде усвоена пълноценно.

Знаете ли, че е доказана корелация между работата на храносмилателния тракт и мозъка?

Вашия храносмилателен тракт също изпраща информация до мозъка, като това става посредством невротрансмитерите допамин, серотонин и други. При нарушения на храносмилателния тракт и чревната лигавица, те изпращат сигнали до имунната система и тя запомня съответните антигени, към които насочва своите антитела. Това е принципът на автоимунните заболявания, при които организмът се атакува и разрушава здрави клетки, тъкани и органи.

Самите симптоми на точната автоимунна болест зависят от това къде е локализиран автоантигенът – кой орган или кои органи са засегнати от болестта. Характерно за автоимунните болести е, че протичат в периоди на обостряне и ремисия, като най-често са засегнати ставите, кожата, мускулите, гастроинтестиналния тракт, кръвоносната система и жлезите с вътрешна секреция. Автоимунното заболяване цьолиакия е пример за заболяване, което е обусловено от генетична предразположеност и се появява при хора, които консумират съдържащи глутен храни.

Наличието на чревна пропускливост може да бъде предразполагащ или основополагащ фактор за автоимунно заболяване, когато е нарушено и психо-емоционалното състояние на човека. Основни фактори, които допринасят за още по-силна взаимовръзка между чревната пропускливост и автоимунните заболявания са дисбактериоза, локални възпаления и слаб имунитет.

Тези състояния са налице и при хора, които приемат антибиотици, кортикостероиди, имуносупресори или са преживели тежко емоционално събитие, поради което изпадат в депресия и се нарушават хранителните и отделителни функции.

Не бива да се пренебрегва и ролята на зонулинът, който има способността да подава сигнал на междуклетъчните връзки да се отварят или затварят. Установени са две неща, които предизвикват освобождаване на зонулин в тънкото черво – наличието на глутен и бактерии. Това откритие е дело на американския изследовател Алесио Фасано, който е установил още, че при инфекция на тънкото черво се отделя зонулин. Това всъщност е защитен механизъм, който вече не действа като такъв поради наличието на безброй други дразнители като антибиотиците и глутенът. Всичко това унищожава разнообразието от полезни бактерии в микрофлората и нарушава добрата чревна пропускливост.

Стъпки за оценка на вашата чревна пропускливост

Има няколко работещи метода, по които може да се разпознаят пропускливите черва. Това са:

  • Вече споменатият зонулин, който изяснихме от какво се стимулира;
  • Завишени нива на IgG антитела;
  • Дефицит на витамини или минерали – могат да се установят със съответните тестове или с кръвен тест;
  • Фецес диагностика

Понеже само знанието или потвърждаването на болестта не е достатъчно, трябва да се предприемат стъпки за премахване на дразнителите и захранване с пълноценни храни. Целта е да се укрепи микрофлората и да се възстановят функциите на чревната бариера.

За всичко това ще говорим във втора част на темата, която може да очаквате в блога ни!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име