Бързи рецепти за любовни десерти [Св. Валентин]

0
150

В някои страни по света днес се отбелязва Свети Валентин – Денят на любовта. Още през XIV век във Великобритания става традиция размяната на любовни послания във вид на валентинки. Ние няма да променяме традициите, само ще внесем малко свежи идеи за още по-приятен празник с няколко рецепти за вкусни и здравословни десерти.

Легенди за 14-ти Февруари

Това е денят, който съчетава не един, не два, а цели три празника. Всеки от нас може свободно да избира кой от тях да празнува. Това са:

  • Свети Трифон Зарезан по стар стил
  • Успението на Свети Кирил Славянобългарски
  • Свети Валентин

Преди да преминем към очарователните десерти, ще ви разкажем накратко трите легенди за празника Свети Валентин.

Роден в Италия и станал християнски епископ, Свети Валентин е живял по времето на имератор Марк Аврелий. Последният забранява на войниците да се женят, но епископът тайно ги венчавал и поради това е обявен за закрилник на влюбените. За съжаление животът му завършва трагично – обезглавен е заради твърдата си вяра в Бог и малко по-късно е канонизиран за светец.

Друга легенда разказва, че осъденият на смърт Валентин бил пленен от дъщерята на тъмничаря си и малко преди сетния си част той ѝ изпраща бележка с текст: „от твоя Валентин“. Последната история разказва за дълбока кутия, в която се поставят писмата на момичета, търсещи своя спътник в живота. И който извади писмото от кутията става съпруг на момичето, написало писмото.

Ако вече сте намерили вашата половинка и планирате една споделена празнична вечер, подарете си не само подаръци, но и вкусни десерти. Днес е позволено!

Бързи рецепти за любовни десерти

Във въздуха се носи аромат на рози, мъже тичат с букети в ръце и шоколадови кутии във формата  на сърце. Колко приятна картинка, ако можеше по-често през годината да се случва, нали?

А защо не и всеки ден да е Свети Валентин, приготвяйки любовни десерти, с които да зарадвате любимия си човек?

Започваме с Валентинки във формата на сърца. За тях са ви необходими:

  • 50 гр кокосови стърготини
  • 150 гр кашу накиснато за 2-3 часа
  • 150 гр лешници
  • 3 с.л. мед или друг подсладител
  • 1-2 с.л. вода

Ядките се натрошават в кухненски робот, добавяте подсладителя и стърготините и разбивате. Сместа трябва да стане като тесто, а водата е в случай, че сместа ви стане суха. Оформяте с помощта на силиконова форма за лед сърчице и всичко е на око. Готови са за консумация, като останалите валентинки-десерти може да приберете в хладилника.

Вече сме поели валентинската вълна и няма как да минем без шоколадови валентинки. Да видим съставките:

За сместа

  • 70 гр счукани орехи
  • 110 гр мед
  • 60 гр кокосово брашно или стърготини
  • 50 гр какао на прах
  • 60 гр кокосово масло – разтопено
  • 1 ч.л. ванилия

За заливката

  • 30 гр мед или друг подсладител
  • 30 гр какао
  • 40 гр кокосово масло – разтопено
  • 1 ч.л. ванилия
  • Сол

Смесват се орехите, ванилията, кокосовото брашно и какаото на едно място, а на друго – меда и разтопеното кокосово масло. Течните съставки се слагат при сухите, разбъркват се и сместа е готова за изливане в готови форми за мъфини или форма за сладкиш. Оформете я така че да е 3-4 см висока и печете около 25 минути на 180 градуса. Проверявайте от време на време да не изгори и не печете повече, защото десертът ще стане кисел вместо сладък.

Разтапящи се лешникови бонбони ви очакват в следващите редове. Как да ги направите?

Съставки:

  • 100 гр разтопено кокосово масло
  • 2 с.л. мед
  • 50 гр лешников тахан
  • Щипка сол
  • 1 ч.л. канела

Всичко това се блендира до еднородна смес и се изсипва директно във формичка за лед или за бонбони. Оставяте във фризера за 2 часа и бъдете търпеливи – чакането си струва!

Лешниковият тахан придава характерния си почерк и на следващата рецепта за десерти – шоколадов фъдж.

За основата ще ви трябват:

  • 150 гр накиснати лешници
  • 150 гр фурми
  • 2 с.л. какао

За крема:

  • 2 банана
  • 3 с.л. лешников тахан
  • 1 с.л. мед
  • 2 с.л. какаово масло – разтопено
  • 2 с.л. какао

Фурмите, ядките и какаото се разбиват в блендер, разстила се равномерно в тава или форма за печене, която трябва да има хартия отдолу. След това останалите съставки също се разбиват в блендер и получавате крема, който изсипвате върху вече положения блат, поръсвате с натрошени ядки или какаови зърна и оставяте за час-два във фризера. Като се прибере половинката вадите прекрасния десерт и се наслаждавате заедно!

А какво е празник без Торта? Представяме ви торта от моркови с глазура от мед и кашу, една от любимите ни рецепти за десерти.

Тази по-различна от всички други торти ще ви изненада приятно с лекотата и неподправения си вкус. Ето и необходимите продукти:

За блатовете:

  • 4 яйца
  • 3 моркова
  • 20 фурми
  • 300 гр пълнозърнесто брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • Сол

За крема:

  • 1 банан
  • 1 авокадо
  • 150-200 гр кашу – накиснато за около 2 часа
  • ½ ч.л. мед
  • Чиа семена

Всички продукти за блатовете се разбъркват до еднородна смес, морковите трябва да се настържат и сместа се изсипва във форма за печене, най-добре силиконова. Изравнявате внимателно, печете около 30 минути на 150 градуса предварително загрята фурна с вентилатор и изваждате. Трябва да разрежете блата по средата, след малко ще разберете защо.

Отцеждате кашуто, вземате го заедно с другите продукти за крема и блендирате, но без семената чиа. Те се добавят на ръка и сте готови с глазурата. Остава да залеете блатовете, да охладите преди консумация тортата и да ни кажете дали ви е харесала.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име