Броколи – ценни съвети и рецепти за вкусна вечеря

0
3110
Broccoli

Представител  на семейство кръстоцветни и любима храна на древните римляни, зелените броколи са прекрасен зеленчук за вашата трапеза. Те почти нямат калоричен заряд и са подходящи за здравословно меню. Може да се консумират по различни начини, за които вероятно не знаете. Още по-важно обаче е да разберете как да запазите по-дълго закупените броколи и да ги съхраните максимално свежи.

Как да ги приготвим

В състава на чудните зелени броколи влизат витамин С и Е, флавоноиди, бета-каротен, диетични фибри и много малко калории. Повечето хора смятат, че само розичките по върховете са годни за консумация, но не е точно така.

Именно в стеблата и листата се намират най-ценните хранителни вещества с най-добра концентрация. В стеблата на броколите има най-много фибри, а листата са с повече бета-каротен от останалите части.

Как се готвят стеблата

Те са много вкусни и с характерен леко сладък нюанс. За да подготвите за готвене е необходимо да махнете горния слой и да ги нарежете. Препоръчително е да се готвят на пара, а като време са необходими около 15 минути за тях. Готвенето на броколи на пара ще запази тяхното минерално съдържание, докато варенето във вода ще ги отстрани.

А какво да правим с листата

Те не трябва да се подлагат на термична обработка твърде дълго, защото губят хранителните си стойности. В листата броколи има много витамин А, а 44% от дневното количество витамин С се съдържа само в 28 гр от зеленчука.

Възможните начини за приготвяне на листата от броколи са чрез задушаване, сотиране или просто да ги запечете. Същите методи на готвене важат за розичките.

Хранителните стойности на една връзка (около 600 гр) са:

Хранителен съставСтойност
Калории204
Мазнини2,2 g
Въглехидрати40 g
Диетични фибри17 g
Захар10 g
Протеини17 g
Натрий201 mg

Съхранение и употреба

Хубавите броколи се характеризират с тъмно зелен до синкав цвят, като цветчетата са затворени. Прясно набраните изискват специално внимание, тъй като се влияят от въздуха и лесно могат да загубят вода и да се развалят.

Признаците, че вашите броколи са започнали да стават негодни за употреба, са:

  • Гниене на зеленчука
  • Изсъхнала или повяхнала сърцевина
  • Пожълтяла основа

Разбира се, ние ще ви дадем съвети как правилно да съхранявате броколи, за да не стига до развалянето им.

Използвайте ги възможно по-скоро след закупуване, а ако не можете – приберете ги на хладно място. За съхранение на броколи е идеален вашият хладилник, като не трябва да ги миете предварително.

Рецепти с броколи

Най-често се приготвят по следните начини:

  • На пюре с моркови или картофи
  • Печени на фурна с меса и сирена
  • На тиган с масло като гарнитура за пилешко месо или риба

А ето още няколко чудесни идеи за рецепти.

Салата с броколи

  • 900 гр броколи
  • 2 домата
  • 1 зелена или червена чушка
  • 150 гр сготвени скариди
  • ½ лук
  • Зехтин
  • Сол
  • Черен пипер

Стръковете броколи се измиват и сортират, готвят се на пара в подсолена вода. След това се прецеждат и поставят в купа. Доматките се нарязват на кубчета, лука и чушката – на ленти. Смесват се със скаридите и добавяте в купата с броколи. Тази салата трябва да се консумира студена.

Крем сума броколи – за 6 порции

  • ¾ чаша безглутеново брашно
  • Връзка пресен лук, нарязан ситно
  • 1200 мл пилешки бульон
  • Сол
  • Черен пипер
  • Една глава броколи, нарязана на розички

Трябва ви тенджера, в която да задушите брашното с лука, като предварително сте приготвили разтопено масло. Добавяте бульона, като разбърквате без да спирате. След това добавяте розичките броколи и готвите около 10-15 минути. Когато сместа се сгъсти, добавяте половин чаша бяло шампанско и бъркате още 3 минути. Не пропускайте да овкусите с пипер и сол, а крутоните са едно вкусно допълнение към рецептата.

Броколи песто с макарони

  • 1 глава броколи на розички
  • ½ чаша настърган пармезан и малко за декорация
  • ½ чаша екстра върджин зехтин
  • ½ чаша листа от босилек
  • ½ чаша орехи
  • 2 пакета паста фетучини
  • Млян червен пипер
  • Сол
  • 1 чаша ронена сладка царевица

Сварявате зеленчука в 3 л подсолена вода за около 5 минути. Слагате в блендер, добавяте пармезан, босилек, сол, зехтин, орехи и черния пипер. Едно миксиране и сте готови със соса, наподобяващ песто.

През това време сложете пастата да се свари, като добавите царевицата и залеете с приготвеното броколи песто. Аранжировката с пармезан е по избор и сте готови.

Броколи Фритата – за 4 порции

  • Глава от броколи – нарязана на ситно
  • Връзка пресен лук
  • ½ ч.ч. масло гхий
  • 200 г козе сирене
  • Сол и черен пипер
  • 8 яйца
  • 1 ч.л. мащерка

Бланширате зеленчука около минутка, докато кипне посолена вода. Изваждате и прецеждате в голям съд. Яйцата с малко сол и черен пипер се разбиват, добавяте бланшираните броколи и мащерка.

Отделно запържвате лук с домати и масло по 2 минути на страна и накрая добавяте всичко в тава. Поръсвате със сиренето и печете само отгоре за 3 минути. Индикатор за готово ястие имате, когато сиренето придобие златист цвят.

Оставяте да се охлади, оформяте триъгълни порции и сервирате на всички гладни!

Важно е да знаете

Сурови броколи не бива да консумират хора с хипотиреоидизъм, защото съдържат гоитрогени. Други храни, които също не трябва да се консумират, са зеле, маруля, карфиол, къдраво зеле, репички, спанак, кедрови ядки, соя и други.

В съдържанието на броколи влиза и сулфорафанът, който се бори с Хеликобактер Пилори и рак на кожата. В брюкселското зеле и карфиола също има големи количества от него. Съществуват изследвания, които установяват, че кръстоцветните зеленчуци понижават риска от развитие на някои видове рак.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведи коментар
Въведи име