Салатата – царицата на лятното меню. Лесно обаче можем да попаднем в капана на еднообразието. Ако ти е омръзнало от класическите домати и краставици, днешното ни предложение е за теб. То включва вксуно изпечена на грил царевица, салата с много кълнове и зеленолистни и дресинг с дижонска горчица. Тази бохо комбинация ще зарадва семейството ти и ще изненада приятно гостите на лятното уикенд събиране.
Необходими продукти:
За царевицата:
- 2 големи царевици, разрязани на половина
- 1 с.л. зехтин
- Шепа пресен магданоз, нарзян на ситно
- Щипка паприка
За салатата:
- 200 гр кълнове
- 1 ч.ч. пресни ягоди
- ½ ч.ч. боровинки
- 2 нектарини
- 1 ч.ч. чери домати
- 1 краставица
- 150 гр микс зеленолистни
- 1 авокадо
- ½ ч.ч сурови ядки (предварително накиснати)
- 200 гр веган кашкавал със зехтин на Violife
За дресинга:
- ½ ч.л. дижонска горчица
- ¼ ч.ч. балсамов оцет
- 2 с.л. сироп от агаве
- ¼ ч.ч. зехтин
- Сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Започваме с дресинга като разбиваме горчицата и добавяме 1 с.л. агаве и балсамовия оцет. Докато разбъркваме, бавно наливаме зехтина. Опитваме на вкус и при нужда добавяме още сироп от агаве. Овкусяваме със сол и пипер. Охлаждаме в хладилник.
За царевицата завираме достатъчно голям съд с вода. Варим я около 15 минути или до пълното ѝ сваряване. Отцеждаме водата и оставяме да се охлади.
След като изстине, намазваме всяко парче с малко зехтин, сол и пипер. Печем на грил или барбекю, като обръщаме, за да се изпече равномерно.
За салатата смесваме всички плодове, зеленчуци и ядките и поръсваме обилно с настърганото веган сирене. За финал слагаме кълновете. Овкусяваме с дресинга.
Сервираме царевицата, поръсена със свеж магданоз и порция от салатата.
Желаем ти здрав апетит.
Рецепта и снимка:
onegreenplanet.org